Fokus

Alabama zakazala prvo pogubljenje osuđenika na smrt azotom u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

20:28

Alabama zakazala prvo pogubljenje osuđenika na smrt azotom u SAD
Alabama zakazala prvo pogubljenje osuđenika na smrt azotom u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka država Alabama zakazala je datum za prvo pogubljenje u zemlji osuđenika na smrt azotnim gasom, metodom koja nikada nije korišćena u SAD, rekao je danas guverner te države Kej Ajvi.

Pogubljenje Keneta Judžina Smita smrtonosnom injekcijom naglo je otkazano u novembru jer nije pravilno postavljen postupak pre isteka naloga za pogubljenje, nakon čega je guverner tražio da osuđenik bude likvidiran hipoksijom azota, preneo je CNN.

Smitovo pogubljenje sada će biti obavljeno između 25. i 26. januara, napominje se u saopštenju.

Smrt usled azotne hipoksije lišava mozak i telo kiseonika, pa bi zatvorenik umro od gušenja, navodi Informativni centar za smrtne kazne, neprofitna organizacija koja prati, analizira i širi informacije o smrtnoj kazni.

Novi razvoj događaja u Smitovom slučaju dolazi nakon što je Alabama odložila pogubljenja prošle jeseni i revidirala proces izvršenja nakon što su problemi sa smrtonosnim injekcijama izbili u centar pažnje.

Alabama je finalizovala prve protokole izvršenja za novu metodu u avgustu pošto je njeno zakonodavstvo 2018. godine odobrilo alternativni metod za smrtonosnu injekciju, objavio je Informativni centar za smrtnu kaznu.

Kako se navodi, ta država ima 165 zatvorenika osuđenih na smrt.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet