Fokus

Pentagon: Proterani vojnik Trevis King stigao u vojnu bolnicu u Teksasu, biće podvrgnut pregledima

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

21:43

Pentagon: Proterani vojnik Trevis King stigao u vojnu bolnicu u Teksasu, biće podvrgnut pregledima
Tanjug/AP/Morry Gash - Copyright Tanjug/AP/Morry Gash

veličina teksta

Aa Aa

Vojnik američke vojske Trevis King biće podvrgnut medicinskim pregledima, uključujući i proveri mentalnog zdravlja, nakon što je danas stigao u američku vojnu bolnicu u Teksasu pošto je proteran iz Severne Koreje, saopštio je Pentagon.

King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, prešao je granicu sa Severnom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Severnoj Koreji za skoro pet godina, preneo je AP.

Kinga (23) su držali u Severnoj Koreji više od dva meseca, preneo je Rojters.

Još uvek nema detalja o Kingovom tretmanu u Severnoj Koreji i šta ga je navelo da pobegne tamo.

"Proći će kroz medicinske preglede, medicinske procene, a zatim će se sastati sa profesionalcima kako bi procenili njegovo emocionalno i mentalno zdravlje", rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing novinarima.

Ona je navela da ne može da precizira vremenski period procesa evaluacije, ali je dodala da će proći kroz program reintegracije za "neposrednu budućnost".

Severnokorejska agencija KCNA prenela je da je King za vreme pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao jer je gajio ''loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije'' u američkoj vojsci i da je bio ''razočaran neravnopravnim društvom SAD''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet