Fokus

Američki vojnik Trevis King, proteran iz Severne Koreje, stigao u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

11:04

Američki vojnik Trevis King, proteran iz Severne Koreje, stigao u SAD
Američki vojnik Trevis King, proteran iz Severne Koreje, stigao u SAD - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Američki vojnik Trevis King, koji je proteran iz Severne Koreje u koju je ušao pre dva meseca, stigao je danas na teritoriju SAD, potvrdio je jedan neimenovani zvaničnik američkog ministarstva odbrane, preneo je CNN.

King je vojnim avionom doleteo u Teksas, u bazu San Antonio-Fort Sem Hjuston, a kako je zabeležila kamera CNN-a, njega je iz aviona izvelo više osoba i kasnije je s njima prišao drugoj grupi ljudi koja ih je čekala po izlasku iz letelice, posle čega je odveden u deo vojne baze nedostupan kamerama.

Stejt department je saopštio juče da će se američki vojnik Trevis King, koji je prešao u Severnu Koreju pre dva meseca, vratiti u Sjedinjene Američke Države u narednih nekoliko sati.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Kina nije delovala kao posrednik, već kao prelazna tačka za Kinga, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno objavili da se vojnik nalazi u američkom pritvoru u Kini.

Ranije je Severna Koreja saopštila da će proterati Kinga (23), što je predstavljalo iznenađenje za pojedine posmatrače koji su očekivali da će Pjongjang odugovlačiti u nadi da će dobiti neke ustupke od Vašingtona, preneo je AP.

King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, trkom je prešao granicu sa Severnom Korejom dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je pritvoren u Severnoj Koreji za skoro pet godina.

Severnokorejska agencija KCNA prenela je da je King za vreme pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao jer je gajio ''loše osećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije'' u američkoj vojsci, i da je bio ''razočaran neravnopravnim društvom SAD''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet