Fokus

Militanti islamističke organizacije Al Šabab oteli helikopter UN u Somaliji, u posadi bilo pet stranaca

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

18:05

Militanti islamističke organizacije Al Šabab oteli helikopter UN u Somaliji, u posadi bilo pet stranaca
Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh - Copyright Tanjug/AP/Farah Abdi Warsameh

veličina teksta

Aa Aa

Militanti Al Šababa, islamističke organizacije bliske Al Kaidi, oteli su helikopter Ujedinjenih nacija sa dva državljanina Somalije i nekoliko stranaca, izjavio je danas somalijski vojni zvaničnik.

Letelice se pokvarila ubrzo nakon poletanja iz grada Beledvejn u centralnoj Somaliji, zbog čega je prinudno sletela u blizini sela Hindhere, na granici sa regionom Galgudud, nakon čega su ekstremisti zauzeli helikopter, potvrdio je major Hasan Ali za Rojters.

"U helikopteru su bila dvojica Somalijaca i nekoliko stranaca, kao i sanitetski materijal. Helikopterom je trebalo da budu trasportovani ranjeni vojnici iz regiona Galgudud", izjavio je somalijski major Hasan Ali.

Radnik UN koji je želeo da ostane anoniman rekao je da je letelica pripadala misiji Ujedinjenih nacija za pomoć Somaliji (UNSOM), kao i da je u posadi bilo pet stranaca.

Dva izvora iz UN upoznata sa ovim događajem potvrdila su za britansku agenciju da je helikopter prevozio ukupno devet putnika, ali za sada nije bilo moguće proveriti tačnost ovih navoda iz nezavisnih izvora.

Organizacija Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, predvodi pobunu protiv somalijske vlade od 2006. godine u pokušaju da nametne državno uređenje zasnovano na strogom tumačenju Islamskih šerijatskih zakona.

Al Šabab kontroliše delove zemlje u južnoj i centralnoj Somaliji i napada i civile i somalijsku vojsku na tom području.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet