Fokus

TREĆI DAN PRIMIRJA Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2023

-

08:43

TREĆI DAN PRIMIRJA Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju
TREĆI DAN PRIMIRJA Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Adel Hana, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Treći je dan primirja u sukobu Izraela i Hamasa, a posle pregovora nagovešteno je da to može biti i kraj talačke krize na čemu je Izrael insistirao. Hamas je predao Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana, a to je potvrdio i portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari koji je izjavio je da postoji značajan napredak u nastojanjima da se oslobode taoci iz Pojasa Gaze, a u kojima je posredovao Katar. Međutim, oružano krilo militantnog Hamasa saopštilo je da je odlučeno da se odloži druga runda oslobađanja talaca jer "Izrael nije ispunio uslove ranije utvrđenog dogovora". Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Ključni događaji:

  •  Hamas predao Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana
  •  Hagari: Ostvaren značajan napredak da se večeras oslobode taoci iz Gaze
  • Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja talaca
  • Načelnik IDF: Izrael će nastaviti da napada Hamas nakon završetka primirja
  •  Hamas tvrdi da Izrael nije ispoštovao deo dogovora

 

    Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

              Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

22.21 Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

"Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile", rekao je on u video izjavi.

Netanjahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.

"Kakva je radost videti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja", rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

21.15 Zaharova: Ruski državljanin oslobođen posle direktnog dogovora sa Hamasom

Talac sa ruskim pasošem pušten je na osnovu direktnog dogovora sa Hamasom, a ne u sklopu dogovora o razmeni zatvorenika, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

"Napori koje ulažu ruske diplomate u kontaktima sa Hamasom, povodom oslobađanja talaca, daju rezultate. Danas je osoba sa ruskim pasošem oslobođena i predata Crvenom krstu. Ruske diplomate će ga posetiti što pre", navela je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim rečima, do oslobađanja je došlo zahvaljujući "direktnom sporazumu između ruskih predstavnika i Hamasa". "Ovakvi napori će se nastaviti", poručila je Zaharova.

21.13 Sijarto: Oslobođene dve mađarske devojčice iz zarobljeništva

Hamas je danas oslobodio novu grupu talaca, a među njima i dva deteta mađarskog državljanstva, naveo je večeras na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

On je dodao da su sa oslobađanjima od subote, sva tri mađarska taoca koja su bila u zatočeništvu Hamasa, oslobođena - žena i dva deteta, preneo je MTI.

Dve devojčice, Ela (8) i Dafna Eljakim (15) imaju dvojno državljanstvo po majci - mađarsko i izraelsko. Dodaje se da je njihov otac ubijen kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra.

20.25 Hamas poziva na produžetak primirja

 Palestinski pokret Hamas pozvao je danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana. U saopštenju te grupe na Telegramu se navodi da se produženje primirja predlaže kako bi se povećao broj oslobađenih.

„Islamski pokret Hamas nastoji da produži primirje nakon završetka četvorodnevnog perioda, ozbiljno nastojeći da poveća broj oslobođenih zatočenika kako je navedeno u sporazumu o humanitarnom primirju“, stoji u saopštenju.

Vlada Izraela odobrila je 22. novembra dogovor postignut sa Hamasom uz posredstvo Katara o oslobađanju 50 talaca u zamenu za četvorodnevni prekid vatre. Hamas bi, prema sporazumu, za svaki dodatni dan primirja morao da oslobodi još po 10 talaca.

17.20 Hamas oslobodio novu grupu talaca

Hamas je saopštio da je danas, trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina, preneo je Rojters.

Izraelska vojska saopštila je, međutim da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Egipatska TV stanica Al Kahera javila je da je Hamas danas pustio i Crvenom krstu predao pet stranaca.

15.53 Hamas oslobodio državljanina Rusije

Palestinska militantna grupa Hamas oslobodila je danas jednog državljanina Rusije koji je bio među otetim taocima u Gazi, saopštila je ta grupa, javlja Rojters.

"Kao odgovor na napore ruskog predsednika Vladimira Putina i kao priznanje ruske pozicije u podršci palestinskoj stvari, Islamski pokret otpora Hamas pustio je na slobodu jednog zatočenika koji je imao rusko državljanstvo“, navodi se u saopštenju pokreta, prenosi RIA Novosti.

15.44 Egipat dopio spiskove Izraelaca i Palestinaca koji bi trebalo da budu oslobođeni

Egipat je dobio spiskove sa imenima 13 Izraelaca i 39 Palestinaca koji bi trebalo danas da budu oslobođeni, što je treća razmena zarobljenih tokom četvorodnevnog sporazuma o primirju postignutog uz posredovanje Egipta i Katara.

"Primirje se odvija bez blokada puteva", naveo je u saopštenju šef egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan u saopštenju i dodao da je danas 120 kamiona sa humanitarnom pomoći prešlo iz Egipta u Gazu, uključujući dva kamiona sa gorivom i dva sa plinom za kuvanje, preneo je Rojters.

Istovremeno, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da postoji "razlog da se veruje" da će danas jedan američki talac biti oslobođen iz zatočeništva u Gazi.

"Imamo razlog da verujemo da će jedan od Amerikanaca biti pušten danas", rekao je Saliven za En-Bi-Si.

profimedia

 

15.15 Čikli: Pauza u ratu nije trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa

Izraelski ministar za dijasporu i socijalnu ravnopravnost Amičaj Čikli izjavio je danas da je važno shvatiti da pauza u ratu Izraela i Hamasa nije trajni prekid vatre i da ne može biti primirja sa tom palestinskom terorističkom grupom.

Čikli je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da je cilj Izraela da uništi Hamas ne samo zbog sebe, nego, kako je naveo, " i zbog čovečanstva". Čikli, koji je član stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, tvrdi da je ideologija Hamasa izuzetno opasna i da je to ideologija Muslimanske braće. Ta ideologija je inspirisala zločine 7. oktobra na jugu Izraela, rekao je Čikli.

14.45 Tanker sa naftom povezan sa Izraelom zaplenjen kod obale Adena

Tanker sa naftom koji ima veze sa Izraelom zaplenili su nepoznati počinioci kod obale Adena u Jemenu, saopštila je danas privatna firma za obezbeđenje.

Tanker Central park u vlasništvu je kompanije Zodijak Meritajm koja posluje u okviru grupacije izraelskog milijardera Ejla Ofera, preneo je AP. Za sada se ne zna ko stoji iza napada.

Ovaj deo Adenskog zaliva je pod kontrolom snaga, saveznica jemenske međunarodno priznate vlade i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja se godinama bori protiv jemenskih pobunjenika Huta koje podržava Iran i daleko je od teritorije gde su Huti.

14.38 Papa Franja zahvalio Bogu za primirje između Hamasa i Izraela

Papa Franja je danas zahvalio Bogu za primirje između Hamasa i Izraela i za oslobađanje nekih od talaca koje je Hamas zarobio u napadima izvedenim 7. oktobra u zamenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika.

"Danas zahvaljujemo Bogu što je konačno došlo do primirja između Izraela i Palestine i što su neki taoci oslobođeni", poručio je papa Franja u svom nedeljnom obraćanju, koje je u njegovo ime pročitao njegov zamenik Paolo Braida jer se papa ne oseća dobro, prenela je Ansa.

Pomolimo se da svi budu pušteni što pre i pomislimo na njihove porodice, istakao je papa Franja. "Neka više humanitarne pomoći uđe u Gazu i insistirajmo na dijalogu, to je jedini način da se postigne mir. Oni koji ne žele dijalog ne žele mir", naglasio je papa Franja.

Tanjug/AP/Andrew Medichini

 

13.50 Brigade iračkog Hezbolaha se pridružile primirju, smanjuju i napade na snage SAD

Brigade iračkog Hezbolaha, koje deluju odvojeno od libanskog Hezbolaha, saopštile su danas da su se pridružile primirju Izraela i Hamasa i najavile da će, dok traje prekid vatre, obustaviti napade na Izrael. Brigade iračkog Hezbolaha najavile su i "smanjenje tempa eskalacije napada" na američke snage u Iraku i Siriji, prenosi Tajms of Izrael.

13.38 Egipat, Katar i SAD u konsultacijama o produženju primirja u Gazi

Egipat, Katar i SAD održavaju intenzivne konsultacije o produženju humanitarnog primirja u Pojasu Gaze, javlja televizija Al Kahera, pozivajući se na zvanični egipatski izvor. Napori Egipta i Katara omogućili su da se završi proces razmene talaca i nastavi sa poštovanjem uslova humanitarnog primirja, objavila je televizija, preneo je TASS. Danas je treći dan četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo.

Tanjug/AP/Majdi Mohammed

 

12.57 Zvaničnik Fataha: Napad Hamasa je deo odbrambenog rata protiv Izraela

Džibril Radžub, generalni sekretar Centralnog komiteta Fataha, ocenio je da je masakr Hamasa 7. oktobra čin izveden "u kontekstu odbrambenog rata koji vode Palestinci". U govoru koji je održao na sastanku sa novinarima u Kuvajtu, Radžub je takođe optužio Izrael da je odgovoran za izazivanje Hamasove operacije 7. oktobra, zbog sprovođenja "izraelske agresije na svim palestinskim teritorijama", prenosi Tajms of Izrael.

Ovaj palestinski zvaničnik je takođe ocenio da je napad Hamasa bio usmeren na "ometanje sprovođenja plana Izraela da integriše svoju državu u region bez rešavanja palestinskog pitanja". Radžub je istakao da je Hamas deo palestinskog "društveno-političkog tkiva i palestinske borbe", ocenivši da je učešće Hamasa važno iako je, kako je rekao, jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda Palestinska uprava (PU).

12.12 Gaza: Brigade Al Kasam priznale pogibiju četvorice svojih komandanata

Brigade Al Kasam, oružano krilo palestinske militantne organizacije Hamas, saopštile su danas da su četvorica vojnih komandanata ove formacije poginula u borbama u Pojasu Gaze, uključujući komandant brigade Severne Gaze, Ahmada Al Gandura.

"Al Gandur (Abu Anas) je bio pripadnik vojnog saveta i komandant Severne brigade", navodi se u saopštenju Al Kasam Brigade objavljenom na Telegram kanalu, prenosi Rojters.

11.32 Izraelske snage ubile palestinskog farmera u izbegličkom kampu Magaza

Izraelske oružane snage ubile su danas jednog palestinskog farmera u izbegličkom kampu Magaza u centralnom delu Pojasa Gaze i ranile još jednog, saopštio je Palestinski Crveni polumesec.

Incident se dogodio trećeg dana krhkog četvorodnevnog primirja između Izraela i palestinske militantne frakcije Hamas, navodi Rojters. Izraelske snage koje deluju na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su još najmanje osam Palestinaca u protekla 24 sata, saopštili su danas palestinski zdravstveni zvaničnici. Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je pet Palestinaca ubijeno u Dženinu, dok su trojica ubijena u odvojenim oblastima Zapadne obale, među njima i jedan tinejdžer al-Birehu, u centralnoj zoni Zapadne obale, preneo je ranije AP.

Tanjug AP/Adel Hana

 

10.46 General Halevi: Posle primirja, Izrael nastavlja borbu za uništenje Hamasa

U poruci vojnicima, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, a to je uništenje te terorističke grupe.

"IDF se bori žestoko da zaštiti živote naših ljudi dok se pridržava principa izraelske vojske", naveo je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

Halevi je istakao da je IDF obezbedio uslove da se obezbedi oslobađanje prve grupe talaca - žena i dece tokom pauze u borbama. Halevi je rekao da su izraelski vojnici svojim hrabrim borbama omogućili oslobađanaja talaca, a da će nakon pauze u ratu, nastaviti da se bore i ostvariti cilj - uništenje Hamasa.

 

 

09.38 Danas bi Hamas trebalo da oslobodi 13 talaca

Kako prenosi Tajms of Izrael, pozivajući se na medije, Katar je navodno saopštio da će Hamas danas osloboditi još 13 žena i dece, koji su držani 51 dan kao taoci u Pojasu Gaze. U okviru odvojenog sporazuma, biće oslobođeno sedam stranih državljana, navode mediji da je rečeno iz Dohe.

Zauzvrat, Izrael će osloboditi 39 palestinskih zatvorenika. Kabinet premijera Benjamina Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavestio njihove porodice, prenosi Tajms of Izrael.

08.57 Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske okupacione snage ubile su rano jutros dvojicu Palestinaca u Nablusu i Dženinu na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. U saopštenju se podseća da je jutrošnjim pogibijama dvojice Palestinaca, ukupan broj Palestinaca koje su tokom protekle noći na Zapadnoj Obali ubile izraelske snage dostigao šest, prenosi Rojters. Kancelarija portparola izraelske vojske saopštila je da proverava tačnost ovih izveštaja.

Tanjug AP/Adel Hana

 

08.35 UN saopštile da je Gazu u subotu prešao 61 kamion sa humanitarnom pomoći

Šezdeset jedan kamion sa humanitarnom pomoći stigao je u subotu na sever Pojasa Gaze sa hranom, vodom i deficitarnim medicinskim zalihama, saopštile su Ujedinjene nacije, navodeći da je to najveća dnevna isporuka od 7. oktobra kada je Hamas izvršio napad na Izrael.

Tokom drugog dana primirja između Hamasa i Izraela, 11 kola hitne pomoći, tri autobusa i jedan kamion otišli ​​su u bolnicu Al-Šifa u gradu Gazi da pomognu u evakuaciji, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova u subotu, prenosi Si-En-En. Od početka primirja 200 kamiona otišlo je do graničnog prelaza Nicana sa Egiptom, dok je 187 ušlo u Gazu do 19 časova po lokalnom vremenu, kao i 129.000 litara goriva, saopšteno je iz UN.

08.00 Izrael dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik. Kabinet premijera Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavestio njihove porodice, prenosi Tajms of Izrael. Danas je treći dan četvorodnevnog primirja, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo oslobađanjem dodatnog broja otetih koje drži Hamas.

07.33 Hamas oslobodio 13 Izraelaca i četvoro Tajlanđana, Izrael pustio 39 Palestinaca

U drugom krugu razmene zarobljenika između Hamasa i Izraela, palestinska ekstremistička organizacija oslobodila je 13 Izraelaca i četiri državljana Tajlanda koji su danas stigli u Izrael, a izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena, preneli su svetski mediji. Dogovor o razmeni zarobljenika postignut uz posredovanjhe Katara i Egipta na kratko je bio ugrožen zbog spore isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, što je razotkrilo koliko je osetljivo sprovođenje dogovorene razmene 50 zarobljenika koje drži Hamas i 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Adel Hana

 

06.55 Hagari: Ostvaren značajan napredak da se oslobode taoci iz Gaze

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da postoji značajan napredak u nastojanjima da se oslobode taoci iz Pojasa Gaze, nakon što je Hamas odložio njihovo oslobađanje.

"Napori da vratimo taoce su naša moralna i etička dužnost. Odlučni smo da to ispunimo na bilo koji način", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je "Tajms of Izrael".

06.45 Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja talaca

Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja izraelskih talaca, izjavili su juče neimenovani zvaničnici dve zemlje. Kako je Rojtersu rekao palestinski zvaničnik upoznat sa situacijom, koji nije želeo da bude imenovan, Egipat pokušava da reši kašnjenje drugog kruga oslobađanja izraelskih talaca iz Gaze.

I Katar je u pregovorima sa Izraelom i Hamasom o rešavanju odlaganja oslobađanja talaca "što pre", rekao je britanskoj agenciji neimenovani zvaničnik koji je upućen u situaciju.

06.20 Načelnik IDF: Izrael će nastaviti da napada Hamas nakon završetka primirja

Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je sinoć načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Halevi je rekao da IDF neće prekinuti da se bori dok se svi taoci ne vrate kućama, preneo je "Džeruzalem post".

"Imamo moralnu obavezu da sve ih vratimo kućama", rekao je on.

Halevi je rekao da izraelska vojska koristi četvorodnevno primirje u Gazi da se "bolje pripremi" uoči nastavka borbi.

06.15 Hamas tvrdi da Izrael nije ispoštovao deo dogovora

Oružano krilo militantnog Hamasa saopštilo je da je odlučeno da se odloži druga runda oslobađanja talaca, preneo je list "Harec". Dodaje se da "Izrael nije ispunio uslove ranije utvrđenog dogovora".

Hamas je istakao da će pomeriti oslobađanje talaca dok Izrael ne obeća da će dozvoliti da kamioni uđu u severnu Gazu. 

06.10 Poljski državljanin među oslobođenim taocima

Poljski državljanin jedan je od talaca koji su oslobođeni iz Pojasa Gaze prvog dana primirja, saopštilo je juče poljsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je pozdravilo privremeni prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa, koji je omogućio oslobađanje talaca, prenosi Rojters.

“Pozdravljamo informaciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji je omogućio oslobađanje prve grupe talaca, uključujući jednog poljskog državljanina, i povećanje zaliha humanitarne pomoći toj enklavi", navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

 

Komentari (0)

Svet