Život

Spejseks pokrenuo sistem za završetak leta da spreči "staršip" da skrene s kursa

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2023

-

15:52

Spejseks pokrenuo sistem za završetak leta da spreči "staršip" da skrene s kursa
Spejseks pokrenuo sistem za završetak leta da spreči "staršip" da skrene s kursa - Copyright Tanjug AP/Eric Gay

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Spejseks saopštila je da je bila prinuđena da pokrene sistem okončanja leta, kako bi sprečila da džinovska raketa "staršip", sa kojom je izgubljen kontakt osam minuta posle lansiranja, skrene sa kursa.

Spejseks je naveo da nije u mogućnosti da primi podatke iz druge faze "staršipa" i da je zbog toga pokrenuo funkciju samouništenja, nakon čega je raketa eksplodirala, objavio je CNN.

Džinovska nova raketa kompanije Spejseks poletela je danas iz američke države Teksas u okviru drugog probnog leta, sedam meseci nakon što se prvi pokušaj završio eksplozijom.

Raketa "staršip", duga 121 metar, poletela je iznad Meksičkog zaliva, a cilj je bio da se telo rakete odvoji od dela sa gorivom i pošalje u svemir.

Spejseks je ciljao na visinu od 240 kilometara da pošalje svemirsku letelicu oko sveta pre nego što se spusti u Pacifik u blizini Havaja oko jedan i po sat nakon poletanja, bez pune orbite, objavio je AP.

"Staršip" je najveća i najmoćnija raketa ikada napravljena. Njen prvi let u aprilu trajao je svega četiri minuta, a olupina se srušila u more.

Od tada je kompanija američkog milijardera Ilona Maska napravila desetine poboljšanja na raketi i njena 33 motora, kao i na lansirnoj platformi.

Komentari (0)

Magazin