Fokus

Argentina se okreće od BRIKS-a: Nova šefica diplomatije najavila drastičnu promenu kursa

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

16:39

Argentina se okreće od BRIKS-a: Nova šefica diplomatije najavila drastičnu promenu kursa
Argentina se okreće od BRIKS-a: Nova šefica diplomatije najavila drastičnu promenu kursa - Copyright Tanjug/AP Photo/Nicolas Aguilera

veličina teksta

Aa Aa

Buduća ministarka spoljnih poslova Argentine Dajana Mondino izjavila je da se ta država neće pridružiti grupi zemalja u razvoju BRIKS, iako je prethodna vlast to pompezno najavljivala.

Mondino će biti šef diplomatije u vladi novoizabranog predsednika Havijera Mileja, nakon što položi zakletvu sledeće nedelje, preneo je Politiko.

Argentina je bila jedna od šest zemalja koje su na godišnjem samitu u Johanesburgu u avgustu pozvane da postanu nove članice bloka.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Ta južnoamerička država mogla je da postane nova članica pomenute organizacije 1. januara 2024, zajedno sa Egiptom, Etiopijom, Iranom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Medij podseća da je, nakon letošnjeg poziva da se priključi BRIKS-u, argentinski predsednik Alberto Fernandez to pompezno proslavio, uz reči da sa radi "velikoj prilici".

"Otvaramo mogućnosti pridruživanja novim tržištima i konsolidacije postojećih, kao i povećanja investicija, otvaranja radnih mesta i povećanja uvoza", rekao je on.

Međutim, kako Politiko ističe, predsednik Milej, koji je izabran u novembru, obećao je da će dramatično menjati argentinsku spoljnu politiku, uključujući njen odnos sa dva glavna trgovinska partnera i zemljama osnivačima BRIKS-a - Brazilom i Kinom.

Ovaj medij podseća da je Milej brazilskog lidera Luiza Inasija Lulu da Silvu nazvao "ljutim komunistom", a oštro je kritikovao Kinu i pretio da će prekinuti veze.

"Ne bih promovisao odnose s komunistima", rekao je on u avgustu.

Komentari (0)

Svet