Fokus

Britanski javni servis na udaru kritika zato što pripadnike Hamasa ne zove teroristima: "Promenite uredničke smernice"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2023

-

18:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

BBC se našao na udaru kritika velikog broja članova Vlade, pa i samog premijera Rišija Sunaka, ali i jevrejske zajednice u Velikoj Britaniji zato što odbija da u svojim izveštajima o situaciji u Izraelu pripadnike Hamasa nazove teroristima.

Prvi se po tom pitanju oglasio ministar za imigraciju Robert Dženrik.

"To nisu bili, kako neki u medijima govore, militanti ili borci - bili su teroristi. Bili su varvari i BBC treba da kaže kako jeste", izjavio je Dženrik na javnom skupu podrške Izraelu održanom ispred Dauning strita.

Nedugo potom je i premijer Riši Sunak poručio da "ovo nije vreme za dvosmislenost", dok je ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao voditeljki BBC da u svojim izveštajima Hamas treba da naziva "teroristima".

Ministarka kulture Lusi Frejžer otišla je i korak dalje i direktno od šefa BBC Tima Dejvija zatražila da preispita svoj stav o Hamasu, a oglasio se i glavni rabin u Velikoj Britaniji Efraim Mirvis.

"Ako se ne koristi termin terorista, onda se daje opravdanje za ovakve akcije, a njih ništa ne može opravdati", napisao je Mirvis na Tviteru/X, dodavši da je za BBC govorio o "užasnoj situaciji u Izraelu".

Inače, uredničke smernice sprečavaju BBC da pripadnike Hamasa nazove teroristima.

"Terorizam je teška i emotivna tema sa značajnim političkim prizvukom. Ne bi trebalo da koristimo izraz 'terorista', a da tu izjavu ne pripišemo onom ko ju je dao. Trebalo bi da koristimo reči kao što su 'bombaš', 'napadač', 'kidnaper', 'pobunjenik' i 'militant'", stoji u njihovom vodiču, ali je predsednica jevrejske zajednice u Britaniji Mari van der Zil uputila je pismo čelniku BBC-a da svoj pravilnik što pre uskladi sa politikom Vlade. 

"Hamas su teroristi", poručila je Van der Zil.

Britanska poslanica Ališa Kerns, koja je nedavno komentarisala i događaje na Kosovu, takođe je napala BBC, ali je u odbranu svoje redakcije stao ugledni novinar Džon Simpson koji je naveo da političari "savršeno dobro znaju zašto BBC izbegava reč 'terorista'".

"Nazvati nekoga teroristom, znači da zauzimate stranu i prestajete da gledate situaciju nepristrasno. Posao BBC-a je da iznese činjenice i pusti gledaoce da odluče", naglasio je Simpson.

S njim se složio i kolega Piter Bejl, koji je podsetio da je ključno i pitanje bezbednosti novinara i pristupa mestima kao što je Gaza.

"Teror je jasan čak i bez toga da BBC to izgovori", naveo je Bejl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet