Fokus

Sudan traži povlačenje misije UN zbog loših rezultata

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

09:31

Sudan traži povlačenje misije UN zbog loših rezultata
Sudan traži povlačenje misije UN zbog loših rezultata - Copyright Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sudan traži od Ujedinjenih nacija da "odmah ukine" političku misiju u toj zemlji (UNITAMS), saopštio je Savetu bezbednosti UN vršilac dužnosti sudanskog ministra spoljnih poslova Ali Sadek.

Sadek je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i prosleđenom Savetu bezbednosti UN, a u koje Rojters imao uvid, naveo da vlada Sudana traži da Ujedinjene nacije odmah prekinu misiju UNITAMS, istovremeno ističući da je vlada SUdana posvećena konstruktivnoj saradnji sa Savetom bezbednosti UN i Sekretarijatom. 

On je dodao da je svrha uspostavljanja misije bila da se pomogne prelaznoj vladi Sudana nakon revolucije u decembru 2018. godine, ali da je, kako je naveo, "učinak misije u sprovođenju ciljeva bio razočaravajući".

Portparol UN je saopštio da je pismo primljeno i prosleđeno Savetu bezbednosti, navodi Rojters.

Rat između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku izbio je 15. aprila, nakon višenedeljnih tenzija između dve strane oko plana za integraciju, koji je deo prelaska sa vojne vladavine na civilnu demokratiju u zemlji.

Specijalni izaslanik UN za Sudan objavio je u septembru da se povlači sa dužnosti, više od tri meseca posle odluke Sudana da ga proglasi nepoželjnim, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet