Politika

Selaković: Beograd pokazao pribranost i spremnost na kompromis

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

11:46

Selaković: Beograd pokazao pribranost i spremnost na kompromis
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, komentarišući jučerašnji dijalog Beograda i Prištine u Briselu, rekao je danas da možemo da budemo zadovoljni time što smo pokazali svoju konstruktivnost, pribranost, racionalnost i spremnost da se dogovorimo i pravimo kompromis.

Ipak, kako kaže, sa druge strane, treba da budemo zabrinuti zbog svega što se dešava na KiM, zbog terora kojem je izložen naš narod, "zbog incidenata koji se sprovode nad Srbima za vreme Kurtijeve terorističke strahovlade".

Prema njegovoj oceni, pitanje da li će se Priština suočiti sa posledicama za svoje postupke je logično i normalno.

"Nenormalno je što ne postoji nikakva reakcija. Čak i ako naiđe verbalna osuda, nađe se način da tu sve stane. Oni i dalje nastavljaju da sprovode teror na našim ljudima, da bivaju hapšeni, upucani, da sprovode nelegalne eksproprijacije srpske zemlje, da se upada u naše institucije, da se ugrožava opstanak Srba na KiM, bukvalno pravo na život", rekao je Selaković za televiziju Prva.

Selaković je rekao da smatra da Brisel ima načina da privoli Prištinu da sluša, samo je pitanje da li oni to hoće da urade.

"Ne znam da li iko može da kaže šta će se dalje desiti u dijalogu Beograda i Prištine. Čovek koji je najduže u dijalogu, koji ga poznaje do tančina, koji je prisustvovao svim važnim razgovorima u poslednjih 11 godina - to je predsednik Vučić. Za mene je, ne samo kao ministra u vladi, već i kao građanina Srbije, najvažnija stvar što imam poverenja u svog predsednika", rekao je ministar.

Kako kaže, danas je naš suverenitet na KiM suspendovan, a naš narod je bukvalno prepušten na milost i nemilost onima koji su do juče bili politička podrška terorističkim akcijama.

"Kada je reč o eskalaciji ili smirivanju situacije, jedno je šta bismo mi želeli, a drugo je šta je realno da se dešava. Od kada je Kurti na čelu privremenih prištinskih institucija, jasno je da nijednog trena nismo doživeli ništa dobro, pozitivno i što je ostvarilo suštinski napredak", rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da Srbija mora da se bori za kompromis, dogovor, da bude ta konstruktivna strana.

"Moramo, u trenutku kada nam je manevarski prostor veličine čiode, da pokušamo da nađemo put da se borimo za interese našeg naroda. Ako je neko pokazao da može da se bori u nemogućim uslovima, to je pokazao predsednik Vučić. Moramo da imamo poverenja u svoju državu i da kao narod budemo složni", rekao je Selaković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija