Evropa

Bugarski državljani optuženi za špijunažu sledeće nedelje pred sudom u Britaniji

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

18:11

Bugarski državljani optuženi za špijunažu sledeće nedelje pred sudom u Britaniji
Bugarski državljani optuženi za špijunažu sledeće nedelje pred sudom u Britaniji - Copyright Tanjug AP/James Manning

veličina teksta

Aa Aa

Petoro bugarskih državljana koji su optuženi da su između avgusta 2020. i februara ove godine  „prikupljali informacije koje su direktno ili indirektno koristile neprijatelju i nanele štetu bezbednosti i interesu države", pojaviće se u utorak, 26. septembra, pred sudom u Londonu, navedeno je u saopštenju britanskog krunskog tužilaštva.

Orlin Rusev (45), Biser Djambazov (41), Katrin Ivanova (31), Ivan Stojanov (31) i Vanja Gaberova (29), bugarski državljani koji žive u Londonu i Norfolku, terete se za zaveru radi prikupljanja informacija u korist neprijateljske države, nakon istrage koju je sprovela londonska policija, prenosi portal Novinite.

Oni su, kako se navodi, delovali kao operativna špijunska ćelija ruskih bezbednosnih službi, nadgledajući određene mete.

Prema optužnici, Rusev je rukovodio operacijama iz Velike Britanije i bio veza sa onima kojima su dostavljane informacije.

Prilikom pretresa kuća u kojima su živeli Rusev, Džambazov i Ivanova, policija je pronašla lažne pasoše i službena lična dokumenta iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke.

Rusev se sumnjiči da je lično krivotvorio dokumenta. Prema izvorima iz bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, Jambazov i Ivanova su bili članovi izborne komisije u Londonu tokom glasanja na bugarskim izborima u inostranstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa