Fokus

Može li bratanac Džona F. Kenedija da otme delove kolača Bajdenu i Trampu: Namera mu je da "pokvari izbore obojici"

Komentari

Autor: Euronews, Njujork tajms, Volstrit Džurnal

12/12/2023

-

17:00

Može li bratanac Džona F. Kenedija da otme delove kolača Bajdenu i Trampu: Namera mu je da "pokvari izbore obojici"
Robert Kenedi Junior - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok je gotovo izvesno ponovno političko sučeljavanje Donalda Trampa i Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD iduće godine, jedan kandidat mogao bi da se nametne kao rešenje za birače koji nisu ni za jednog od dvojice predstavnika republikanaca i demokrata. 

Nakon što je najnovije istraživanje Univerziteta Monmaut pokazalo da je jedan od pet registrovanih birača u Sjedinjenim Američkim Državama otvoren za glasanje za Roberta Kenedija Mlađeg na predsedničkim izborima 2024. godine‚ podatak je bacio svetlo na potomka najuglednije porodice u demokratskoj politici.

U istraživanju se navodi da 21 odsto anketiranih birača kaže da će definitivno ili verovatno glasati za Kenedija, ukoliko kandidati Demokratske i Republikanske stranke budu bili Džozef Bajden i Donald Tramp, prenosi portal Hil.

Kako je navedeno, nezavisni predsednički kandidat privlači podjednaku podršku, oko 14 odsto, tradicionalnih glasača obe stranke.

Ruku na srce, podaci govore i da 55 odsto demokrata ima negativno mišljenje o Kenediju, dok je kod republikaca taj broj mnogo manji i takvih je oko 17 procenata.

Najpopularniji nezavisni kandidat

"Savladana je najveća prepreka, moja žena mi je dala zeleno svetlo", ovim rečima je sin bivšeg senatora i američkog državnog tužioca Njujorka Roberta Kenedija i bratanac ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija, pre par meseci saopštio nameru da se suprotstavi aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu u borbi za demonkratskog kandidata na predstojećim izborima. 

Međutim, pre manje od dva meseca, RFK - kako ga još zovu, saopštio je da će svoju predsedničku trku nastaviti kao nezavisni kandidat, što bi kako su pisali mediji moglo da poremeti dinamiku izbora 2024. 

Za sebe kaže da pedstavlja "populistički pokret koji prkosi podeli levo-desno", te da je spreman za borbu protiv aktuelnog predsednika Bajdena, ali i njegovog prethodnika Trampa. 

"Demokrate se plaše da ću pokvariti izbore predsedniku Bajdenu, a republikanci se boje da ću ih pokvariti Trumpu. Istina je da su obojica u pravu. Moja je namera to pokvariti obojici".

profimedia

 

Otkako je objavio svoju kandidaturu u aprilu, 69-ogodišnji Kenedi je, prema pisanju Njujork tajmsa, bio oštar kritičar demokratskog vođstva, govoreći da je stranka odustala od svojih načela i da je korumpirana.

Na osnovu prethodnih anketa koje je sproveo Njujork tajms Kenedi je imao 14 odsto podrške u nadmetanju s Bajdenom čija podrška je iznosila 31 odsto i Trampom koga je podržalo 33 odsto anketiranih. 

Pa ipak, ovaj rezultat, prema Njujork tajmsu je "najveći za nezavisnog kandidata otkako se Ros Pero kandidovao 1992. i 1996. godine".

Međutim, da bi došao na izbore Kenedi mora kao nezavisni kandidat zatražiti da bude stavljen na glasački listić u svih 50 država i Distriktu Kolumbija, a mnoge države zahtevaju opsežnu operaciju prikupljanja potpisa kako bi se kvalifikovale, piše Volstrit džurnal.

Američki list takođe piše da neki politički stručnjaci smatraju da je Kenedijev ulazak opasan za Trampa i desnicu, dok su drugi rekli da bi to moglo uticati na Bajdena, ukazujući na izjave analitičara koji tvrde da je "sve što deli anti-Trampovu koaliciju loše".

Inače, od pojave koronavirusa RFK je bio istaknuti antivakser koji je promovisao i tvrdnje koje povezuju vakcine i autizam i osnovao antivakcinalnu organizaciju Dečija zdravstvena odbrana.

Nazivali su ga i "guruom antivakserskog pokreta", a pre dve godine objavio je knjigu "Pravi Entoni Fauči: Bil Gejts, velike farmaceutske kompanije, i globalni rat za demokratiju i javno zdravlje" koji je na Amazonu postao bestseler.

Međutim, srpskoj javnosti postao je pozant kada je u januaru prošle godine preko društvene mreže "Iks" pozvao Bajdena da omogući Đokoviću učešće na turniru US Open.

Osim toga, Kenedi je borac protiv 5G mreže. Iako glasnogovornik teorija zavere, diplomirao je na univerzitetu Harvard, a zvanje diplomiranog pravnika stekao je na univerzitetu u Virdžiniji.

Kao advokat za životnu sredinu, Kenedi je radio sa grupom koja je predvodila čišćenje reke Hadson. Takođe je radio za Savet za odbranu prirodnih resursa. Suosnivač je advokatske firme za zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

Svet