Fokus

Preminuo napadač na privremenog predsednika Malija

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

09:53

Preminuo napadač na privremenog predsednika Malija
Preminuo napadač na privremenog predsednika Malija - Copyright Tanjug/ AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac optužen da je pokušao da izbode privremenog predsednika Malija Asimi Goita prošle nedelje, preminuo je u bolnici kao pritvorenik službe bezbednosti, saopštila je danas vlada Malija.


Goita, pukovnik specijalnih snaga koji je organizovao dva puča u poslednjih godinu dana, ostao je nepovređen nakon što prošlog utorka napadač pokušao da ga izbode nožem tokom molitve u džamiji u glavnom gradu Bamakou.

Na video snimku do kojeg je došao izveštač Rojtersa, vidi se kako su agenti službe bezbednosti uhvatili napadača i bacili ga u prtljažnik vojnog kamioneta.

"Tokom istražnog postupka zdravstveno stanje napadača se pogoršalo. On je prebačen u bolnicu gde je i umro. Uzrok smrti se istražuje", navodi se u zvaničnoj izjavi.

Da podsetimo, dvojica naoružanih muškaraca, od kojih je jedan nosio nož, napali su pre šest dana privremenog predsednika Malija Asima Goitu u Velikoj džamiji u glavnom gradu Bamaku, javio je tada AFP.

Napad je izvršen tokom molitve povodom Kurban-bajrama. Goita je odmah odveden sa lica mesta, javio je novinar francuske agencije, ali za sada nije poznato da li je predsednik povređen.

Inače, Mali je čitavu deceniju poprište francuskih operacija protiv al Kaide i pobunjenika povezanih sa Islamskom državom. U toj zemlji su se produbila političkih previranja nakon što je vojna hunta koju je predvodio Goita, srušila predsednika Ibrahima Boubacara Keitu u avgustu 2020. godine.

Komentari (0)

Svet