Fokus

Bivši američki ambasador uhapšen zbog optužbi da je bio agent Kube

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2023

-

19:11

Bivši američki ambasador uhapšen zbog optužbi da je bio agent Kube
Bivši američki ambasador uhapšen zbog optužbi da je bio agent Kube - Copyright AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ambasador SAD u Boliviji Manuel Roča uhapšen je u okviru dugogodišnje kontraobaveštajne istrage američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i optužen da je tajno radio kao agent kubanske vlade, objavo je danas AP.

Američki diplomata je uhapšen u petak, 1. decembra, u Majamiju, a očekuje se da će više detalja o slučaju biti saopšteno kada se bude pojavio pred sudom, navodi agencija, pozivajući se na neimenovane izvore.

U optužnici američkog ministarstva pravosuđa piše da je Roča navodno radio na promovisanju interesa kubanske vlade. Federalni zakon SAD nalaže da se osobe koje obavljaju političke poslove za neku stranu vladu ili entitet unutar Sjedinjenih Država registruju u ministarstvu pravosuđa.

Roča se bavio diplomatijom 25 godina, za vreme demokratskih i republikanskih administracija, a veći deo karijere je proveo u Latinskoj Americi za vreme Hladnog rata.

On je radio i u američkoj interesnoj sekciji na Kubi, u vreme dok Sjedinjene Države nisu imale diplomatske odnose sa komunističkom vladom Fidela Kastra. Pored toga je služio u Italiji, Hondurasu, Meksiku i Dominikanskoj Republici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet