Fokus

Kineski grad "nestao" u peščanoj oluji: Nebo je bilo plavo i bez oblačka, a onda je vetar promenio smer

Komentari

Autor: Jutarnji, Euronews Srbija

27/07/2021

-

16:09

Kineski grad "nestao" u peščanoj oluji: Nebo je bilo plavo i bez oblačka, a onda je vetar promenio smer
Kineski grad "nestao" u peščanoj oluji: Nebo je bilo plavo i bez oblačka, a onda je vetar promenio smer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Istorijski kineski grad Dunhuang suočen je s katastrofalnom peščanom olujom koja ga je, kako pokazuju snimke, "progutala".

Kako javljaju mediji, olujni pešani oblak bio je visok gotovo sto metara, a doneo ga je vetar iz pustinje Gobi u nedelju. 

Scene iz grada liče na filmove katastrofe i brzo su se proširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako ogromne zgrade nestaju pod velikim oblakom peska koji polako "guta" čitav grad.

profimedia

 

 

Policija je, piše Dejli meil, bila primorana da zatvori sve glavne saobraćajnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uslovi ne poprave. Kineski mediji javljaju da je grad, smešten na čuvenom Putu svile, pogođen u nedelju oko 15 sati. 

U obližnjem parku prirode zateklo se više turista koji nisu uspeli da se snađu, a vetar i pesak već su odneli njihove stvari. Radi se o grupi koja je došla u Dunhuang kako bi posmatrala čuvene zaalaske sunca. Oluja ih je dočekala nespremne, morali su da se uhvate jedni za druge i stave naočare kako bi se zaštitili od vetra i peska.

Turistički vodič imenovan samo kao "gospodin Kin" ispričao je novinarima kako ništa nije ukazivalo na oluju - nebo je bilo plavo i bez oblačka, kada je vetar odjednom promenio smer i počela nezapamćena oluja.

Dejli Meil ukazuje da su ekstremne vremenske prilike proteklih godina postale češće nego ranije.

Komentari (0)

Svet