Fokus

Štrajk zdravstvenih radnika u pet saveznih američkih država

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2023

-

19:50

Štrajk zdravstvenih radnika u pet saveznih američkih država
Štrajk zdravstvenih radnika u pet saveznih američkih država - Copyright Tanjug/AP/Damian Dovarganes

veličina teksta

Aa Aa

U bolnicama Kajzer Permeneta jutros su počeo protest - oko 75.000 zdravstvenih radnika, među kojima nisu lekari, stupilo je u štrajk u Virdžiniji, Kaliforniji, Koloradu, Oregonu i Vašingtonu zbog plata i nedostatka osoblja.   

Tanjug/AP/Ryan Sun

 

Kajzer Permanent je jedan od većih osiguravača i operatera zdravstvenog sistema, sa 39 bolnica širom SAD, preneo je AP.

Neprofitna kompanija, sa sedištem u Ouklandu, u Kaliforniji, obezbeđuje zdravstveno osiguranje za skoro 13 miliona ljudi i šalje klijente u klinike i bolnice koje vodi ili sa kojima ima ugovor za pružanje nege. 

Koalicija sindikata Kajzer Permanenta, koja predstavlja oko 85.000 zaposlenih u zdravstvenom sistemu na nacionalnom nivou, odobrila je tri dana štrajka u Kaliforniji, Koloradu, Oregonu i Vašingtonu i jedan dan u Virdžiniji i gradu Vašingtonu.

Tanjug/AP/Richard Vogel

 

Među štrajkačima su medicinske i patronažne sestre, tehničari koji rade na ultrazvučnim pregledima, tehničari na odeljenjima radiologije, rendgenologije, hirurgije, farmacije i urgentne medicine.

Doktori ne učestvuju u štrajku, a Kajzer navodi da će njegove bolnice, uključujući urgentna odeljenja, ostati otvorene tokom protesta.

Kompanija je saopštila da će dovesti na hiljade radnika da privremeno popune praznine tokom štrajka.     

Sindikati koji predstavljaju radnike Kajzera, u avgustu su tražili minimalnu zaradu od 25 dolara po satu, kao i povećanje od sedam odsto u prve dve godine i 6,25 procenata u naredne dve godine.
Kajzer je predložio između 21 i 23 dolara po sati sledeće godine, u zavisnosti od lokacije.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet