Fokus

Sledeće nedelje rezolucija protiv Hantera Bajdena zbog nepoštovanja Kongresa

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

19:06

Sledeće nedelje rezolucija protiv Hantera Bajdena zbog nepoštovanja Kongresa
Tanjug/AP/Julio Cortez - Copyright Tanjug/AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma sledeće nedelje će usvojiti rezoluciju kojom će ukoriti sina predsednika SAD Hantera Bajdena zbog nepoštovanja Kongresa, nakon što se, uprkos sudskom pozivu, nije pojavio na saslušanju.

Hanter je trebalo da se pojavi prošlog meseca na saslušanju pred predstavnicima tri kongresna odbora koja istražuju njegove poslove, međutim on je poručio da je spreman da razgovara samo ukoliko je saslušanje javno.

"Nastavićemo sa postupkom. Postoji proces koji moramo da poštujemo i to planiramo da uradimo", rekao je predsednik Odbora za pravosuđe, republikanac Džim Džordan, prenosi Hil.

On je dodao da namerno odbijanje Bajdena da se povinuje sudskim pozivima predstavlja nepoštovanje Kongresa i zahteva pokretanje postupka.

"Nećemo mu pružiti poseban tretman samo zbog njegovog prezimena", poručio je Džordan.
Nakon što Odbor bude izglasao rezoluciju, o njoj će raspravljati Predstavnički dom.

Tanjug/AP/Jose Luis Magana

 

Javnim ukorom se šalje važna politička poruka, piše američki portal, ali ističe da rezolucija služi samo kao preporuka za ministarstvo pravde, koje može da bira da li će da podigne optužnicu.

Američko ministarstvo pravde je poslednjih godina postupilo na osnovu samo polovine rezolucija Kongresa, među kojima je pokretanje postupka protiv nekadašnjeg stratega Bele kuće Stiva Benona i savetnika Bele kuće Pitera Navara.

Sa druge strane, ministarstvo je odbilo da otvori slučaj protiv šefa kabineta Donalda Trampa Marka Medouza i saradnika bivšeg predsednika Dena Skavina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet