Fokus

Paragvajski funkcioner smenjen zbog sklapanja sporazuma sa zemljom koja ne postoji

Komentari

Autor: DW.com

01/12/2023

-

14:53

Paragvajski funkcioner smenjen zbog sklapanja sporazuma sa zemljom koja ne postoji
Paragvajski funkcioner smenjen zbog sklapanja sporazuma sa zemljom koja ne postoji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatskog osoblja paragvajskog Ministarstva poljoprivrede Arnaldo Čamoro smenjen je ove nedelje, nakon što je priznao da je na prevaru naveden da potpiše memorandum o razumevanju sa predstavnicma nepostojeće države.

Čamoro je novinarima rekao u četvrtak da su mu tobožnje diplomate "Sjedinjenih Država Kailase" rekle da potiču iz južnoameričke ostrvske zemlje.

"Došli su i izrazili želju da pomognu Paragvaju. Predstavili su nekoliko projekata, a mi smo ih saslušali i to je bilo to", rekao je on, dodavši da je smenjen u sredu.

Memorandum koji su potpisali predvideo je uspostavljanje diplomatskih odnosa između "zemalja", a u njemu Čamoro pozdravlja "časnog Nitijanandu Paramašivama, suverena Sjedinjenih Država Kailase" i hvali njegov "doprinos hinduizmu, humanizmu i Republici Paragvaj". Država se takođe poziva da postakne prihvatanje Kalaise u "različite međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene Nacije".

Čamoro je rekao da su se prevaranti takođe sreli i sa ministrom poljoprivrede Karlosom Himenesom i da mu nisu poznati motivi njihovog postupka, prenosi DW.

Ministarstvo poljoprivrede je u kasnijem saopštenju izrazilo žaljenje zbog "proceduralnih greški" i navelo da se memorandum "ne može smatrati zvaničnim" i da ne može nametnuti nikakve obaveze državi Paragvaj.

Paragvajsko Ministarstvo poljoprivrede nije prva ustanova koja se našla na udaru predstavnika "Sjedinjenih Država Kailase", čiji je navodni poglavar lider hinduističkog kulta koji se predstavlja kao "Nitijananda".

Samoproglašeni guru pobegao je iz Indije 2019. godine, gde je na poternici zbog nekoliko krivičnih dela, uključujući i seksualne napade. Nije poznato gde se trenutno nalazi.

Ljudi koji su sebe nazivali predstavniciima Sjedinjene Države Kailase prisustvovali su i na dva događaja UN u Ženevi ranije ove godine. Zvaničnici UN su kasnije rekli da će njihovi komentari biti zanemareni.

Grad Njuark u SAD takođe je morao da se izvini zbog toga što je gradonačelnik Ras Baraka pet dana zabavljao delegaciju Sjedinjenih Država Kailase i potpisao partnerski ugovor o zbratimljenim gradovima.

Izmišljena država je aktivna i na društvenim mrežama, gde deli objave o navodnim državnim praznicima, inicijativama i sporazumima koje navodno sklapaju sa stvarnim ljudima i organizacijama.

Na zvaničnoj veb stranici, fiktivna zemlja je opisana kao "oživljavanje drevne prosvećene hinduističke civilizacije čiji su deo raseljeni Indusi iz celog sveta".

Komentari (0)

Svet