Evropa

Bugari optuženi da su ruski špijuni pred britanskim sudom: Pritvor do sledećeg izjašnjavanja

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

17:56

Bugari optuženi da su ruski špijuni pred britanskim sudom: Pritvor do sledećeg izjašnjavanja
Tanjug/AP/Elizabeth Cook/PA - Copyright Tanjug/AP/Elizabeth Cook/PA

veličina teksta

Aa Aa

Pet bugarskih državljana optuženih da su deo ruske špijunske mreže u Britaniji, čiji je zadatak da vrše nadzor i pribavljanje informacija o ciljevima, danas su se, video linkom, pojavili pred sudom u Londonu.

Tri muškarca i dve žene optuženi su za "zaveru prikupljanja informacija koje bi direktno ili indirektno koristile neprijatelju u svrhe štetne po bezbednost i interese države" između 30. avgusta 2020. i 8. februara 2023. godine, preneo je Rojters.

Svi oni su bugarski državljani, koji su živeli u Londonu i Norfoku, a uhapsila ih je antiteroristička policija u februaru ove godine.

Kako se navodi, u pitanju su Orlin Rusev (45), Bizer Džambazov (41), Katrin Ivanova (31), Ivan Stojanov (31) i Vanja Gaberova (29).

Oni se u ovoj fazi nisu izjasnili o krivici i određen im je pritvor do sledećeg pojavljivanja u londonskom sudu 13. oktobra.

Rusev, Džambazov i Ivanova već su optuženi zbog prekršaja u vezi sa ličnim dokumentima i zbog tih navoda trebalo bi da se pojave u četvrtak u sudu.

Opisujući optužbe, tužiteljka Ketrin Selbi rekla je Vestminsterskom sudu da su pomenuti optuženi da su deo organizovane mreže koja je vršila neprijateljske akcije u ime Rusije, uključujući potencijalne otmice.

Selbi je napomenula da je Rusevljeva kuća navodno operativno središte grupe u Britaniji i dodala da je zadatak ovaj grupi prenela osoba poznata kao Jan Marsalek.

Nemačka policija traži Marsaleka, bivšeg glavnog operativnog direktora propale kompanije za plaćanje Vajrekard, zbog navodne prevare i trenutno se ne zna gde se nalazi. On nije optužen ni za jedan zločin u Britaniji, ali je naveden kao navodni saučesnik u optužbama protiv petorice Bugara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa