Fokus

Nakon što se Rusija povukla iz post-hladnoratovskog sporazuma, SAD najavile da će suspendovati svoje obaveze

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

16:31

Nakon što se Rusija povukla iz post-hladnoratovskog sporazuma, SAD najavile da će suspendovati svoje obaveze
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

SAD su saopštile danas da će suspendovati sve svoje obaveze prema Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), nakon što se ranije danas Rusija povukla iz tog ključnog post-hladnoratovskog sporazuma. 

''Odluka da suspendujemo naše obaveze prema CFE Ugovoru doneta je u bliskoj konsultaciji i koordinaciji sa našim NATO saveznicima, od kojih su mnogi takođe članice CFE Ugovora. Jedan broj naših CFE partnera koji nisu članovi NATO-a takođe podržavaju suspenziju obaveza iz CFE Ugovora kao odgovor na akcije Rusije'', navodi se u saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se navodi da članice NATO-a dele mišljenje SAD da je Alijansa i dalje ograničena CFE ugovorom, ali ne i Rusija, čije su oružane snage najveće u Evropi, a nastavlja da vodi rat protiv Ukrajine koristeći ono što joj je po ugovoru bilo ograničeno.

''Suspenzija CFE obaveza će ojačati kapacitet Alijanse za odvraćanje i odbranu uklanjanjem ograničenja koja utiču na planiranje, raspoređivanje i vežbe, što su ograničenja koja više ne obavezuju Rusiju nakon povlačenja Moskve'', stoji u saopštenju.

Navodi se i da povlačenje Rusije iz ugovora dodatno pokazuje da Moskva zanemaruje kontrole naoružanja.

''S druge strane, SAD, naši saveznici u NATO i naši odgovorni partneri ostaju posvećeni efikasnoj kontroli konvencionalnog naoružanja kao kritičnom elementu evroatlantske bezbednosti. Nastavićemo da sprovodimo mere koje imaju za cilj jačanje stabilnosti i bezbednosti u Evropi smanjenjem rizika, sprečavanjem pogrešnih shvatanja, izbegavanjem sukoba i izgradnjom poverenja'', saopštila je Bela kuća.

Ranije danas članice NATO-a osudile su odluku Rusije da se povuče iz Ugovora CFE, dodajući da će ga i one suspendovati onoliko koliko bude potrebno.

''Povlačenje Rusije iz ugovora poslednja je u nizu njenih poteza koje sistematski podrivaju evroatlantsku bezbednost. Kao posledica toga, države članice nameravaju da suspenduju delovanje CFE onoliko dugo koliko je potrebno, u skladu sa svojim pravima prema međunarodnom pravu. Ovo je odluka koju u potpunosti podržavaju svi saveznici u NATO-u'', saopšteno je iz NATO-a, prenosi Rojters.

Taj ugovor iz 1990. godine, dogovoren i zaključen na kraju Hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog pakta.

Rusija je suspendovala svoje učešće u sporazumu 2007. godine i obustavila aktivno učešće u 2015. 

U maju 2023, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o otkazivanju ugovora, što je NATO ocenio kao "podrivanja evroatlantske bezbednosti". 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet