Fokus

Raketa Ilona Maska Staršip eksplodirala posle osam minuta leta i pala u Atlantik

Komentari

Autor: Fonet

18/11/2023

-

20:16

Raketa Ilona Maska Staršip eksplodirala posle osam minuta leta i pala u Atlantik
Tanjug/AP/Eric Gay - Copyright Tanjug/AP/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Space X, američkog preduzetnika Ilona Maska, danas je lansirala svoju raketu Starship, koja bi u budućnosti trebalo da vodi ljude najpre do Meseca, a potom i do Marsa, ali je posle osam minuta izgubljen kontakt s njom.

Tanjug/AP/Eric Gay

 

Gornji deo rakete se uspešno odvojio od donjeg, koji je potom eksplodirao, a izveštač televizije BBC je javio da se on samouništio iznad Atlantskog okeana.

Ovo je bilo drugo lansiranje "Staršipa", a prilikom prvog lansiranja u aprilu ogromna raketa se raspala i eksplodirala posle četiri minuta.

Tanjug/AP/Eric Gay

 

"Zvezdani brod" danas je poleteo iz lansirnog kompleksa u Boka Čiki, na teksaškoj obali, a planirano je da misija traje 90 minuta.

Cilj je bio da 50 metara visoki brod bez posade napravi jedan skoro potpuni krug oko Zemlje i da se potom spusti u blizini Havaja.

Let je, međutim, trajao 11 puta kraće. Raketa je dostigla visinu od 90 kilometara, a onda su kompjuteri aktivitrali eksplozivno punjenje iz razloga koji još nije poznat.

Uprkos tome, Mask je čestitao svom timu, jer je današnji let trajao dvostruko duže od prvog.

Uspeh dolazi iz onoga što naučimo, a današnji test će nam pomoći da poboljšamo pouzdanost "Staršipa", dok "Spejs X" nastoji da život učini multiplanetarnim, rekao je Mask.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet