Fokus

Dve godine zatvora i više od 16.000 dolara kazne za tiktokerku iz Indonezije: Delila video i jela svinjetinu

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

18:29

Dve godine zatvora i više od 16.000 dolara kazne za tiktokerku iz Indonezije: Delila video i jela svinjetinu
Dve godine zatvora i više od 16.000 dolara kazne za tiktokerku iz Indonezije: Delila video i jela svinjetinu - Copyright Printcreen/TikTok

veličina teksta

Aa Aa

Muslimanka Lini Lutfiavati, poznata kao Lina Mukerdži (33) na društvenim mrežama, osuđena je u Indonzeziji na dve godine zatvora na osnovu zakona o bogohuljenju zbog video snimka koji je podelila na TikTok-u na kojem se vidi kako recituje islamsku molitvu pre nego što je probala svinjetinu dok je posetila turističko ostrvo Bali.

Njoj je suđeno u utorak u okružnom sudu Palembang na ostrvu Sumatra. Proglašena je krivom za „širenje informacija koje imaju za cilj podsticanje mržnje protiv verskih pojedinaca i određenih grupa“, navodi se u sudskom izveštaju, prenosi CNN.

Pored dvogodišnje zatvorske kazne, kažnjena je i sa 16.245 dolara (250.000.000 indonezijskih rupija), što je malo bogatstvo u zemlji u kojoj je godišnja plata po glavi stanovnika oko 4.300 dolara. 

Ukoliko ne plati kaznu, zatvor će joj biti produžen za tri meseca, navodi se u presudi.

Obraćajući se novinarima nakon suđenja, Mukerdži je izrazila šok zbog presude.

„Znam da sam pogrešila, ali zaista nisam očekivala ovu kaznu“, rekla je ona i najavila da će uložiti žalbu na presudu.

Indonezija je najveća muslimanska nacija na svetu, gde se 231 milion ljudi, najmanje 93 odsto odraslog stanovništva, izjašnjava kao muslimani.

Religijski konzervativizam je u porastu poslednjih godina, a grupe za ljudska prava su upozorile da se zakoni o bogohuljenju „sve više koriste kao oružje“ protiv verskih manjina i onih za koje se smatra da vređaju islam.

Mukerdži, koja se izjašnjava kao muslimanka, ima više od dva miliona pratilaca na društvenim mrežama.

Poznata je po video snimcima o svom načinu života, na kojima se vidi kako isprobava razna jela.

U martu je podelila video na TikTok-u u kojem je za trpezarijskim stolom recitovala islamski sveti izraz „Bismillah“ (U ime Alaha) pre nego što je konzumirala hrskavu svinjsku kožu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet