Fokus

ČETVRTI DAN PRIMIRJA Katar objavio da će se prekid vatre produžava, Hamas oslobodio još 11 talaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2023

-

08:01

ČETVRTI DAN PRIMIRJA Katar objavio da će se prekid vatre produžava, Hamas oslobodio još 11 talaca
ČETVRTI DAN PRIMIRJA Katar objavio da će se prekid vatre produžava, Hamas oslobodio još 11 talaca - Copyright Tanjug AP/Mohammed Hajjar, Adel Hana, Victor R. Caivano

veličina teksta

Aa Aa

Četvrti je dan primirja u sukobu Izraela i Hamasa i nastavljeno je puštanje talaca. Puštene su, između ostalih, i dve mađarske devojčice kao i jedan ruski državljanin. Palestinski pokret Hamas pozvao je na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana kako bi se povećao broj oslobađenih. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom razgovarao o produženju prekida vatre sa Hamasom, ali kad primirje prestane da važi da će Izrael napasti svom snagom. Bajden nije ni za kakvo uslovljavanje pomoći Izraelu, izjavio portparol Bele kuće, Džejk Saliven.

Ključni događaji:

  •  Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju
  • Zaharova: Ruski državljanin oslobođen posle direktnog dogovora sa Hamasom
  • Sijarto: Oslobođene dve mađarske devojčice iz zarobljeništva
  • Hamas poziva na produžetak primirja
  • Oslobođena nova grupa talaca koje je držao Hamas

 

  Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

              Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.05 Pripadnici Hamasa oslobodili još 11 talaca

Pripadnici Hamasa večeras su oslobodili još 11 talaca, potvrdio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari, prenosi BBC.

U Gazi su večeras oslobođena tri državljanina Francuske, dva nemačka državljanina i šest državljana Argentine i oni su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, naveo je Al Ansari.

On je potvrdio da je istovremeno iz izraelskih zatvora na teritoriju Pojasa Gaze prebačeno tridesetoro palestinske dece i tri žene.

22.30 Regev: Među taocima koji su oslobođeni nekoliko dece

Nekoliko dece, uključujući trogodišnje blizance, nalazi se među taocima koje je Hamas oslobodio ove večeri, naveo je portparol izraelske vlade Mark Regev. 

Za Bi-Bi-Si je rekao da su taoci prebačeni do Crvenog krst i dodao: "Čekamo ih da budu ponovo na izraelskom tlu, samo kad se vrate kući možemo da kažemo da je to stvarno urađeno. Mislimo da je to samo pitanje vremena".

Izrael još nije komentarisao da li se saglasio sa time da se primirje produži. 

21.10 IDF: 11 talaca na putu ka Izraelu

Izraelska vojska je saopštila da je 11 talaca trenutno na putu ka Izraelu.

Na osnovu informacija koje smo dobili od Crvenog krsta, 11 talaca je trenutno na putu prema izraelskoj teritoriji", saopštio je IDF, a prenosi BBC. 

20.30 Bajden: U kontaktu sam sa regionalnim liderima, mora da se ispoštuje dogovor

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da ostaje u kontaktu sa liderima Katara, Egipta i Izraela, kako bi se uverio da se implementira svaki aspekat dogovora (Izraela i Hamasa) o primirju.

"Konstantno sam tražio pauzu u borbama kako bi se ubrzala i proširila humanitarna pomoć za Pojas Gaze i omogućilo oslobađanje talaca", naveo je Bajden na platformi X (Tviter).

Jonathan Ernst/Pool via AP

 

Bela kuća je poručila da će Bajden nastaviti da radi da se prekid vatre između Izraela i Hamasa produži na više od dva dana.

20.15 Palestinski Crveni polumesec: 40 kamiona uspelo da uđe u Gazu i na sever Pojasa

Palestinski Crveni polumesec saopštio je večeras na platformi X da je 40 kamiona sa humanitarnom pomoći uspelo da uđe u grad Gazu i u severne oblasti Pojasa, preko izraelskih kontrolnih punktova, koje ograđuju opkoljenu palestinsku enklavu.

Al Džazira je ranije u toku dana saopštila da je Crveni polumesec objavio da nije u mogućnosti da pošalje pomoć na sever Pojasa Gaze. Od početka četvorodnevnog primirja u petak, Crveni polumesec je isporučio oko 150 kamiona pomoći gradu Gaza i na sever, rekao je portparol ove orgaqnizacije za Si-En-En.

19.40 SAD sa partnerima osnovale radnu grupu za suzbijanje priliva novca Hamasu

Američko ministarstvo finansija saopštilo je danas da su SAD zajedno sa nekoliko savezničkih zemalja, osnovale međunarodnu radnu grupu sa ciljem da se suzbije priliv novca palestinskoj militantnoj grupi Hamas i podrže napori u borbi protiv terorizma.

"Radna grupa će poboljšati razmenu finansijskih obaveštajnih podataka o pitanjima vezanim za finansiranje terorizma i razgovaraće o najboljim praksama i mogućnostima za dodatne akcije i partnerstva", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Operativnu grupu čine finansijske obaveštajne organizacije iz Australije, Kanade, Estonije, Francuske, Nemačke, Izraela, Lihtenštajna, Luksemburga, Holandije, Novog Zelanda, Švajcarske, Velike Britanije i SAD, kao i drugih jedinica.

18.45 Katar poslao pet aviona sa humanitarnom pomoći Pojasu Gaze

Katarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da je pet aviona sa humanitarnom pomoći poslato u egipatski grad El Ariš, odakle će pomoć biti prebačena u Pojas Gaze.

Kako javlja Al Džazira, avioni nose 156 tona pomoći - hrane, lekova i opreme za skloništa.
Katar je dosad poslao 26 aviona Gazi, sa 879 tona pomoći, istaklo je ministarstvo.

18.19 Irak: Ako ne dođe do trajnog prekida vatre u Gazi, postoji rizik od većeg sukoba

Irak vidi rizik od regionalnog sukoba ukoliko se trenutno primirje u Gazi ne pretvori u trajni prekid vatre, izjavio je danas savetnik premijera Iraka za spoljne poslove. Rojters navodi da su nakon početka sukoba 7. oktobra Hezbolah i neke iračke frakcije napadale skoro svakodnevno izraelske i američke snage, međutim, nije bilo izveštaja o napadima na američke trupe u Iraku i Siriji otkako je stupilo na snagu četvorodnevno primirje Izraela i Hamasa.

Neke od glavnih igračkih oružanih frakcija koje su stajale iza napada prethodnih nedelja, uključujući Kataib Sajid al-Šuhada i Kataib Hezbolah, rekli su da će se pridržavati primirja u Gazi, ali su poručili i da će nastaviti sa napadima kada se primirje okonča.

Oni su, takođe, naveli da će tražiti eventualno izbacivanje američkih snaga iz Iraka, kojih ima oko 2.500 u ovom trenutku.

"Ceo region je na ivici razarajućeg konflikta koji može da se proširi bilo gde, a obim njegovog proširenja ili, na koji način to kontrolisati i zaustaviti se ne zna. Zbog toga, smatramo da svaki prekid vatre je koristan i važan u ovom trenutku, za Palestince prvo, ali i za sve zemlje u regionu, uključujući i Irak", rekao je Fahrad Aladin, savetnik premijera Mohameda Šije al-Sudanija.

Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

17.37 Hamas: Primirje se nastavlja pod istim uslovima

BBC javlja da je Hamas izdao saopštenje za javnost u kojem je navedeno da će se primirje nastavidi pod istim uslovima koji su dogovoreni ranije.

Trenutni dogovor podrazumeva puštanje jednog taoca od strane Hamasa u zamenu za tri Palestinca zarobljena u Izraelu. Do sada je pušteno 37 izraelskih talaca u zamenu za 117 palestinskih zatvorenika. 

Izrael se još nije oglasio o produženju primirja. 

17.23 Katar: Primirje se produžava za još dva dana

Katar je objavio da je postignut dogovor da se primirje u Gazi produži za dodatna dva dana, objavio je BBC.  Četvorodnevni prekid vatre je inače danas trebalo da se završi, a Katar posreduje u pregovorima između Izraela i Hamasa.  

Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

 

16.28 Gutereš traži potpuni prekid vatre: Dijalog koji je doveo do dogovora mora da se nastavi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je danas potpuno humanitarno primirje između Izraela i palestinskog Hamasa, umesto privremenog prekida vatre, jer, kako je rekao, "humanitarna katastrofa u Gazi postaje gora iz dana u dan".

"Dijalog koji je doveo do dogovora mora da se nastavi i da donese potpuni prekid vatre, za dobrobit naroda Gaze, Izraela i regiona. Ujedinjene nacije će nastaviti da podržavaju ove napore u svakom mogućem smislu", rekao je portparol Gutereša, Stefan Dižarik.

Gutereš je pozvao da se oslobode taoci koje je zarobio Hamas "momentalno i bezuslovno", dodao je Dižarik.

On je istakao i da su UN povećale količinu humanitarne pomoći u prethodna četiri dana otkako traje primirje i poslali pomoć u neke severne oblasti Pojasa koje su bile odsečene nekoliko nedelja.

"Međutim, ova pomoć jedva da koristi velikim potrebama 1,7 miliona raseljenih ljudi. Humanitarna katastrofa u Gazi je veća iz dana u dan", završio je Dižarik.

15.45 Borelj: Treba produžiti pauzu u ratu Izraela i Hamasa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Barseloni da treba produžiti trajanje pauze u ratu između Izraela i Hamasa da bi bila održiva dok se traži političko rešenje sukoba. Borelj je, na forumu Unije za Mediteran, istakao da međunarodno humanitarno pravo važi za sve, u svakom trenutku i bez izuzetka.

On je podsetio na reči bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da je "važan način na koji Izrael ostvaruje svoje pravo na odbranu" i naglasio da većina u međunarodnoj zajednici smatra da su vojne akcije Izraela u Pojasu Gaze neprihvatljive zbog, kako je naveo, nesrazmernog odgovora.

15.28 Ilon Mask podržao politiku Izraela: Oni koji žele da ubijaju moraju biti neutralisani

Američki preduzetnik Ilon Mask je tokom posete Izraelu pružio podršku vojnoj kampanji Tel Aviva protiv Hamasa, prenosi Rojters. 

On ističe da je jedan od izazova zaustavljanje propagande koja je navela ovu palestinsku frakciju da izvrši pokolj i izazove rat u Gazi.

Vlasnik društvene mreže "X" je takođe održao onlajn diskusiju sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, koji mu je predočio da je ratni cilj Izraela uništenje Hamasa, kao i da je to, po njemu, neophodno za bilo kakav budući mir sa Palestincima.

Profimedia

 

Mask je tokom razgovora izrazio saglasnost sa ciljevima izraelske vlade.

"Nema drugog izbora. I ja bih želeo da pomognem. Oni koji imaju nameru da ubijaju moraju biti neutralisani", složio se Mask sa Netanjahuom tokom razgovora koji se prenosio uživo na društvenom mreži "X".

Preduzetnik se takođe osvrnuo na pozadinu sukoba i okrivio propagandu za radikalizaciju ekstremista.

 "Propaganda mora da prestane da trenira ljude da postanu buduće ubice. A onda, mora da Gazu učini prosperitetnom. Ako se to desi, mislim da bi to bila dobra budućnost", predložio je Mask korake ka pomirenju.

Netanjahu je pohvalio Maska zbog posvećenosti i odluke da poseti Izrael.

"Nadam se da ćete biti deo toga. A činjenica da ste došli ovde, po meni, dovoljno govori o vašoj posvećenosti pokušajima da obezbedite bolju budućnost", kazao je izraelski premijer.

14.38 Egipatski izvori: Pregovarači blizu dogovora o produžetku primirja

Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su postizanja dogovora o produžetku primirja Izraela i Hamasa koje ističe danas, rekli su danas egipatski bezbednosni izvori. I dalje se razgovara koliko bi još primirje moglo da se produži i koji zatvorenici bi bili oslobođeni novim dogovorom.

Palestinska militantna grupa Hamas je tražila četvorodnevno produženje primirja, dok je Izrael tražio da se primirje produžava iz dana u dan, kako se bude oslobađalo po 10 talaca, uz pregovore koji bi se palestinski zatvorenici oslobodili, dodali su izvori, prenosi Rojters.

13.47 Izrael: Hamas i dalje drži 184 taoca

Portparol izraelske vlade saopštio je danas da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom. Izrael i Hamas su pokrenuli pitanja u vezi sa spiskovima koji su dati za današnja potencijalna oslobađanja.

Rojters je preneo reči zvaničnika upoznatog sa razgovorima da "katarski tim radi sa obe strane da se reši pitanje i da se izbegnu odlaganja". Izrael je poručio da je spreman da produži četvorodnevno primirje ukoliko Hamas nastavi da oslobađa taoce.

13.32 Stoltenberg pozvao na produženje primirja između Izraela i Hamasa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas u Briselu na produženje četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje još talaca.

On je, obraćajući se novinarima na samitu ministara spoljnih poslova Alijanse rekao i da bi Iran trebalo da "obuzda svoje ispostave", prenosi Rojters. Četvorodnevno primirje između Izraela i hamasa, dogovoreno uz posredstvo Katara, ističe danas. Hamas je juče pozvao na produženje primirja sa Izraelom i posle dogovorena četiri dana, da bi se, kako je navedeno, povećao broj oslobođenih.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

13.14 Maliki: Katar, SAD, EU i Španija rade na produženju primirja

Katar, Egipat, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Španija rade na produžetku privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, izjavio je danas ministar inostranih poslova Palestinske uprave Rijad al Maliki.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom španske diplomatije Žozeom Manuelom Alvaresom, na marginama Foruma za Uniju Mediterana u Barseloni, Maliki je rekao da bi sadašnje primirje moglo da bude produženo za "jedan, dva ili tri dana", ali je dodao da niko ne zna tačno koliko.

12.43 Ilon Mask u poseti Izraelu, obišao kibuc uništen u napadu Hamasa

Kancelarija izraelskog premijera Bendžamina Netanijahua saopštila je danas da je je premijer odveo američkog milijardera Ilona Maska u kibuc Kfar Aza, koji je uništen u napadu Hamasa 7. oktobra, prenosi Tajms of Izrael.

Cilj posete je da se Masku pokažu ostaci kibuca, gde su ljudi iskasapljeni, spaljeni živi ili kidnapovani i odvedeni u Pojas Gaze, naveo je list. Mask je čuo svedočenja lidera lokalnog veća i predstavnika potparola Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) o masakru u kibucu. Generalni direktor Spejs Eksa posetio je i kuću šefa sigurnosti Ofira Libstajna, koji je ubijen u razmeni vatre s terorističkom grupom. Mask se sreo s četvorogodišnjom Avigejl Ajden, dvojnom izraelsko-američkom državljankom, koja je juče oslobođena u razmeni talaca.

Profimedia

 

11.36 Borelj: Za izlazak iz krize je potrebno više od četvorodnevnog primirja

Četvorodnevno primirje je važan prvi korak u sukobu Izraela i Hamasa, ali potrebno je učiniti mnogo više za izlaza iz krize, ukazao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. On je izrazio žaljenje zbog toga što Izrael neće prisustvovati Forumu za Uniju Mediterana, koji se danas održava u Barseloni, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova palestinske samouprave Rijad al Maliki i saudijski ministar inostranih poslova princ Faisal bin Farhan obratiće se danas učesnicima tog skupa, kao predstavnici Arapske lige i Organizacije islamske saradnje. Borelj je izrazio nadu da će četvorodnevno primirje koje je dogovoreno prošle nedelje, a danas ističe, biti produženo "još nekoliko dana".

11.04 CNN: Više od 40 otetih talaca ne drži Hamas

Više od 40 talaca otetih 7. oktobra iz Izraela u Gazu ne drži Hamas, izjavio je danas neimenovani diplomatski izvor upućen u tok pregovora o razmeni zarobljenika. To stvara komplikacije jer se sporazumom o primirju Hamas obavezuje da preda taoce u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Hamas, dakle, mora da ima taoce koje bi trebalo da preda, prenosi Si-En-En (CNN) podsećajući da je ranije došao do informacija da oko 40 do 50 talaca drži palestinski islamski džihad ili druge grupe ili pojedinci. Do sada je Hamas oslobodio 58 talaca – 40 Izraelaca (od kojih su neki sa dvojnim državljanstvom), 17 državljana Tajlanda i jednog državljanina Filipina.

Pomenuti diplomatski izvor je potvrdio da postoji mali problem sa spiskovima talaca i zatvorenika koji će danas biti oslobođeni, što bi moglo da odloži oslobađanje. Ne navodeći o kakvom je tačno problemu reč, izvor Si-En-Ena je rekao da Katar, glavni posrednik u primirju između Izraela i Hamasa, radi sa obe strane na rešavanju poteškoća.

10.34 Poslednji dan primirja

Euronews

09.43 Vang Ji domaćin sednice SB UN o sukobu Izraela i Hamasa

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji putuje u Njujork 29. novembra da bude domaćin sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o sukobu Izraela i Hamasa, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova. Portparol ministarstva Vang Venbin rekao je na redovnom brifingu za novinare u Pekingu da se Kina nada da će tim sastankom moći da doprinese da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

09.21 Izrael i Hamas izrazili zabrinutost oko lista talaca koji treba da budu pušteni

Izrael i palestinska militantna grupa Hamas izrazili su zabrinutost povodom lista talaca i zatvorenika za koje se očekuje da budu oslobođeni poslednjeg dogovorenog dana primirja, piše Rojters.

"Pojavio se manji problem s današnjom listom. Katarski medijatori sarađuju sa obe strane kako bi se izbegla odlaganja", saopštio je zvaničnik. Tokom prethodna tri dana Izrael je dao imena žena i dece za koje je odlučeno da će biti pušteni iz zatvora, a Hamas je puštao imena talaca koje će osloboditi 12 sati unapred. Kancelarija premijera Izraela Bendžamina Netanjahua saopštila je da je primila listu talaca koja se "razmatra i procenjuje u Izraelu".

08.55 Bela kuća: Bajden nije za uslovljavanje pomoći Izraelu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da američki predsednik Džozef Bajden ne uslovljava pomoć Izraelu, nakon poziva krajnje levičarskog krila Demokratske stranke da se uslovi pomoć Izraeu zbog kršenja ljudskih prava, posebno na Zapadnoj obali.

"To jeste vredno pomisli, ali ne verujem da bismo došli do ovde gde smo danas da smo počeli sa takvim pristupom. Treba da radimo, jedno po jedno pitanje", odgovorio je Saliven.

Kako navodi Tajms of Izrael, Salivena su novinari pritisli da direktno kaže da li Bajden podržava predlog o uslovljavanju i on je "ukazao da predsednik SAD nije za to".

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

08.24 CNN: Izraelska vlada razmatrala produžetak privremenog primirja sa Hamasom

Izraelska ratna vlada razmatrala je sinoć mogućnosti produžetka privremenog primirja sa Hamasom, rekao je neimenovani izvor za Si-En-En. Izvor je dodao da uslovi za produžetak primirja ostaju nepromenjeni u odnosu na originalan sporazum, što znači da Hamas mora da pusti dodatnih 10 talaca za svaki dan u kojem ne bi bilo borbi. Osim prekida vatre, u dogovor ulazi i puštanje određenog broja palestinskih zatvorenika i dece iz izraelskih zatvora, navodi američka televizijska mreža.

07.45 Izrael dobio listu poslednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, poslednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu poslednjih 11 talaca, koji bi danas trebalo da budu oslobođeni nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa. Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i dece koji su kidnapovan u Gazi, u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima, prenosi dnevnik Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Hatem Ali

 

07.25 Netanjahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je sinoć da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

"Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile", rekao je on u video izjavi.

Associated Press

06.45 Zaharova: Ruski državljanin oslobođen posle direktnog dogovora sa Hamasom

Talac sa ruskim pasošem pušten je na osnovu direktnog dogovora sa Hamasom, a ne u sklopu dogovora o razmeni zatvorenika, izjavila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 "Napori koje ulažu ruske diplomate u kontaktima sa Hamasom, povodom oslobađanja talaca, daju rezultate. Danas je osoba sa ruskim pasošem oslobođena i predata Crvenom krstu. Ruske diplomate će ga posetiti što pre", navela je Zaharova na Telegramu.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

06.35 Sijarto: Oslobođene dve mađarske devojčice iz zarobljeništva

Hamas je juče oslobodio novu grupu talaca, a među njima i dva deteta mađarskog državljanstva, naveo je sinoć na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je dodao da su sa oslobađanjima od subote, sva tri mađarska taoca koja su bila u zatočeništvu Hamasa, oslobođena - žena i dva deteta, preneo je MTI.

Dve devojčice, Ela (8) i Dafna Eljakim (15) imaju dvojno državljanstvo po majci - mađarsko i izraelsko. Dodaje se da je njihov otac ubijen kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra.

06.20 Hamas poziva na produžetak primirja

Palestinski pokret Hamas juče je pozvao na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana. U saopštenju te grupe na Telegramu se navodi da se produženje primirja predlaže kako bi se povećao broj oslobađenih.

„Islamski pokret Hamas nastoji da produži primirje nakon završetka četvorodnevnog perioda, ozbiljno nastojeći da poveća broj oslobođenih zatočenika kako je navedeno u sporazumu o humanitarnom primirju“, stoji u saopštenju.

06.05 Hamas oslobodio novu grupu talaca

Hamas je saopštio da je juče, trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina, preneo je Rojters.

Izraelska vojska saopštila je, međutim da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Egipatska TV stanica Al Kahera javila je da je Hamas danas pustio i Crvenom krstu predao pet stranaca.

Komentari (0)

Svet