Fokus

Majk Džonson na čelu Predstavničkog doma Kongresa: Republikanci se konačno ujedinili oko svog kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

21:43

Majk Džonson na čelu Predstavničkog doma Kongresa: Republikanci se konačno ujedinili oko svog kandidata
Majk Džonson na čelu Predstavničkog doma Kongresa: Republikanci se konačno ujedinili oko svog kandidata - Copyright Tanjug/AP Photo/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Republikanci u Predstavničkom domu američkog Kongresa uspeli su danas da izaberu predsedavajućeg, kongresmena iz Luizijane Majka Džonsona, nakon haotičnog procesa protekle tri nedelje tokom kojeg nisu mogli da se ujedine oko jednog kandidata.

Za Džonsona (51) je glasalo 220 članova donjeg doma Kongresa, dok je 209 bilo protiv.

Džonson je bio četvrti republikanski kandidat za tu poziciju nakon što je Kevin Mekarti smenjen sa položaja predsedavajućeg.

Džonson je konzervativni kongresmen koji je podsticao republikanace da podrže pravne napore bivšeg predsednika Donalda Trampa da poništi izborni poraz 2020. godine, naveo je Glas Amerike i dodao da se godinama zalagao za konzervativne predloge, uključujući molitve u školama, zabranu hirurških zahvata za promenu pola, te zabranu obaveznog nošenja maski u avionima. 

Takođe je podržavao pooštravanje imigracione politike i restrikcije na abortus.

Republikanci imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, 221 prema 212, a demokrate su bile ujedinjene u podršci svom lideru Hakimu Džefrisu. 

Zbog odnosa snaga, republikanski kandidat mogao je da priušti da izgubi samo nekoliko glasova republikanskih kolega da bi prostom većinom bio izabran za predsedavajućeg.

Republikanci su izabrali Džonsona nakon što je kongresmen Tom Emer, jedan od republikanskih lidera u Predstavničkom domu, u utorak povukao kandidaturu.

Tramp je na svojoj društvenoj mreži podržao kandidaturu Džonsona, nakon što je prethodno naveo da bi glasanje za Emera - kojeg je označio kao republikanca samo po imenu (RINO) - bila "tragična greška".
Položaj predsedavajućeg Predstavničkog doma bio je upražnjen od 3. oktobra, kada je osmoro republikanaca zajedno sa 212 demokrata glasalo za smenu Kevina Mekartija.

To je bilo prvi put u američkoj istoriji da je smenjen lidera donjeg doma Kongresa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet