Fokus

Počelo treće ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

09:16

Počelo treće ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u okean
Počelo treće ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u okean - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Iz oštećene japanske nuklearne elektrane Fukušima, danas je počelo treće ispuštanje 7.800 tona prečišćene radioaktivne otpadne vode u okean. Japanski zvaničnici su rekli da su dva prethodna ispuštanja završena bez problema, preneo je AP.

Kako se navodi, operater nuklearke kompanija TEPCO ispustio je 7.800 tona prečišćene vode u svakom od prva dva ispuštanja i planira da ispusti istu količinu u trećoj seriji do 20. novembra.

Ispuštanje prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime počelo je u avgustu i nastaviće se u narednim decenijama. Oko 1,34 miliona tona radioaktivne otpadne vode uskladišteno je u oko 1.000 rezervoara u nuklearki, koja je teško oštećena u katastrofalnom zemljotresu i cunamiju 2011. godine.

Ispuštanju prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u okean oštro se protive ribarske grupe i susedne zemlje, uključujući Južnu Koreju, gde su stotine ljudi organizovali proteste.  Kina je zabranila uvoz svih japanskih plodova iz mora, što je naštetilo japanskim proizvođačima i izvoznicima.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da bi, ako se ispuštanje izvrši kako je planirano, to imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet