Fokus

Nekadašnji "kralj kripto tržišta" proglašen krivim: Sem Bankman Frid osuđen za prevaru "tešku" više milijardi dolara

Komentari

Autor: BBC / Euronews Srbija

03/11/2023

-

10:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sem Bankman-Frid, nekadašnji kripto milijarder proglašen je krivim za organizovanje prevare "teške" više milijardi dolara i pranje novca na saveznom sudu na Menhetnu posle jednomesečnog suđenja.

Porota je odluku donela posle pet sati razmatranja, a njegova kazna biće proglašena 28. marta 2024. godine.

Bankman-Fridu preti maksimalna kazna od 110 godina u zatvoru. 

"Sem Bankman-Frid izveo je jednu od najvećih finansijskih prevara u istoriji Amerike - šemu od više milijardi dolara osmišljenu da ga učini kraljem kripta", rekao je u saopštenju nakon donošenja presude tužilac Demijen Vilijams.

"Ovaj slučaj odnosi se na laž, prevare i krađu i mi za to nemamo strpljenja", dodao je on.

Tužioci su optužili Bankman-Frida da je lagao investitore i ukrao milijarde dolara kroz FTX platformu za razmenu kriptovaluta, što je podstaklo njen kolaps. Optužen je za sedam slučajeva prevare i pranja novca, ali je on sve vreme tvrdio da je nevin i da je "greške" koje je napravio, napravio iz najboljih namera.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Nakon presude Bankman-Fridov advokat Mark Koen je rekao: "Poštujemo odluku porote, ali smo razočarani rezultatom. Gospdin Bankman-Frid i dalje stoji iza toga da je nevin i nastaviće da se energično bori protiv optužbi".

Troje njegovih bliskih prijatelja i kolega, među kojima je i njegova bivša devojka Karolin Elison izjasnili su se kao krivi i pristali da svedoče protiv njega, nadajući se da će dobiti umanjene kazne. Njihovo suđenje tek treba da počne.

Sem Bankman-Frid, kako je presuđeno, ukrao je milijarde dolara od korisnika FTX platforme, za ličnu upotrebu, kao i popunjavanje rupa u budžetu njegovog kripto hedž-fonda "Alameda Researsh".

FTX reklamiran je kao jednostavan i bezbedan portal u svetu trgovine kriptovalutama. Zarađivao je od naplate naknada za trgovanje, slično kao i obične brokerske kuće. 

Na vrhuncu moći FTX, privatni procenitelji odredili su vrednost platforme na više od 30 milijardi dolara, a njeno ime nosila je košarkaška arena u Majamiju. Takođe, zaštitna lica ove kompanije bile su mnoge poznate ličnosti, među kojima i čuveni igrač američkog fudbala Tom Brejdi.

 Međutim, u proleće 2022. došlo je do pada tržišta kriptovaluta, što je kompletnu vrednost industrije sa tri biliona na samo jedan bilion. Do jeseni te godine problemi u poslovanju FTX postali su očigledni i bilo je potrebno samo oko nedelju dana da se kompletna priča potpuno uruši.

Investitori i klijenti počeli su da paniče, nakon što je na sajtu sa vestima iz sveta kripta "Coindesk" objavljen tekst o finansijskim vezama između FTX i Alameda, dva biznisa koja je osnovao Bankman-Frid. 

Na osnovu dokumenata koje je pribavio taj portal, delovalo je da je najveći deo imovine Alamede sastojao od FTT-a, odnosno digitalnog tokena koji je stvorio "FTX" i koji je rapidno gubio na vrednosti. Klijenti su požurili da povuku svoja sredstva iz FTX-a, otkrivajući manjak od osam milijardi dolara.

FTX podnela je zahtev za bankrotstvo 11. novembra, a Bankman-Frid podneo je ostavku na mesto izvršnog direktora. Uhapšen je mesec dana kasnije na Bahamima, tereteći se za prevaru i zaveru i izručen Sjedinjenim Američkim Državama u januaru naredne godine.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

Suđenje Bankman-Fridu je u žiži javnosti i zbog njegovih potencijalnih posledica na kripto industriju u celini, koja se ne oporavlja od prošlogodišnjih problema na tržištu.

Osnivač FTX posmatran je kao primer problema u ovom sektoru, za koji najviša regulativa u SAD kaže da je prepun kriminala.

Bivši federalni tužilac Renato Marioti komentarisao je ovaj slučaj za BBC i ocenio da je vlada dobila slučaj izvršivši veliki pritisak na Bankman-Fridove saradnike i tako što je na vreme s njima postigla dogovor.

"Umesto da prekomplikuju slučaj, oni su ga predstavili kao klasičnu prevaru", rekao je Marioti.

On je takođe uveren da američki Kongres verovatno neće u skorije vreme usvojiti nova pravila za kripto i da će se ovakvim slučajevima i ubuduće pojedinačno odlučivati na sudovima.

"Zaista mislim da bi specifična regulativa vezana za kripto u SAD smanjila broj ovakvih slučajeva. Nažalost, mislim da ona neće biti doneta u skorije vreme", istakao je Marioti.

Komentari (0)

Svet