Fokus

SUKOB IZRAELA I HAMASA Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca, Hamas gađao Tel Aviv

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

09:04

SUKOB IZRAELA I HAMASA Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca, Hamas gađao Tel Aviv
SUKOB IZRAELA I HAMASA Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca, Hamas gađao Tel Aviv - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana, Ohad Zwigenberg, FoNet/AP

veličina teksta

Aa Aa

Peti dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Izraelske trupe ispalile su sinoć artiljerijske i minobacačke granate prema Siriji. Takođe, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče u Tel Avivu. Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je ponovo gađala ovaj grad i aerodom Ben Gurion. Ministar odbrane Izraela Joav Galan juče je poručio da ova zemlja prelazi na "potpunu ofanzivu" na Gazu. IDF saopštava je prioritet eliminisati rukovodeće članove Hamasa. Hamas je pokrenuo raketni napad na izraelski grad Aškelon.

Ključni događaji:

  • Galan naredio ''potpunu ofanzivu'' na Gazu u obraćanju vojnicima
  • Izrael ispalio granate prema Siriji
  • Blinken u četvrtak u Izraelu
  • Izraelski ministar spoljnih poslova odbio poziv Borelja na sastanak u Briselu
  • Hamas pokrenuo napad na Aškelon

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.37 Turska vodi pregovore o oslobađanju talaca koje drži Hamas

Turska, koja je tokom istorija imala kontakte sa Hamasom, vodi pregovore s ciljem da se oslobode civili koje drži ta palestinska militantna organizacija, izjavio je visoki turski zvaničnik.

Turski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se pokrenu razgovori, nakon što je ove nedelje kontaktirao sa vlastima država u regionu i ponudio da Turska posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu, prenosi Rojters.

"Turska vodi pregovore u vezi sa civilima koje drži Hamas. Po naređenju predsednika Tajipa Erdogana, relevantne institucije su angažovane u tom procesu", rekao je neimenovani turski zvaničnik, ne navodeći više detalja.

23.14 Savet bezbednosti UN u petak o konfliktu između Izraela i Palestinaca

Savet bezbednosti UN sastaće se u petak da bi razmotrio konflikt između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, naveli su diplomati. Kako se navodi, Savet bezbednosti još nije odlučio da li će sastanak biti otvoren za javnost, prenosi Rojters.

Ovo telo UN od 15 članova u nedelju je održalo sastanak iza zatvorenih vrata, dan nakon što je Hamas izveo napad na više izraelskih gradova.

21.14 Bajden: SAD prate situaciju u Izraelu, nema opravdanja za terorizam

Sjedinjene Američke Države prate situaciju u Izraelu, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden uoči nove runde razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i priprema za susret sa liderima jevrejske zajednice u Beloj kući.

"Nema opravdanja za terorizam. Nema izgovora", rekao je Bajden i potvrdio da je ponovo razgovarao sa Netanijahuom, prenosi Rojters.

Bajden je u utorak obećao da će podržati Izrael i ocenio da je napad Hamasa "čin čistog zla".

Američka vojna pomoć se već šalje u Izrael, a Bajden je potvrdio da će zatražiti od Kongresa da preduzme hitnu akciju.

20.09 Izraelski zvaničnik: Iran je ''dao zeleno svetlo'' za napad Hamasa na Izrael

Iran je bio svestan planiranog napada palestinske militantne grupe Hamas i suštinski ''dao zeleno svetlo'' napadima, uprkos tome što su američki obaveštajci ranije danas rekli da su visoki zvaničnici iranske vlade ''bili iznenađeni'' napadom na Izrael.

Pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika izraelske vlade, Si-En-En prenosi da Iran, koji dugo finansira i obučava borce Hamasa, možda nije znao za tačan trenutak napada iz Gaze, ali je svakako bio ''svestan operacija Hamasa pre nego što su se dogodile''.

Kada je reč o pretnjama militanata Hezbolaha, izraelski zvaničnik je rekao da Hezbolah trenutno ''omogućava'' palestinskim grupama da napadnu Izrael sa teritorije pod kontrolom Hezbolaha, odnosno iz Libana.

19.52 Izraelske snage: Nijedan dron nije prešao granicu nakon uzbune na severu zemlje

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su da nijedna bespilotna letelica nije ušla u izraelski vazdušni prostor nakon što je ceo sever zemlje stavljen pod uzbunu.

Kako se navodi, još nije jasno šta je izazvalo uzbunu na severu Izraela, preneo je Džeruzalem post. IDF je to saopštila nakon što je Izraelcima širom severa zemlje naređeno da se sklone, pošto je ranije večeras izdato upozorenje na pojavu velikih broja dronova duž severne granice.

19.30 SAD potvrdile da su najmanje 22 Amerikanca stradala u napadima Hamasa

Sjedinjene Američke Države su utvrdile da su najmanje 22 državljana SAD poginula u napadima Hamasa na Izrael, izjavio je danas portparol Stejt departmenta.

Američka vlada pregovara sa partnerskim zemljama, uključujući Izrael i Egipat, o obezbeđivanju bezbednog prolaza za Amerikance i druge civile iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters. Pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika, CNN je ranije preneo da Egipat želi da otvori humanitarni koridor za slanje hrane i medicinskih zaliha u Gazu, ali ne želi da otvori svoju granicu kako bi prihvatio civile koji beže.

''Smatramo da je važno da američkim građanima koji su u Gazi bude dozvoljeno da odu i to je pitanje na kojem radimo'', rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

Američka medijska kuća navodi da su američki civili u Gazi poručili da ne osećaju da je američka vlada u stanju da im pomogne, zbog čega raste pritisak da se uspostavi humanitarni koridor.

19.14 General Braun: Nema naznaka da će se drugi izraelski protivnici priključiti ratu

Američka vojska tek treba da uoči bilo kakav znak da se drugi izraelski protivnici spremaju da krenu protiv te zemlje nakon iznenadnog napada palestinske militantne grupe Hamas, rekao je danas načelnik Združenog generalštaba SAD, general Čarls K. Braun mlađi.

"Ne vidim nikakve naznake o dodatnim igračima koji bi se uključili na štetu Izraela", naglasio je Braun u Briselu u obraćanju u sedištu NATO, preneo je Rojters. Kako je u utorak rekao predsednik Džo Bajden, u dosadašnjim sukobima stradalo je i najmanje 14 Amerikanaca.

18.53 IDF ubile najmanje 27 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su najmanje 27 Palestinaca u sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali, usled poziva palestinskih grupa stanovnicima da se pridruže borbi protiv izraelske okupacije.

Kako navodi Rojters, danas su pripadnici IDF i maskirani jevrejski naseljenici ubili tri Palestinca, u selu Kusra u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, prema podacima palestinskog ministarstva spoljih poslova.

Izraelska vojska saopštila je ranije da snabdeva svoje građane hiljadama komada vatrenog oružja, kako bi se ''ojačali bezbednosni sistemi'' širom zemlje, prenosi Rojters.

Izraelska vojska saopštila je da je spremna za eventualnu eskalaciju sukoba na Zapadnoj obali i da su njene snage u visokoj pripravnosti, kao i da hapse i pokušavaju da spreče moguće napade.

''Svako ko nas izazove u Judeji i Samariji biće dočekan ogromnom silom'', rekao je ove nedelje vojni portparol Danijel Hagari, koristeći jevrejske i biblijske nazive za Zapadnu obalu. Kontrolni punktovi na području okupirane Zapadne obale su zatvoreni, a nekoliko puteva bili su blokirani gomilama zemlje, što je ograničavalo kretanje stanovništva.

18.04 Devet zaposlenih u agenciji UN za izbeglice ubijeno u vazdušnim napadima na Gazu

Devet službenika Ujedinjenih nacija, koji rade u okviru Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama, poginilo je u vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze od subote.

"Devet službenika UN-a koji rade u UNRWA poginuli su u vazdušnim napadima na pojas Gaze od subote. Humanitarci i civili nisu mete", objavila je UNRWA na platformi X (Tviter).

17.10 Zvaničnik SAD: Iran verovatno znao za planirane napade Hamasa

Iran je ''verovatno bio svestan'' da palestinska militantna grupa Hamas planira operacije protiv Izraela, ali Vašington za sada nema informaciju da je Teheran rukovodio ili orkestrirao napad Hamasovih boraca, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika SAD.

Zvaničnik je rekao da će SAD razmotriti dalje obaveštajne podatke, ali da je još rano za donošenje zaključaka. Iz SAD su u i ranije stizale informacije da nema konkretnih dokaza da je Iran umešan u napade Hamasa na Izrael.

16.45 Hamas gađao Tel Aviv, sirene su se čule na aerodromu Ben Gurion

Tel Aviv i okolna mesta, gradovi u centralnom i južnom delu Izraela danas popodne su bili pod raketnim napadima palestinske militantne grupe Hamas. Izraelske bezbednosne snage i teroristi razmenili su jaku vatru u blizini pograničnog grada Zikim, pri čemu je ubijeno nekoliko pripadnika Hamasa.

Stanovnici su dobili instrukcije da pređu u skloništa zbog rizika od terorističke infiltracije, prenosi "Ynet".

Ranije su najmanje dve osobe povređene kada je raketa pala u unutrašnjost Aškelona i nanela materijalnu štetu. Sirene su se čule na aerodromu Ben Gurion, ali nema izveštaja o prekidu vazdušnog saobraćaja.

16.30 Berbok: Nemačka evakuisala svoje učenike iz Izraela preko Jordana

Nemačka je do sada evakuisala iz Izraela učenike iz 17 odeljenja, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok danas pred poslanicima, nakon minuta ćutnje u parlamentu u znak sećanja na žrtve napada Hamasa.

Deca su evakuisana autobusima u susedni Jordan, iz čijeg glavnog grada Amana su otišla kući, a ako direktni letovi za Nemačku nisu bili mogući, oni su leteli čak preko Rejkjavika na Islandu, preneo je CNN.

Nemačka avio-kompanija Lufthanza u četvrtak i petak obaviće osam specijalnih letova za evakuaciju nemačkih državljana, koji su prethodno morali da se registruju na listi za hitne slučajeve. Portparol vlade navodi da se oko 5.000 Nemaca dosad prijavilo da napusti Izrael, što bi trebalo da bude urađeno po hitnom postupku.

16.28 Netanjahu i Ganc postigli dogovor o formiranju vlade jedinstva 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i lider opozicione Stranke nacionalnog jedinstva Beni Ganc postigli su dogovor o formiranju vlade jedinstva, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dogovorom je predviđeno i formiranje užeg ratnog kabineta čiji će članovi biti samo Netanjahu, Ganc i ministar odbrane Joav Galan, prenosi Tajms of Izrael.

Dogovoreno je i da izraelski parlament Kneset za vreme ratnog stanja ne donosi nikakve zakone osim onih koji se tiču upravljanju ratom.

Mesto u ratnom kabinetu ostavljeno je i za bivšeg premijera i lidera opozicije Jaira Lapida, koji je odbio da uđe u vladu jedinstva pošto su u njoj prisutne stranke ekstremne desnice.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

15.16 U Pojasu Gaze ubijen jedan od osnivača Hamasa

Jedan od osnivača palestinske militantne grupe Hamas Abdul Fatah Duhan, poznat i kao "Abu Osama", ubijen je u napadu izraelskih snaga u centralnom delu Pojasa Gaze, javio je izraelski javni servis KAN, pozivajući se na lokalne palestinske izveštaje.

Istaknuti član Hamasa eliminisan je u utorak u naselju Nuseirat, u centru Gaze, preneo je "Njujork post".

Još dvojica visokih članova Hamasa, Zaharija Abu Mamar i Džavad Abu Šamala, takođe su ubijeni tokom noćašnjih napada u Gazi, saopštile su ranije izraelske odbrambene snage (IDF), preneo je "Izrael nešnal njuz".

Duhan, direktor škole u izbegličkom kampu Al-Nusarjat, bio je na skupu 1987. godine Muslimanskog bratstva, kada je Hamas osnovao šeik Ahmed Jasin, Palestinac koji je živeo u Gazi.

Abu Mamar je bio umešan u organizovanje i planiranje nada na Izrael, dok je Abu Šamala bio Hamasov ministar ekonomije, dodaje njujorški list.

14.55 IDF: Civilne zgrade u Gazi legitimni vojni ciljevi, jer su tamo štabovi Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da gađaju civilne zgrade u Gazi, jer su u njima skriveni štabovi palestinske militantne grupe Hamas i njihova imovina.

''Možda ste videli snimak na TV ili na društvenim mrežama na kojem se vidi obična civilna zgrada, pa potom bljesak i rušenje te zgrade, i vi pomislite - pa to je bila civilna zgrada. Ono što želim da vam kažem je ne, to nije civilna zgrada. To je legitimna vojna meta. A zašto je tako? Zato što Hamas koristi sve, smešta sve njihove kancelarije, štabove, njihova istraživanja i svu njihovu drugu vojnu imovinu, ako je iznad zemlje, oni se smeštaju u civilnim zgradam'', rekao je portparol IDF-a Džonatan Konrikus, a prenosi Si-En-En.

On je istakao da se Hamas krije u civilnim zgradama, ''jer su kukavice''.

13.52 Izraelska vojska granatirala Islamski univerzitet u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) gađale su danas Islamski univerzitet u Gazi, napominjući da je palestinska militantna grupa Hamas tranformisala taj objekat u kamp za vojnu obuku i razvoj oružja. 

"IDF je napao važan operativni, politički i vojni centar Hamasa u Gazi - Islamski univerzitet. Hamas je transformisao univerzitet u kamp za obuku, razvoj oružja i vojne obaveštajne službe", navodi se u saopštenju IDF na platformi X (Tviter). 

Kako je ranije saopštila, izraelska vojska napala je danas i pomorske objekte Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska navodi da je Hamas te objekte koristio za "izvođenje terorističkih napada na izraelsku obalu", prenosi "Tajms of Izrael".

13.44 Irački Kataib-Hezbolah zapretio da će napasti baze SAD, ako se umešaju u sukob

Iračka militantna grupa koju podržava Iran, Kataib-Hezbolah, napašće američke baze u znak odmazde, ako se SAD umešaju u rat između Hamasa i Izraela u Gazi, izjavio je danas vođa te grupe Ahmad al-Hamidavi.

''Naše rakete, dronovi, i specijalne snage spremne su da usmere kvalitativne udare na američkog neprijatelja u njegovim bazama i naruše njegove interese, ako se umeša u ovu bitku'', rekao je al-Hamidavi.

Zapretio je i da će ta grupa lansirati rakete na izraelske ciljeve, prenosi Tajms of Izrael. On je pozvao Iračane da demonstriraju i prikupe sredstva kako bi ih donirali ''vojnoj kampanji Hamasa''.

Tanjug/AP/Fatima Shbair

 

12.52 Broj poginulih u Gazi porastao na 1.055

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj poginulih dostigao 1.055, dok je više od 5.100 povređeno od početka izraelskih vazdušnih udara u subotu. Minsitarstvo zdravlja je ranije saopštilo da su skoro 60 odsto povređenih u Gazi žene i deca.

12.50 U Berlinu zabranjen skup podrške palestinskom narodu zbog bezbednosti

Skup solidarnosti sa palestinskim narodom, planiran u Berlinu, glavnom gradu Nemačke, nije dozvoljen iz bezbednosnih razloga, prenela je Anadolija.

Iz berlinske policije navedeno je da su "miting koji planiran u različitim berlinskim četvrtima u znak solidarnosti s Palestinom i marš na istu temu, kao i svi događaji koji ih zamenjuju, zabranjeni jer predstavljaju pretnju javnoj bezbednosti i redu".

Saopšteno je da je policija o tome obavestila organizatore skupa.

Različite propalestinske platforme kao što su "Palestina govori" i "Palestinski akcioni komitet" pozivale su na demonstracije u Berlinu.

12.48 Izraelska vojska kaže da je pogodila lokaciju Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska navodi da je avion bombardovao osmatračnicu unutar Libana koja pripada Hezbolahu, kao odgovor na novi raketni napad Hezbolaha.

12.33 Ursula fon der Lajen: Moramo pažljivo da pratimo položaj Irana

Predsednica Evropske komisije, objavila je u sredu ujutru kratko saopštenje o ratu između Izraela i Hamasa i oštro upozorila na "zlonamerni uticaj" Irana u regionu.

"Trenutna situacija će imati veliki uticaj na region. Moraćemo da radimo na obuzdavanju destabilizujućih efekata, uključujući i tekuće zbližavanje Izraela sa njegovim arapskim susedima. Takođe ćemo morati pažljivo da pratimo stav Irana, s obzirom na njegovu dugogodišnju podršku Hamasu. U narednim danima moramo biti ujedinjeni i koordinisani", rekla je Fon der Lajen.

12.10 Američko oružje stiglo u Izrael

Prva pošiljka američkog oružja za podršku izraelskoj "samoodbrani" stigla je avionom, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

11.55 Grlić Radman: Zemlje slale avione u Izrael da bi se paradno pokazale

Hrvatska nije smatrala neophodnim da pošalje avione u Izrael kako bi vratila hrvatske državljane u zemlju nakon napada Hamasa, rekao je danas šef diplomatije Gordan Grlić Radman, ocenivši da su neke zemlje to činile kako bi se, kako je naveo, "paradno pokazale". Grlić Radman je ponovio da među brojnim ubijenim i otetim u Izraelu, u napadu terorističke grupe Hamas, nema hrvatskih državljana. Što se ostalih tiče, oni su na sigurnom, a svakome je ponuđena pomoć pri povratku u Hrvatsku, iako njihov tačan broj nije moguće utvrditi.

10.45 Zvaničnik VB: 17 britanskih državljana nestalo ili ubijeno u napadu Hamasa

Trenutno se 17 britanskih državljana, među kojima je i nekoliko dece, vodi kao nestalo, a možda su i ubijeni u napadima militantnog palestinskog Hamasa na Izrael prethodnog vikenda, rekao je danas neimenovani zvaničnik vlade Velike Britanije. Otkriće, do kojeg je došao "BBC", došlo je nakon što je ministar spoljnih poslova Britanije Džejms Kleverli rekao u utorak da se "značajan broj" britansko-izraelskih državljana našao usred borbi.

11.40 IAF potvrdio da je uništen deo Islamskog univerziteta

Izraelsko vazduhoplovstvo je potvrdilo u postu na društvenoj mreži "X" da je sinoć u vazdušnim udarima na Pojas Gaze uništen deo Islamskog univerziteta. IAF navodi da je univerzitet napadnu jer "služi kao glavni centar za obuku Hamasovih inženjera" i "važan je centar političke i vojne moći".
Takođe se navodi da je Hamas koristio lokaciju za proizvodnju oružja.

11.02 Papa pozvao Hamas da oslobodi sve taoce koje je zarobio tokom napada na Izrael

Papa Franja pozvao je danas militantnu islamističku grupu Hamas da oslobodi sve taoce koje je zarobila tokom napada na Izrael. Papa je istovremeno izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog potpune izraelske opsade Gaze, preneo je Rojters. Papa je tokom nedeljne audijencije istakao da Izrael kao napadnuta strana ima pravo da se brani, ali je rekao da je veoma zabrinut zbog potpune opsade u kojoj se nalaze Palestinci u Gazi i gde je takođe bilo mnogo nevinih žrtava.

11.00 Hezbolah preuzeo odgovornost za napad iz Libana na Izrael

Hezbolah je preuzeo odgovornost za današnji napad preciznim projektilima na Izrael iz Libana, prenosi Rojters. Iz ove proiranske političke organizacije šiitskih muslimana u Libanu, saopšteno je da je to odgovor na ranije izraelske napade u kojima su poginula tri njena borca. Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je protivtenkovska vođena raketa danas ispaljena iz Libana na vojnu postaju, u blizini sela Arab al-Aramše, na severu zemlje, a nedugo zatim stiglo je i saopštenje IDF da je Izrael uzvratio i napao ciljeve u Libanu.

10.50 Vafa: Izrael koristio fosforne bombe u napadima na Pojas Gaze

Palestinska novinska agfencija Vafa javila je da su izraelske snage sinoć bacile bombe sa belim fosforom na kvart Al-Karama u Gazi.

Euronews ne može nezavisno da potvrdi ovu informaciju.

Iako fosfor nije klasifikovan kao hemijsko oružje u međunarodnom pravu, njegova upotreba protiv civilnog stanovništva smatra se ratnim zločinom prema Ženevskoj konvenciji zbog njegovih "neselektivnih" i "traumatskih efekata".

Fosfor izaziva požare koje je neverovatno teško ugasiti, a ljudi koji su u dodiru sa ovom hemikalijom dobijaju strašne opekotine, koje se zapravo ubrzavaju ukoliko dođu u kontakt sa vodom.

Vojne snage ga pak, mogu legitimno koristiti za noćno osvetljenje i dmine zavese.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je snimak na društvenoj mreži X koji navodno prikazuje bombardovanje Al-Karame belim fosforom.

Izrael se i ranije suočavao sa sličnim optužbama. Izveštaj Human Rights Watch tvrdi da su izraelske snage u velikoj meri koristile municiju sa belim fosforom u svojoj dvadesetdvodnevnoj operaciji u Gazi između decembra 2008. i januara 2009. godine.

10.40 UN imaju još 12 dana zaliha hrane i vode u Pojasu Gaze

Agencija UN za Palestinu navodno ima manje od dve nedelje hrane i vode za oko 180 hiljada ljudi koji se nalaze u školama u Gazi.

"Imamo zalihe za 12 dana. Putevi su blokirani, telefonske linije u prekidu. Zaista nam je teško da znamo šta se dešava", rekla je za Al Džaziru Dženifer Ostin, zamenica direktora Agencije UN za pomoć i rad sa palestinskim izbeglicama u Gazi.

"Oslanjamo se na naše osoblje, koje su i same izbeglice, koje izlaze da pruže uslugu. To je zaista situacija bez presedana sa kojom se suočavamo. Nikoga ne odbijamo", dodala je.

10.34 U toku napad Izraela na Liban

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) saopštile su pre nekoliko minuta da je u toku napad na libansku teritoriju.

Prethodno je izraelska vojska izvestila da je sa teritorije Libana ispaljena raketa ka izraelskoj vojnoj kasarni na granici. Protivtenkovska raketa je pala u blizini sela Arab Al-Aramše, na drugom kraju zemlje odakle je Hamas krenuo u napade.

10.03 Izrael: Broj tajlandskih radnika ubijenih u napadima Hamasa povećan na 20

Broj tajlandskih radnika којi su ubijeni u napadima Hamasa na Izrael povećao se na 20, a broj tajlandskih talaca koje drži ta teroristička grupa povećao se na 14, saopštila je Vlada Tajlanda. Vlada je navela da je broj ubijenih Tajlanđana povećan za dva nakon što je prethodno bilo saopšteno da je poginulo njih 18, objavio je "Tajms ov Izrael".

09.30 Zapadna obala: Protest Palestinaca, ima povređenih u sukobima s izraelskim snagama

Hiljade Palestinaca u gradovima širom okupirane Zapadne obale organizovalo je danas demonstracije zbog udara Izraela na Pojas Gaze, a u sukobima sa izraelskim snaga koji su usledili ima povređenih, prenosi palestinska novinska agencija WAFA. Agencija javlja da su demonstranti nosili palestinske zastave i slike žrtava ubijenih u Gazi. Kako se navodi u izveštaju, desetine hiljada ljudi učestvuje u masovnim protestima u Ramali, Dženinu, Kalkilji, Tulkarmu, Hebronu, Tubasu, Nablusu, Jerihonu, Kalandiji, Šuafatu i mnogim drugim gradovima, mestima i kampovima.

09.06 Pogledajte kako izgleda Pojas Gaze ovog jutra

09.05 Gaza u narednih nekoliko sati potpuno bez struje

Snabdevanje Gaze električnom energijom potpuno će prestati u narednih nekoliko sati, što će ograničiti mogućnost pružanja osnovnih usluga, saopštila je danas vlada te palestinske enklave koju kontroliše Hamas.

Jedina elektrana u Pojasu Gaze, koja je jedini trenutni snabdevač električnom energijom, ostaće bez goriva za oko tri sata, rekao je danas za radio Glas Palestine predsednik palestinske energetske uprave Tafer Melhem.

U saopštenju se navodi da sve osnovne usluge u Gazi zavise od električne energije, kao i da neće biti moguć rad generatorima zbog sprečavanja dotoka goriva kroz granični prelaz Rafa sa Egiptom, prenosi CNN.

Euronews

08.55 Nastavljena raketna vatra iz Pojasa Gaze

Raketna vatra iz pojasa Gaze na južni deo Izraela nastavljena je jutros nakon nekoliko sati zatišja, javljaju izraelski mediji. Prijavljen je najmanje jedan direktan pogodak u zgradu u stambenoj četvrti grada Sderot.

Hitne službe su saopštile da je u tim napadima jedna osoba lakše povređena, prenosi "Tajms of Izrael".

Kako je saopštila izraelska vojska, palestinska militantna grupa Hamas je od subote, kada je pokrenla napad na Izrael, ispalila više od 5.000 raketa.

Associated Press

08.45 Broj poginulih u Gazi porastao na 950

Broj Palestinaca poginulih u Gazi od početka vazdušnih napada Izraela u znak odgovora na napade Hamasa porastao je na 950, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te enklave.

Associated Press

08.30 Izraelska vojska ubila najmanje 1.000 infiltriranih naoružanih Palestinaca

U napadima na Gazu ranjeno je 5.000 ljudi, prenosi CNN. Prema podacima izraelske vojske, od subote je poginulo najmanje 1.200 Izraelaca.

Izraelska vojska je danas saopštila da je ubila najmanje 1.000 naoružanih Palestinaca koji su se od subote infiltrirali u Izrael.

Likvidirani su Palestinci koji su se infiltrirali iz Gaze i koji su učestvovali u napadima na teritoriji Izraela tokom vikenda, a ojačana je bezbednost svih zajednice u Izraelu i sukobi su prošireni na druge frontove, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, prenosi Rojters.

08.20 Izrael tvrdi da je uništio Hamasov sistem za otkrivanje aviona

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) tvrde da su uništile napredni sistem za detekciju koji je razvio palestinski Hamas, a koji je korišćen za otkrivanje aviona iznad pojasa Gaze.

IAF je na platformi X naveo da je Hamas godinama uspostavljao mrežu visokokvalitetnih kamera, skrivenih unutar solarnih grejača širom Pojasa Gaze, sa ciljem da identifikuje i prati avione.

08.10 Hamas: Tokom noću u izraelskim napadima na Gazu ubijeno najmanje 30 ljudi

Najmanje 30 ljudi je ubijeno, a stotine su ranjene tokom noći u napadu Izraela na desetine ciljeva u Pojasu Gaze, tvrdi militantna organizacija Hamas koja ima vlast u ovoj palestinskoj enklavi.

Desetine stambenih zgrada, fabrika, džamija i prodavnica su pogođene, saopštio je portparol Hamasa Salama Maruf, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je saopštila da su desetine borbenih aviona izvele napade na ciljeve Hamasa, koji uključuju i dve filijale banke koje koristi ova organizacija, podzemni tunel, kao i nekoliko vojnih objekata.

Associated Press

08.07 SAD sa Izraelom i Egiptom rade na koridoru za evakuaciju civila iz Gaze

SAD razgovaraju sa Izraelom i Egiptom o uspostavljanju koridora za evakuaciju civila iz Pojasa Gaze, u trenutku kada izraelska vojska vrši udare na ovu palestinsku enklavu, posle napada Hamasa tokom vikenda, saopštio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

"Fokusirani smo na ovo pitanje, u toku su konsultacije. Detaljnije se o tome razgovara među operativnim agencijama i ne želim da to previše iznosim u javnost u ovom trenutku", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, prenosi Rojters.

08.00 Izrael ispalio granate prema Siriji

Izraelske trupe ispalile su artiljerijske i minobacačke granate prema Siriji nakon što su rakete ispaljene iz Sirije pale na otvorena područja na izraelskoj teritoriji, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Nešto pre toga, portal Tajms of Izrael preneo je da je više minobacačkih projekitla ispaljeno iz Sirije na Golansku visoravan.

07.57 Galan naredio ''potpunu ofanzivu'' na Gazu u obraćanju vojnicima

Izrael prelazi na ''potpunu ofanzivu'' na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu izraela traju već četvrti dan, poručio je  izraelski ministar odbrane Joav Galan.

''Uklonio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad područjem, i sada prelazimo na potpuni napad'', rekao Galan u svom obraćanju izraelskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, prenosi Tajms of Izrael. On je vojnicima rekao da će videti promenu.

07.38 Blinken u četvrtak u Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stićiće u četvrtak u Izrael na sastanak sa visokim izraelskim zvaničnicima, izjavio je sinoć portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

''To će biti poruka solidarnosti i podrške. On naravno, želi da se informiše direktno od izraelskih lidera o situaciji sa kojom se suočavaju, o tome šta im je potrebno, i kako najbolje da ih podržimo'', rekao je Miler, a prenosi Rojters.

07.27 Rozental o sukobu Izraela i Hamasa: Ovo nije operacija, ovo je rat

Arijela Rozental, direktorka Odeljenja za međunarodne odnose u Ašdodu u Izraelu u razgovoru za Euronews Srbija kaže da  Ašdod funkcioniše kao i inače, osim što nema nastave, pa su deca sa roditeljima kod kuće i svi znaju kako treba da reaguju u hitnim situacijama. Detaljnije o svemu u posebnoj vesti.

07.10 Izraelski ministar spoljnih poslova odbio poziv Borelja na sastanak u Briselu

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen odbio je poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da se sinoć pridruži sastanku evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu.

"Dok sahranjujemo svoje mrtve i borimo se protiv kriminalnog terorizma, kada svet jasno podržava Izrael, nema mesta za ravnotežu i teorijske diskusije, već samo odlučan i beskompromisan rat protiv palestinskog terorizm", kaže izvor u Koenovom kabinetu, prenosi Tajms of Izrael. 

06.55 Hamas pokrenuo napad na Aškelon

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je pokrenula raketni napad na izraelski grad Aškelon, nakon što je stanovništvu dala rok da ga napusti do 17 sati po lokalnom vremenu.

Brigade Al Kasam pokrenule su veliki raketni udar sa više stotina projektila na Aškelon, svega desetak kilometara severno od Gaze, kao odgovor na izraelsku politiku raseljavanje palestinskih civila, prenosi palestinska TV Al Aksa. U saopštenju se dodaje da će Al Kasam, ukoliko se ta politika ne okonča, nastaviti da ruši Aškelon, nakon čega će preći na uništavanje nekog drugog grada.

06.30 IDF: Prioritet je eliminisati rukovodeće članove Hamasa

Ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas glavni je prioritet Izraelskih odmbrambenih snagfa (IDF), izjavio je juče portparol IDF Danijel Hagari.

''Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet'', rekao je Hagari, nakon što su sinoć u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže teroriste u južnom Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Komentari (0)

Svet