Fokus

Upozorenje agencije za izbeglice UN: Avganistanci će tokom zime bez skloništa umirati od hladnoće

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

21:10

Upozorenje agencije za izbeglice UN: Avganistanci će tokom zime bez skloništa umirati od hladnoće
Upozorenje agencije za izbeglice UN: Avganistanci će tokom zime bez skloništa umirati od hladnoće - Copyright Tanjug AP/Shafiullah Zwak

veličina teksta

Aa Aa

Agencija UN za izbeglice upozorila je da se Avganistanci iz Pakistana nalaze u životnoj opasnosti, ukoliko u teškim zimskim uslovima ne dobiju adekvatno sklonište kada pređu granicu po povratku u domovinu.

"Mnogi avganistanski povratnici su ranjivi, uključujući žene i decu, koji bi mogli da umiru na oštroj zimi ukoliko ostanu bez adekvatnog skloništa", navela je agencija UN za izbeglice u izveštaju, dodajući da ljudi na granice dolaze iscrpljeni, kao i da im je potrebna hitna i psihosocijalna podrška, preneo je AP.

Agencija UN za izbeglice je najavila da će za one koji nemaju novac za stanarinu ili prijatelje i rođake kod kojih bi mogli da se smeste, biti postavljeni šatori.

Mnoge porodice rekle su agenciji UN da su zabrinute da bi ih niske zimske temperature u određenim oblastima mogle sprečiti da se odmah vrate kući.

Agencija UN za izbeglice dodala je da mnoge izbeglice u Avganistan dolaze bolesni, a neki nemaju ni adekvatnu  zimsku odeću.

Među onima koji se vraćaju u Avganistan ima i porodica koje nikada nisu živele u toj zemlji, dodaje se u saopštenju koju je agencija UN dostavila  Asošiejted presu

Talibanski komitet saopštio je da distribuira hranu, vodu, SIM kartice, odeću i gotovinu na dva ključna granična prelaza - Torkham i Spin Boldak. 

Porodice takođe uče o Avganistanu, islamskom sistemu, aranžmanima za privremeni život, registraciji i preseljenju, saopštio je talibanski komitet u nedelju.

Ali ekstremne temperature i ograničen pristup čistoj vodi i kanalizaciji doveli su do porasta zaraznih bolesti i neuhranjenosti.

Agencija UN je saopštila da su oko 80 odsto Avganistanaca koji se vraćaju preko Torkama i Spin Boldaka žene i deca.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet