Fokus

"Planeta je dovoljno velika da obe zemlje uspeju": Kako je izgledao susret Bajdena i Sija i o čemu su razgovarali

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, VOA, Tanjug

16/11/2023

-

10:58

"Planeta je dovoljno velika da obe zemlje uspeju": Kako je izgledao susret Bajdena i Sija i o čemu su razgovarali
Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool - Copyright Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

"Verujte, ali proverite, kaže stara izreka. Ja se nalazim tu negde", rekao je sinoć novinarima američki predsednk Džo Bajden nakon četvoročasovnog razgovora sa  Si Đinpingom, na pitanje da li veruje kineskom kolegi. Naveo je i da su se njih dvojica dogovorili da nastave razgovore telefonski, a jučerašnji susret je okarakterisao kao "najkonstuktivniji i najproduktviniji" koji su njih dvojica imali do sada.

Dvojica lidera su razgovarala na imanju u blizini San Franciska, i ovim povodom pokrili su niz osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine. 

"Mislim da je važno da se nas dvojica jasno razumemo i da ne dođe do pogrešne komunikacije", rekao je Bajden Siju, piše CNN, na šta je Si ponudio svoje viđenje složenog trenutka u kinesko-američkim odnsima: "Planeta je dovoljno velika da obe zemje uspeju".

Međutim, prema pisanju CNN-a, Bajden je nakon održane konferencije na kojoj je govorio o ovom susretu, na kraju dodao i da i dalje, uprkos postignutom napretku u odnosima, Sija smatra diktatorom. 

Rezultati o fentanilu i vojnoj komunikaciji bii su ključni ali i očekivani i predstavljaju važan napredak u poboljšanju još uvek napetih odnosa između Vašingtona i Pekinga. Bajden je imao za cilj da iskoristi ovaj susret kako bi američko-kineske odnosi postali stabilniji i to nakon nekoliko meseci u nizu kada su napetosti između ove dve sile rasle. 

Uoči razgovora, američki zvaničnici su bili oprezni, rekavši da ne očekuju dugačku listu ishoda ili čak zajedničku izjavu lidera, kao što je uobičajeno nakon takvih samita.

Činilo se da je primarni cilj razgovora bio i obnavljanje kanala komunikacije, uglavnom preko vojske, kako bi se izbegla vrsta pogrešne komunikacije ili pogrešne procene za koje se američki zvaničnici plaše da bi mogla dovesti do otvorenog sukoba.

"Moja odgovornost je da ovo učinim racionalnim i izvodljivim, tako da ne dođe do sukoba. To je ono o čemu se ja bavim", rekao je Bajden kasnije.

Bajden je rekao da je Kina pristala da progoni kompanije koje proizvode hemikalije prekursore fentanila, moćnog narkotika koji je podstakao krizu sa drogom u Sjedinjenim Državama, a sa druge starne SAD će pomno pratiti da li će Kina poštovati obaveze preuzete na samitu.

Predsednik Bajden je rekao da će sporazum Kine o smanjenju hemikalija prekursora za fentanil "spasiti živote" i rekao da ceni Sijevu posvećenost ovom pitanju.

Si je takođe pristao na mehanizme koji bi se bavili potencijalnim vojnim pogrešnim procenama i pristao na forume na kojima bi dve strane mogle da iznesu svoju zabrinutost.

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su uoči samita u sredu da su njihove kineski kolege "nerado" u proteklih nekoliko meseci pristali na ponovno uspostavljanje komunikacije između vojske i vojske. CNN navodi i da se pominjao incinent sa kontroverznim navodnim špijunskim balonom i da je on posebno naglasio važnost komunikacije između jedne i druge vojske.

Stručnjaci za kinesko-američke odnose kažu da će dogovori koje su postigli Bajden i Si imati značaj u budućim odnosima dve zemlje.

Zoe Liu, stručnjak za Kinu iz Saveta za spoljnopolitičke odnose, kaže da su dogovori o fentanilu i direktnom vojnom dijalogu "pozitivni znaci koji pokazuju da obe zemlje žele da spreče dalje pogoršavanje bilateralnih odnosa", piše VOA.

Međutim, dodaje  Liu, "ti sporazumi neće promeniti strukturalne izazove u bilateralnim odnosima ali utiru put detaljnijim razgovorima na radnom nivou, što je mnogo značajnije."

Si predložio pet stubova na kojim treba da se temelje odnosi Kine i SAD

Si je rekao da dve zemlje treba da zajedno izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi. Kao prvi stub naveo je "zajedničko razvijanje prave percepcije". 

"Kina je dosledno posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu sa Sjedinjenim Državama. Istovremeno, Kina ima interese koji se moraju čuvati, principe koji se moraju poštovati i crvene linije koje se ne smeju preći. Nadamo se da bi dve zemlje mogle da budu partneri koji se međusobno poštuju i koegzistiraju u miru", rekao je Si, prenosi Sinhua.

Drugi stub je, dodaje kineski predsednik, "zajedničko efikasno upravljanje nesuglasicama". 

"Nesuglasice ne bi trebalo da budu ponor koji razdvaja dve zemlje. Umesto toga, dve strane bi trebalo da traže načine da izgrade mostove koji će im pomoći da hodaju jedna prema drugoj. Važno je da cene principe i međusobne crvene linije i da se uzdrže od provokacija. Trebalo bi da imaju više komunikacije, više dijaloga i više konsultacija, i da mirno rešavaju svoje nesuglasice", istakao je Si.

On je naveo da je potrebno i "zajedničko unapređivanje obostrano korisne saradnje". 

"Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u širokom spektru oblasti, uključujući tradicionalne oblasti kao što su ekonomija, trgovina i poljoprivreda, kao i oblasti u nastajanju kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija (AI)", kazao je Si.

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

"Važno je u potpunosti iskoristiti obnovljive i nove mehanizme u spoljnoj politici, ekonomiji, finansijama, trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima i ostvariti saradnju u oblastima borbe protiv narkotika, kao i pravosuđa i sprovođenja zakona, veštačke inteligencije i nauke i tehnologije", rekao je kineski predsednik.

Istakao je i da SAD i Kina treba da zajedno preuzmu odgovornost kao velike zemlje.

"Problemi sa kojima se ljudsko društvo suočava ne mogu se rešiti bez saradnje velikih zemalja. Kina i Sjedinjene Države treba da budu primer, da pojačaju koordinaciju i saradnju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i obezbede više javnih dobara za svet. Dve strane treba da zadrže svoje inicijative otvorene jedna prema drugoj, ili da ih koordiniraju i povežu radi sinergije", rekao je Si.

Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

 

Kao peti stub odnosa dve svetske sile, kineski predsednik je naveo "zajedničko promovisanje međuljudske razmene". 

"Dve strane bi trebalo da povećaju broj direktnih letova, unaprede turističku saradnju, prošire međunacionalne razmene, ojačaju obrazovnu saradnju i podstiču i podržavaju veću interakciju i komunikaciju između naroda", poručio je Si.

Ostale oblasti diskusije

Tokom razmene o ratu između Izraela i Hamasa, Bajden je taj koji je uglavnom govorio, a Si slušao, rekao je visoki američki zvaničnik za CNN. Bajden je ohrabrio Sija da iskoristi uticaj Kine na Iran i da upozori na širu eskalaciju. U razgovorima, ministar spoljnih poslova Vang Ji je rekao da su već razgovarali sa Irancima na tu temu. Bajden je jasno stavio do znanja Siju da Hamas smatra odvojenim od Palestinaca. 

U jednom razgovoru o ograničenjima koja su SAD primenile na izvoz tehnologije u Kinu, Si je uporedio korake sa "tehnološkim obuzdavanjem". Bajden je direktno odgovorio rekavši da SAD neće pružiti tehnologiju Kini koja bi se mogla vojno koristiti protiv nje.

Bajden je takođe izrazio direktnu zabrinutost Siju zbog uznemiravanja američkih preduzeća u Kini, rekao je zvaničnik. 

Razgovarali su i o veštačkoj inteligenciji i dogovorili se da zajedno rade na razvoju nove tehnologije. Bajden je rekao Siju da je važno da Kina bude transparentnija po pitanju nuklearnih pitanja, jer brzo proširuje svoj arsenal.

Komentari (0)

Svet