Fokus

Palestinci sa državljanstvom BiH, njih 54, čeka na evakuaciju iz Gaze

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2023

-

16:11

Palestinci sa državljanstvom BiH, njih 54, čeka na evakuaciju iz Gaze
Palestinci sa državljanstvom BiH, njih 54, čeka na evakuaciju iz Gaze - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair, File

veličina teksta

Aa Aa

Palestinac Ahmed Šahin, koji se sa dvema ćerkama, državljankama Bosne i Hercegovine, trenutno nalazi u severnom delu Gaze, uputio je apel humanitarnim organizacijama i institucijama BiH da im pomognu kako bi sigurno stigli do graničnog prelaza Rafa, preko kojeg je jutros počeo prelazak Palestinaca s dvojnim državljanstvima.

Pojas Gaze je od 7. oktobra pod intenzivnim izraelskim bombardovanjem, pri čemu je, prema poslednjima podacima, poginulo najmanje 8.525 Palestinaca, među kojima 3.542 dece.

U Pojasu Gaze se, prema zvaničnim podacima, trenutno nalazi i 39 Palestinaca sa državljanstvom Bosne i Hercegovine.

Doktor Ahmed Šahin je u izjavi za Anadoliju rekao da se s porodicom nalazi u Jabaliju, na severu Gaze. Situaciji u Gazi je opisao kao katastrofalnu, rekavši da je to pakao.

"Granate padaju, ima puno ranjenih, gladnih, žednih. Nema vode, hrane, goriva. Nema ništa. Sve je porušeno. Život nam je jako ugrožen", rekao je Šahin, navodeći kako su u Gazi s njim i dve kćerke koje imaju bh. državljanstva.

Predsednik Palestinske zajednice u BiH Majed Marouf je potvrdio da se doktor Ahmed Shahin nalazi na spisku Palestinaca koji čekaju evakuaciju.

"Danas je počelo izvlačenje stranih državaljana, 120 ranjenih, i dogovor je da se omogući izlazak 450 Palestinaca koji imaju dvojna državljanstva”, rekao je Marouf.

Kada je reč o Palestincima koji se trenutno nalaze u Gazi, a koji imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, Marouf ističe da se radi o 39 državljana, a taj broj se, zajedno s članovima porodice, penje na 54.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet