Fokus

Završena prva faza ispuštanja prečišćene vode iz Fukušime, proces bi mogao da potraje nekoliko decenija

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

18:40

Završena prva faza ispuštanja prečišćene vode iz Fukušime, proces bi mogao da potraje nekoliko decenija
Završena prva faza ispuštanja prečišćene vode iz Fukušime, proces bi mogao da potraje nekoliko decenija - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Bezbedno je izvršena prva faza ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima u more, a nadležni će pregledati i očistiti objekat pre nego što se započne sa sledećom rundom ispuštanja za nekoliko nedelja, saopšteno je iz kompanije ''Tokio Electric Power Company'' (TEPCO), koja je zadužena za rukovođenje ispuštanjem vode.

Kako prenosi AP, prva runda ispuštanja trajala je 17 dana, a za to vreme ispušteno je 7.800 tona prečišćene vode iz 10 rezervoara, dok je oko 1,34 miliona tona radioaktivnih otpadnih voda uskladišteno u fabričkim rezervoarima.

Zaposleni kompanije će sprati cevovod i drugu opremu i pregledati sistem tokom narednih nekoliko nedelja pre nego što počnu puštanje druge runde od 7.800 tona uskladištenih u 10 drugih rezervoara, rekao je portparol TEPCO Teruaki Kobaši.

TEPCO planira da ispusti 31.200 tona prečišćene vode do marta 2024. godine, a zvaničnici kažu da će se tempo ispuštanja ubrzati nakon toga, prenosi AP.

Očekuje se da ispuštanje sve prečišćene vode potraje u narednih nekoliko decenija, a čitavom procesu protive se ribarske organizacije i susedne zemlje.

Kina je kao odgovor na ispuštanje vode zabranila uvoz japanskih morskih proizvoda, dok se u Severnoj Koreji poslednjih nedelja održavaju protesti kojima se zahteva da Japan prestane sa ispuštanjem vode.

TEPCO i japanska vlada tvrde da se otpadna voda tretira na specifičan način kako bi se radioaktivni materijali u vodi spustili na prihvatljive nivoe, nakon što je zaključeno da će ispuštanje, ukoliko bude izvršeno na ispravan način, imati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu, morsku floru i faunu, kao i na zdravlje ljudi.

Japan je krajem avgusta, uz saglasnost međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), počeo da ispušta prerađenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Tri reaktora nuklearne elektrane Fukušima oštećena su u zemljotresu 2011. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet