Fokus

SAD vratile Grčkoj 30 artefakata vrednih 3,7 miliona dolara: "Ovo je izuzetan skup"

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2023

-

19:07

SAD vratile Grčkoj 30 artefakata vrednih 3,7 miliona dolara: "Ovo je izuzetan skup"
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države vratile su Atini 30 drevnih artefakata, ukupne vrednosti 3,7 miliona dolara (3,39 miliona evra), među kojima su mermerne statue, šlemovi i oklopi, za koje je utvrđeno da su nezakonito izneti iz Grčke.

Okružni tužilac Menhetna Alvin Brag rekao je da delovi predati grčkim zvaničnicima u Njujorku, tokom ceremonije repatrijacije, datiraju iz perioda od 4.700 godina pre srednjeg veka.

"Ovo je izuzetan skup od 30 antikviteta koji predstavlja izuzetnu dubinu i lepotu kulturnog nasleđa Grčke", rekao je Brag.

Devetnaest artefakata je dobrovoljno predao vlasnik njujorške galerije Majkl Vord, saopštila je kancelarija tužioca, prenosi AP.

Tri druga su zaplenjena od britanskog trgovca umetničkim delima Robina Sajmsa, navodi se u saopštenju, dok je jedna zaplenjena iz skladišta koje pripada neidentifikovanom privatnom kolekcionaru sa sedištem u Njujorku.

Radovi uključuju mermernu statuu bez glave Afrodite, drevne grčke boginje ljubavi iz rimskog doba, koja je pronađena u skladištu, gde je bila sakrivena najmanje od 1999. godine.

Među vraćenim artefaktima bilo je i sedam bronzanih šlemova koji datiraju iz perioda između 6. i 3. veka pre nove ere, bronzana i dva gvozdena oklopa za vojnike, srednjovekovni srebrni tanjir, mermerna kikladska figurica koja datira iz 2.700-2.300 pre nove ere i mikenska i minojska kritska keramika.

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni pohvalila je "snažnu saradnju i naporan rad" američkih i grčkih stručnjaka koji su omogućili povratak antikviteta.

Antikviteti su vraćeni tokom ceremonije repatrijacije kojoj su prisustvovali generalni konzul Grčke u SAD Konstantinos Konstantinu, generalni sekretar za kulturu Georgios Didaskalu i pomoćnik specijalnog agenta za istrage unutrašnje bezbednosti SAD Tomas Akočela, prenosi Ekatimerini.

U protekle dve godine, iz Njujorka je u više navrata vraćeno 84 artefakata. Grčka je decenijama bila na meti kriminalnih mreža koje se bave trgovinom ilegalno iskopanih antikvitetia po visokim cenama širom sveta. Po zakonu, svi drevni artefakti pronađeni u zemlji nalaze se u državnoj svojini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet