Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela, porodice talaca počele petodnevni marš

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2023

-

07:49

RAT IZRAELA I HAMASA U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela, porodice talaca počele petodnevni marš
RAT IZRAELA I HAMASA U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela, porodice talaca počele petodnevni marš - Copyright Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg, Adel Hana, Hatem Ali

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 39 dana. Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je da su pripadnici IDF-a izvršili raciju u dečijoj bolnici Rantisi u gradu Gaza i da su ispod nje pronašli komandni centar palestinske militantne grupe Hamas. Za to vreme, Hamas je saopštio da je spreman da oslobodi do 70 žena i dece koji su u zarobljeništvu u Pojasu Gaze u zamenu za petodnevno primirje. U međuvremenu, izvestilac Generalnog komiteta Parlamentarne skupštine OEBS za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Malik Ben Ašur izrazio je zabrinutost zbog sve teže humanitarne situacije u Gazi. 

Ključni događaji: 

  • IDF: Vojska zauzela nekoliko zgrada Hamasove vlade u Gazi
  • SZO: Bolnica Al-Šifa gotovo pretvorena u groblje, tela u bolničkom krugu
  • IDF: Ispod dečije bolnice u Gazi pronađen komandni centar Hamasa
  • OEBS zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi, poziva na prekid vatre
  • Hamas: Oslobodili bismo do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje
  • Bajden: Bolnice u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićene

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu        

23.18 Izrael odobrio isporuku goriva za kamione UN u Pojasu Gaze

Izrael je odobrio isporuku 24.000 litara goriva za kamione Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimnovani izvor. Dodaje se da je gorivo namenjeno isključivo za kamione Ujedinjenih nacija. Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas zasad nisu komentarisale ovu informaciju.

22.26 Huti: Lansirana serija balističkih raketa na vojne ciljeve u Izraelu

Jemenski Huti saopštili su danas da su lansirali seriju balističkih projektila na različitevojne ciljeve u Izraelu, uključujući grad Eilat. Portparol militantne grupe je rekao da je lansiranje usledilo "nakon 24-časovne vojne operacije" koja je uključivala gađanje dronovima ciljeva u Izraelu, prenosi Rojters.

"Nećemo oklevati da gađamo bilo koji izraelski brod u Crvenom moru ili na bilo kom drugom mestu", poručili su Huti. Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je koristila PVO sistem ''strela'' kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se ranije danas oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu. Dodaje se da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio.

22.18 Troje ranjeno nakon što su rakete ispaljene na Tel Aviv 

Tri osobe su ranjene danas nakon što je raketni baraž iz Pojasa Gaze ispaljen na Tel Aviv, saopštili su izraelska sanitetska služba Magen David Adom i izraelska policija. Iz Magen David Adoma potvrdili su da je pružena lekarska pomoć dvema osobama, koje su ranjene u napadu. Kako su naveli, jedna od njih je 20-godišnji muškarac, koji je u teškom stanju nakon što je zadobio rane od šrapnela, prenosi Džerusalem post.

AP Photo/Itai Ron

 

21.55 IDF: Bolnice u Gazi bi mogle da izgube međunarodnu pravnu zaštitu zbog Hamasa

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da bi bolnice u Pojasu Gaze mogle da izgube međunarodnu pravnu zaštitu zbog toga što ih, kako je naveo, palestinska militantna grupa Hamas koristi za svoje vojne aktivnosti.

"Poslednjih nedelja smo naglašavali da će zbog Hamasovog korišćenja bolnica u vojne svrhe one izgubiti posebnu međunarodnu zaštitu", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

21.41 UNRWA i Svetska zdravstvena organizacija se povukle iz Pojasa Gaze

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povukle su se iz Pojasa Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi.

"UNRWA i SZO više ne pružaju usluge u Pojasu Gaze. Agencije UN su pokleknule pred Izraelom i napustile Pojas Gaze", navodi se u saopštenju, prenosi TASS. Iz UNRWA su naveli da se "bez goriva humanitarna operacija u Gazi privodi kraju".

"Mnogo više ljudi će patiti i verovatno umreti. Neverovatno je da humanitarne organizacije moraju da mole za gorivo", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je gorivo od početka rata korišćeno kao oružje i da sa tim odmah mora da se prestane.

profimedia

 

20.51 Bela kuća: Imamo dokaze da Hamas koristi bolnicu Al Šifa za vojne operacije

Bela kuća saopštila je danas da ima dokaze da palestinska militantna grupa Hamas koristi bolnicu Al Šifa za svoje vojne operacije. "Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu konkretnu bolnicu za komandovanje i verovatno za skladištenje oružja", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi, prenosi Rojters. On je poručio da je to ratni zločin, ali je naglasio da akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela kada je reč o zaštiti civila u Pojasu Gaze.

20.50 Netanijahu: Informacije o dogovoru o taocima ako i kada bude nečeg konkretnog

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da će informacije o bilo kakvom dogovoru o oslobađanju talaca, koje Hamas drži u Gazi, biti objavljene "ako i kada" bude konkretnog razvoja događaja u tom smeru. Njegovi komentari dolaze nakon opaski američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji nagoveštava da će uskoro doći do sporazuma o taocima, preneo je Tajms of Izrael. "Naša srca su uz sve taoce i njihove porodice", kaže Netanjahu.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

20.40 Izraelske snage presrele projektil u blizini Crvenog mora

Izraelska vojska saopštila je danas da je koristila PVO sistem ''strela'' kako bi presrela projektil u blizini Crvenog mora, nakon što su se ranije danas oglasile sirene za vazdušni napad u južnom lučkom gradu Eliatu. Saopšteno je da projektil nije stigao do izraelske teritorije, ali nije saopšteno ko ga je ispalio, prenosi Rojters. S druge strane, izraelski mediji navode da je projektil navodno lansiran iz pravca Jemena.

20.26 Gutereš zabrinut zbog stradalih u bolnicama, poziva na hitan prekid vatre u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je uznemiren "dramatičnim gubitkom života" u nekoliko bolnica u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

"U ime čovečanstva, generalni sekretar poziva na hitan prekid vatre", rekao je Dižarik novinarima, prenosi Rojters.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen prethodno je danas pozvao Gutereša da podnese ostavku, pošto, kako tvrdi, "'nije pomovisao nikakav mirovni proces na Bliskom istoku''. Gutereš je ranije oštro kritikovao Izrael, kada je, između ostalog, rekao da, iako nema opravdanja za zločine koje je počinio Hamas, ''oni se nisu dogodili u vakuumu''.

Tanjug/AP/Khalil Senosi

 

20.06 IDF: Zauzeli smo više zgrada Hamasove vlade u Gazi

Izraelska vojska saopštila je danas da je zauzela niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

Iz IDF-a su dodali da je zauzeta i "guvernerova kuća" u Gazi, u kojoj su bile kancelarije Hamasa za njegovo vojno krilo i policiju, sedište obaveštajne službe Hamasa i druge objekte koji su navodno korišćeni za pripremu napada 7. oktobra na Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Pripadnici 13. bataljona brigada "Golan" pronašli su u "guvernerovoj kući" ukradenu opremu i drugo Hamasovo oružje. Izraelska vojska navodi da će oprema biti vraćena u Izrael gde će biti analizirana.

18.29 Bajden taocima: Držite se, dolazimo

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da veruje da je moguće postići dogovor o oslobađanju talaca koji su kidnapovani tokom napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Bajden je novinarima u Beloj kući rekao da je svaki dan vodio razgovore o tome sa osobama koje učestvuju u tom procesu.

"Verujem da će se to dogoditi, ali ne želim da ulazim u detalje", naveo je Bajden, prenosi CNN. On je taocima poručio: "Držite se, dolazimo".

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

17.42 Gaza: U masovnoj grobnici kod bolnice Al Šifa sahranjeno 200 tela

U masovnoj grobnici kod najveće bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze sahranjeno je 200 tela, izjavio je danas doktor Adnan el Burš. On je naveo da je medicinskm osoblju bilo potrebno šest sati da sahrane 200 ljudi.

"Krenuli smo oko 8:30 ujutru i završili oko 15 sati po lokalnom vremenu", rekao je El Burš, prenosi BBC. Prema njegovim rečima, tela su stajala danima dok nisu počela da se raspadaju, zbog čega je lekarima preostalo samo da iskopaju masovnu grobnicu.

profimedia

 

17.30 Eli Koen zatražio da Antonio Gutereš podnese ostavku

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen pozvao je danas generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da podnese ostavku, pošto, kako je naveo, Gutereš ''nije pomovisao nikakav mirovni proces na Bliskom istoku''.

Koen je to učinio tokom posete kancelarija UN u Ženevi, kao i tokom sastanaka sa Međunarodnim komitetom Crveog krsta i Svetskom zdravstvenom organizacjiom (SZO), prenosi Tajms of Izrael.

''Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ne zaslužuje da vodi UN. On nije promovisao nikakav mirovni proces u regionu. Gutereš, kao i sve slobodne nacije, treba da kaže jasno i glasno: 'Oslobodite Gazu od Hamasa' '', rekao je Koen na konferenciji za novinare u Ženevi.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

17.26 Ganc: Čak i ako pristane na pauzu, Izrael će nastaviti da vodi rat protiv Hamasa

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc izjavio je danas da će, čak i ako pristane na pauzu u borbama u zamenu za oslobađanje talaca, Izrael nastaviti da vodi rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze. "Čak i ako je potreban prekid vatre kako bi se vratili taoci, neće biti zaustavljanja rata", rekao je Ganc tokom posete vojnom rukovodstvu na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael. Dodao je da će Izrael nastaviti da vodi borbe "sve dok naši ciljevi ne budu postignuti" i naveo da se "ulažu svi politički i vojni napori da se devojčice i dečaci bezbedno vrate kući". "Činimo sve što je moguće da ih sve vratimo, na bilo koji način", rekao je Ganc.

Associated Press

17.20 Human Rights Watch traži da se ubistvo libanske porodice tretira kao ratni zločin

Humanitarna organizacija Hjuman rajts voč pozvala je danas da se izraelski raketni napad na južni Liban, u kojem su ubijeni troje dece i njihova baka, tretira kao ratni zločino. U udaru izraelskih vojnih snaga 5. novembra pogođena je porodica u automobilu dok su putovali od južnog Libana do Bejruta, kada su ubijene Rimas, Talina, Lijana i njihova baka Samira, dok je njihova majka Hoda preživela, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska je priznala da je izvršila taj napad, rekavši da je napala vozilo "koje je identifikovano kao sumnjivo vozilo u kojem se nalazi nekoliko terorista", a prema istraživanju nevladine organizacije, oni nisu pružili dodatne dokaze koji bi opravdali tu tvrdnju.

17.15 Izraelske porodice talaca počele petodnevni marš do Jerusalima

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, krenule su danas iz Tel Aviva u protestni marš ka Jerusalimu, uz pozive na oslobađanje talaca. Demonstranti će narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Benjamina Netanijahua zatražiti slobodu svojih najmilijih, prenosi Rojters. Protestni marš dolazi u trenutku kada se Izrael i Hamas, prema navodima pojedinih medija, spremaju da postignu sporazum koji će omogućiti oslobađanje desetina žena i dece iz Pojasa Gaze.

Hamasovi borci od napada na južni Izrael 7. oktobra drže oko 240 ljudi kao taoce.

Associated Press

17.10 Huti će nastaviti raketne napade na Izrael, možda i na izraelske brodove

Lider jemenske militantne grupe Huti, Abdulmalik al-Huti izjavo je danas da će snage te grupe nastaviti sa napadima na Izrael, kao i da bi mogle početi da gađaju i izraelske brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab al-Mandeb.

''Naše oči stalno nadgledaju i traže bilo koji izraelski brod u Crvenom moru, posebno u Bab al-Mandebu i u blizini jemenskih regionalnih voda'', rekao je on. Ta grupa, povezana sa Iranom, ranije ovog meseca je izvela nekoliko napada raketama i dronovima na Izrael, što je povećalo mogućnost da se rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas proširi na druge zemlje Bliskog istoka, a prenosi Rojters.

AP/AP Photo

 

16.28 Izraelski vojnici srušili spomenike Jaseru Arafatu na Zapadnoj obali

Vojnici Izraelskih oružanih snaga (IDF) uklonili su danas buldožerima spomenike nekadašnjem lideru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaseru Arafatu na ulazu u izbeglički kamp Tulkarem, na Zapadnoj obali, javlja "Tajms of Izrael".

Taj portal je objavio snimke rušenja dva spomenika bivšem palestinskom lideru i naveo da nije saopšten razlog za njihovo rušenje.

Pet Palestinaca ubijeno je ranije danas u tokom racije u Tulkaremu, na severu Zapadne obale, blizu granice sa Izraelom.

Izraelska vojska i policija saopštili su da su se njihove snage, poslate u Tulkarem da uhapse osumnjičene militante, našle pod vatrom i da su "ubile nekoliko palestinskih naoružanih napadača u sukobu koji je usledio".

16.08 Pucano na prostorije lekara bez granica u blizini bolnice Al-Šifa

Organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je da je iz vatrenog oružja pucano na jednu od tri njihove prostorije u blizini bolnice Al-Šifa, u koju se sklonilo više od 100 ljudi, među kojima su osoblje MSF i njihove porodice.

U saopštenju se dodaje i da su ljudi koji su se sklonili u prostorije MSF ostali bez hrane.

"Pokušavamo da ih evakuišemo već tri dana. MSF traži od izraelske vojske i Hamasa bezbedan prolaz kako bi napustili epicentar intenzivnih borbi koje su trenutno u toku u gradu Gaza", navodi se u saopštenju objavljenom na platformi X.

16.02 Lekari: Životi prevremeno rođenih beba u bolnici Al Šifa vise o koncu

Životi 36 beba u bolnici Al Šifa u Gazi vise o koncu, poručilo je danas medicinsko osoblje te bolnice i istaklo da nema jasnog mehanizma da se te bebe premeste u drugu ustanovu, uprkos navodnim nastojanjima Izraela da toj bolnici dostavi inkubatore za evakuaciju.

Troje od 39 prevremeno rođenih beba u toj bolnici umrle su pošto je Al Šifa ostala bez goriva za pokretanje generatora električne energije, pa nije bilo moguće koristiti inkubatore, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, 36 beba, koje teže između 700 grama i oko kilogram i po, sada leže na običnim krevetima, gde su izložene infekcijama i bez individualnog prilagođavanja vlažnosti i temperature koja su za njih od vitalnog značaja.

''Srećom, još uvek ih imamo 36, nismo izgubili nikoga tokom noći... Ali i dalje, rizici su zaista veliki, postoji šansa da ih sve izgubimo'', rekao je jedan od hirurga iz bolnice, Ahmed El Mokatalali.

15.17 Al-Majdin: Žestoke borbe u gradu Gazi

U zapadnim delovima grada Gaza došlo je do veoma nasilnih sukoba izraelskih snaga i pripadnika palestinske grupe Hamas, a nastavljeno je i izraelsko artiljerijsko granatiranje i avionsko bombardovanje tog područje, javlja libanska televizija Al-Majdin.

Dopisnik tog kanala iz Gaze navodi da se u četvrtima Al-Rimal i Šeih Ajlin neprekidno čuju zvuci sukoba i eksplozija, kao i da se podižu stubovi dima. On tvrdi da izraelske snage još nisu napredovale ka bolnici Al-Šifa.

Iz vojnog krila Hamasa Al-Din al-Kasam, saopšteno je da su borci te formacije ubili dva izraelska vojnika i ranili još trojicu u sukobu sa snagama koje su prodrle u grad Bejt Hanun na severoistočnoj granici Pojasa Gaze.

Brigade Al-Kasam preuzele su odgovornost i za gađanje dva izraelska tenka u okolini grada Gaze projektilima "Al-Jasin 105".

Profimedia

 

14.30 Italijanska humanitarna pomoć stigla do Gaze

Humanitarna pomoć koju je Italija poslala Gazi ući će u tu oblast u narednim satima, izjavio je danas italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Italija je poslala dva C130 vojna aviona sa 16 tona humanitarne pomoći, koji se trenutno kreću ka Gazi", rekao je Antonio Tajani na zajedničkoj sednici Odbora spoljnih poslova i Odbora za odbranu.

Svetske sile prošlog četvrtka su se sastale u Parizu sa namerom da mobilišu finansijska sredstva i da nađu način za dopremanje humanitarne pomoći u enklavu, uz istovremeno izvlačenje teško ranjenih, s obzirom da se medicinska infrastruktura Gaze brzo urušava.

profimedia

 

14.05 Gorivo koje u Gazi koristi UNRVA nestaće za 48 sati

Rezerve goriva koje koristi agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) nestaće za 48 sati, saopšteno je danas iz UNRVA. Gorivo koje ta agencija koristi za rad vitalnih sistema za Pojas Gaze, kao što su postrojenje za desalinizaciju i za prečišćavanje otpadnih voda, kao i za funkcionisanje bolnica u južnom delu Pojasa Gaze će nestati, prenosi portal Harec.

''Bez goriva, bolnice će biti zatvorene, otpadne vode će oticati na ulice i u more, a doći će i do nestašice hleba, jer će pekare prestati da rade'', rekao je portparol UNRVA Adnan Abu Hasna.

13.52 Bolnici Al Šifa nisu potrebni inkubatori već gorivo za generatore

Najvećoj bolnici u gradu Gaza, Al Šifa, nisu potrebni dodatni ikubatori, već gorivo, saopštila je danas humanitarna organizacija Medicinska pomoć Palestincima (MPP).

''Situacija je više od užasne. Razlog zašto bebe umiru nije taj što nema inkubatora. Ono što ih ubija je nestašica goriva koje je potrebno bolnici da funkcioniše, pošto Izrael sprečava da joj stigne gorivo'', rekla je izvršna direktorka MPP Melani Vord.

Ona je dodala da Al Šifa ima dovoljno inkubatora, kao i visoko kvalifikovano medicinsko osoblje koje je sposobno da spase život bebama, ali i istakla da se situacija neće popraviti sve dok ne stigne goriva.

Dr. Marawan Abu Saada via AP

 

13.30 Porodice talaca počele marš, pešačiće od Tel Aviva do Jerusalima

Porodice Izraelaca koje Hamas drži kao taoce u Pojasu Gaze, zajedno sa ljudima koji ih podržavaju, počele su danas u Tel Avivu protestni marš, pozivajući na njihovo oslobađanje. Demonstranti će narednih dana peške otići u Jerusalim, gde će od premijera Benjamina Netanijahua zatražiti slobodu svojih najmilijih, prenosi Tajms of Izrael. Protestni marš dolazi u trenutku kada se Izrael i Hamas, prema navodima pojedinih medija, spremaju da postignu sporazum koji će omogućiti oslobađanje desetina žena i dece iz Pojasa Gaze.

13.15 Uzbuna u Eilatu

IDF je saopštila da je aktivirana uzbuna u južnom izraelskom lučkom letovalištu Eilat, i da se to istražuje. Dok su upozorenja česta u blizini granice Izraela sa pojasom Gaze i blizu plave linije koju su povukle UN koja označava granicu između Izraela i Libana, ona su mnogo ređa u Eilatu, na krajnjem jugu Izraela. Ranije tokom sukoba grad je bio napadnut projektilom dugog dometa ispaljenom iz Gaze, a izraelska vojska je odbila napade na koje su preuzeli jemenski Huti.

Associated Press

12.25 IDF: Vojska zauzela nekoliko zgrada Hamasove vlade u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su zauzele nekoliko Hamasovih vladinih zgrada u četvrtima Šeik Idžlin i Rimal u gradu Gaza. U saopštenju se navodi da se među zauzetim lokacijama nalaze parlament, kompleksHamasove vlade i policijski štab, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da su izraelske trupe zauzele takozvanu guvernerovu kuću u Gazi, u kojoj su bile smeštene kancelarije vojnog krila Hamasa i policija, kancelarije Hamasovog obaveštajnog odeljenja i druge službe koje su učestvovale u pripremama za napad 7. oktobra. IDF navodi i da je zauzeta zgrada Inženjerskog fakulteta Univerziteta u Gazi, koja je, kako tvrdi, služila kao institut za proizvodnju i razvoj oružja.

11.55 Izraelska vojska:Koordiniramo isporuku inkubatora bolnicama u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) objavila je danas da koordinira isporuku inkubatora bolnicama u Pojasu Gaze. IDF je podelila snimak razgovora između oficira za vezu i direktora bolnice Šifa, u vezi sa transferom 37 inkubatora, zajedno sa četiri mašine za disanje i drugom kritičnom medicinskom opremom, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska se približava bolnici Šifa u gradu Gazi, za koju Izrael tvrdi da krije glavni operativni centar Hamasa. Svedoci iz bolnice javljaju da su izraelski tenkovi okružili bolnicu.

11.22 I danas se otvara koridor za prelazak ljudi na jug Pojasa Gaze

Izraelska vojska saopštila je danas da će otvoriti koridor za kretanje ljudi na jug Pojasa Gaze i da će za to vreme pauzirati napade. 

"Molim vas, zbog vaše bezbednosti, pridružite se stotinama hiljada stanovnika koji su se poslednjih dana preselili na jug. Stanovnici Gaze, nemojte se predavati Hamasu, koji je izgubio kontrolu nad severnom Gazom. Idite na jug i zaštitite se", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

11.14 Izraelska vojska:Potvrđena smrt još jednog taoca, kapetana Noe Marciano

Izraelska vojska potvrdila je danas smrt kapetana Noe Marciano, koju je Hamas oteo 7. oktobra. Marciano je služila u 414. korpusa za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka, i nalazila se u bazi Nahal Oz kada su je napali pripadnici Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Hamas je u ponedeljak objavio propagandni snimak na kome je Noa Marciano govorila u kameru četiri dana nakon što je uzeta kao talac. Video se završava snimkom njenog tela. U snimku se tvrdi da je 19-godišnja Marciano ubijena "u vazdušnom napadu cionističkog neprijatelja" prošlog četvrtka. IDF je identifikovala kao "palog vojnika koji je zarobljen od strane terorističke grupe".

10.55 Izraelske snage ubile najmanje osam Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas najmanje osam Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, od kojih je sedam likvidirano u sukobima tokom racije u gradu Tulkarm, blizu granice sa Izraelom, saopštili su palestinski lekari i lokalni mediji. Izraelska vojska i policija saopštili su da su se njihove snage, poslate u Tulkarm da uhapse osumnjičene militante, našle pod vatrom i ubile nekoliko palestinskih naoružanih napadača u sukobu koji je usledio, prenosi Rojters.

Associated Press

10.24 UN: Samo jedna bolnica na severu Pojasa Gaze sposobna da prima pacijente

Još 200.000 ljudi pobeglo je iz severne Gaze od 5. novembra, saopšteno je danas iz kancelarije UN. AP prenosi da humanitarna kancelarija, poznata kao OCHA, kaže da je samo jedna bolnica na severu Pojasa Gaze sposobna da primi pacijente. Svi ostali više nisu u stanju da funkcionišu i uglavnom služe kao skloništa od borbi.

Oko 1,5 miliona Palestinaca, više od dve trećine stanovništva Gaze, napustilo je svoje domove. Skloništa na jugu kojima upravljaju UN veoma su pretrpana, sa u proseku jednim toaletom na 160 ljudi, piše Gardijan.

09.32 Izrael: Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Nirimu i Kisufimu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u zajednici Nirim na jugu Izraela, u blizini granice sa centralnim Pojasom Gaze. Prethodno su se jutros sirene za vazdušnu opasnost oglasile u kibucu Kisufim blizu granice sa Gazom, preneo je "Tajms ov Izrael". Kisufim je kibuc u severozapadnoj pustinji Negev u Izraelu.

08.55 Izraelska vojska: Pogodili smo 200 ciljeva Hamasa u poslednja 24 sata

Izraelska vojska tvrdi da je pogodila 200 ciljeva Hamasa u poslednja 24 sata, prenosi Gardijan. Tokom proteklog dana, izraelske vazdušne snage su pogodile 200 terorističkih ciljeva, uključujući terorističke operativce, lokacije za proizvodnju oružja, lansere protivtenkovskih raketa i operativne komandne centre, saopštila je vojska na Telegramu.

Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

08.07 WAFA: Izraelske snage upale u bolnicu u Turmus Aji i ispitivale zdravstvene radnike

Izraelske snage upale su u očnu bolnicu ''Ugo Čavez'' u gradu Turmus Aja, severoistočno od Ramale, prenosi agencija WAFA pozivajući se na bezbednosne izvore. Kako je navedeno, izraelske snage su upale u bolnicu ''Ugo Čavez'' i sprovele ispitivanje zdravstvenih radnika. Palestinsko Ministarstvo zdravljasaopštilo je da se upad izraelskih snaga u bolnicu i ispitivanje tamošnjeg medicinskog osoblja smatra eklatantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i konvencija o ljudskim pravima.

07.50 SZO: Bolnica Al-Šifa gotovo pretvorena u groblje, tela u bolničkom krugu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je bolnica Al-Šifa, najveća u gradu Gazi, gotovo pretvorena u groblje zbog toga što oko bolnice ima tela koja ne mogu da budu odneta u mrtvačnice niti sahranjena.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer izjavio je da je oko 600 ljudi ostalo u bolnici, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Direktor bolnice Mohamed Abu Selmija rekao je da su, zbog toga što izraelske vlasti još nisu dale dozvolu da tela budu transportovana iz bolnice kako bi bila sahranjena, psi ušli u krug bolnice i počeli da jedu leševe. Selmija je naveo da je sedam prevremeno rođenih beba umrlo zbog nedostatka kiseonika, jer usled nestanka struje inkubatori ne rade.

Euronews

07.30 Kamioni UNRWA u Gazi ostali bez goriva, rizik od prekida humanitarne operacije

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da su njeni kamioni u Pojasu Gaze ostali bez goriva, nakon što su ispraznili veliki rezervoar goriva u prethodne tri nedelje. UNRWA navodi da više neće moći da prima pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa, prenosi Harec. Dodaje se da će humanitarna operacija u Pojasu Gaze biti obustavljena u roku od 48 sati jer nije dozvoljen ulazak goriva.

Tanjug/AP/Fatima Shbair

 

07.16 Bajden: Bolnice u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićene

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je sinoć da bolnice u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićene.

"Nadam se i očekujem da će biti manje nametljivih akcija u odnosu na bolnice", rekao je Bajden novinarima u Ovalnom kabinetu Bele kuće, prenosi Njujork tajms.

On je rekao da američki zvaničnici "ostaju u kontaktu sa Izraelcima" kako bi osigurali pauzu u borbama zarad oslobađanja talaca koje drže Hamas i druge militantne grupe.

06.47 Hamas: Oslobodili bismo do 70 žena i dece u zamenu za petodnevno primirje

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je juče da je posrednike iz Katara obavestila da je spremna da oslobodi do 70 žena i dece koji su u zarobljeništvu u Pojasu Gaze u zamenu za petodnevno primirje.

"Primirje treba da obuhvati potpuni prekid vatre i omogući dostavu humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze", rekao je portparol Hamasa Abu Ubaida, prenosi Rojters. On je optužio izraelske vlasti da izbegavaju dogovor po tom pitanju.

06.30 IDF: Ispod dečije bolnice u Gazi pronađen komandni centar Hamasa

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je danas da su pripadnici IDF-a izvršili raciju u dečijoj bolnici Rantisi u gradu Gaza i da su ispod nje pronašli komandni centar palestinske militantne grupe Hamas.

"Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, prsluke za bombaše samoubice, granate, puške AK-47, eksplozivne naprave i drugo oružje, kompjutere, novac", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su pronađeni dokazi koji ukazuju da je Hamas ispod dečije bolnice držao taoce. "Hamas se krije po bolnicama", rekao je Hagari.

06.00 OEBS zabrinut zbog humanitarne situacije u Gazi, poziva na prekid vatre

Izvestilac Generalnog komiteta Parlamentarne skupštine OEBS za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, Malik Ben Ašur izrazio je juče zabrinutost zbog sve teže humanitarne situacije u Gazi.

"Pozivam na hitan prekid vatre kako bi se u potpunosti omogućila isporuka humanitarne pomoći za sve ljude kojima je potrebna u Gazi, i pozivam sve strane u sukobu da dozvole nesmetan humanitarni pristup u skladu sa ključnim principima međunarodnog humanitarnog prava", istakao je on.

Kako je naveo, eskalacija sukoba između Izraela i palestinske militantne grupe Hamasa izazvala je šokantnu ljudsku patnju, sa razornim posledicama rata posebno na decu i žene, koji čine skoro 70 odsto žrtava.

Komentari (0)

Svet