Fokus

Pentagon šalje PVO sisteme na Bliski istok da poveća zaštitu američkih snaga

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2023

-

11:32

Pentagon šalje PVO sisteme na Bliski istok da poveća zaštitu američkih snaga
Pentagon šalje PVO sisteme na Bliski istok da poveća zaštitu američkih snaga - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Zbog nedavnih napada na američke trupe na Bliskom istoku, SAD će poslati u taj region PVO sisteme Terminal Haj Altitud Erial Defens (THAAD) i dodatne baterije protivvazdušnog raketnog sistema Patriot, saopšteno je u subotu iz Pentagona. Amerika je poslednjih nedelja uputila i značajne mornaričke snage na Bliski istok, uključujući dva nosača aviona i brodove za podršku sa oko 2.000 marinaca, prenosi Rojters.

Zvanični Vašington je u pojačanoj pripravnosti zbog aktivnosti grupa koje podržava Iran i pojačanih regionalnih tenzija zbog rata Izraela i Hamasa.

"Nakon detaljnih razgovora sa predsednikom (Džozefom) Bajdenom o nedavnim eskalacijama pod okriljem Irana i njegovih snaga širom regiona Bliskog istoka, naložio sam niz dodatnih koraka za dalje jačanje našeg vojnog prisustva u tom regionu", saopšteno je iz kabineta američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Pentagon je već naredio povišen stepen borbene gotovosti za oko 2.000 američkih vojnika, u slučaju potrebe da se pošalju na Bliski istok.

"Ovi koraci će ojačati regionalne napore za odvraćanje, povećati zaštitu američkih snaga u regionu i pomoći u odbrani Izraela", poručio je Ostin.

Nakon izbijanja najnovijeg izraelsko-palestinskog sukoba, došlo je do porasta napada na američke snage u Iraku i Siriji. Novo raspoređivanje američkih PVO sistema je usledilo dve godine nakon što je Bajdenova administracija povukla svoje sisteme protivvazdušne odbrane sa Bliskog istoka, navodeći kao razlog smanjenje tenzija sa Iranom.

Sistem THAAD ima moćan radar, a raspoređivanje tih sitema u Južnoj Koreji 2016. godine naljutio je Kinu, koja je ocenila da bi projektili THAAD mogli da naruše njen vazdušni prostor.

Komentari (0)

Svet