Fokus

"Očigledan neprijateljski čin": Bagdad osudio osvetnički vazdušni udar SAD na iračke trupe

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

11:30

"Očigledan neprijateljski čin": Bagdad osudio osvetnički vazdušni udar SAD na iračke trupe
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iračka vlada osudila je danas američki napad na iračke vojne pozicije u kojima je ubijen jedan vojnik, a ranjeno 18 ljudi, ocenjujući napad kao "očigledan neprijateljski čin", preneo je Rojters.

Agencija navodi da su SAD izvele osvetnički vazdušni udar u Iraku, pošto su prethodno u napadu drona na položaje proiranskih milicija u Iranu povređena trojica američkih vojnika, od kojih je jedan u teškom stanju.

Vlada u Bagdadu je nazvala američke napade "neprihvatljivim kršenjem iračkog suvereniteta", naglašavajući da su i napadi oružanih milicija na baze u kojima je vojska SAD takođe neprijateljski akti i krše irački suverenitet.

Prethodno je Vašington saopštio da je američki predsednik Džozef Bajden naredio napad na milicije u Iraku koje podržava Iran, nakon što su trojica američkih vojnika ranjena u napadu drona na severu Iraka, preneo je AP.

Portparolka američkog Nacionalnog bezbednosnog saveta Ejdrijen Votson izjavila je da jedan od vojnika zadobio teške povrede u napadu koji se dogodio u ponedeljak.

Američka novinska agencija navodi da su proiranska grupa Kataib Hezbolah i njihove podružnice preuzele odgovornost za napad dronom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet