Fokus

Protest u Seulu zbog ispuštanja prerađene kontaminirane vode iz Fukušime u okean

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

08:15

Protest u Seulu zbog ispuštanja prerađene kontaminirane vode iz Fukušime u okean
Tanjug/AP/Ahn Young-joon - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade stanovnika Južne Koreje, uključujući ribare, aktiviste i političare, protestovalo je u Seulu protiv ispuštanja prerađene kontaminirane vode iz japanske nuklearne elektrane Fukušima u okean, preneo je CCTV.

Učesnici su uzvikivali slogane "Odmah zaustavite ispuštanje kontaminirane vode" i "Zabranite uvoz svih japanskih morskih proizvoda", pozivajući vladu Južne Koreje da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv japanske vlade.

Tanjug/AP/Ahn Young-joon

 

Posle jednoipočasovnog mitinga, demonstranti su juče marširali oko pet kilometara u centru Seula do predsedničke kancelarije.

Sedam od 10 građana Južne Koreje protivi se ispuštanju prerađene radioaktivne vode iz Fukušime koje vrši Japan, navodi se u istraživanju komapnije ''Riserč vju''.

Pogođena masivnim zemljotresom i cunamijem koji je usledio u martu 2011. godine, nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je topljenje jezgra i kontaminirala je ogromnu količinu vode radioaktivnim supstancama zbog hlađenja nuklearnog goriva.

Tanjug/AP/Ahn Young-joon

 

Japan je 24. avgusta, uz saglasnost međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), počeo da ispušta prerađenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Ranije su mediji preneli da je antijapansko raspoloženje u Kini poraslo nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet