Fokus

Organizacija Reporteri bez granica predstavila uputstva o upotrebi veštačke inteligencije u novinarstvu

Komentari

Autor: Fonet

10/11/2023

-

23:55

Organizacija Reporteri bez granica predstavila uputstva o upotrebi veštačke inteligencije u novinarstvu
Organizacija Reporteri bez granica predstavila uputstva o upotrebi veštačke inteligencije u novinarstvu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), uz podršku drugih medijskih asocijacija, predstavila je danas u Parizu uputstva o upotrebi veštačke inteligencije (AI) u novinarstvu, javile su agencije.

U dokumentu se navodi da AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja i da će značajno promeniti novinarstvo.

Dokument donosi i 10 ključnih pravila koja moraju postati obavezna za medijske organizacije i novinare u pogledu primene AI.

Prvo pravilo je da novinarska etika mora usmeravati kako mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati ključne pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama.

Dokument poziva da AI sistemi ranije prođu nezavisnu evaluaciju i da medijske kuće uvek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju, javila je agencija Hina, pozivajući se na izveštaj DPA.

Mediji, takođe, moraju biti transparentni u vezi sa korišćenjem sistema AI i garantovati autentičnost i istinitost objava.

U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generisanog sadržaja, a da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja i da novinari i medijske kuće budu angažovani u opštem nadzoru primene AI.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet