Fokus

Iz aviona kom su otpali delovi ispao telefon i ostao netaknut posle pada sa visine od 4.500 metara, kako je to moguće?

Komentari

Autor: Euronews

13/01/2024

-

10:55

Iz aviona kom su otpali delovi ispao telefon i ostao netaknut posle pada sa visine od 4.500 metara, kako je to moguće?
Iz aviona kom su otpali delovi ispao telefon i ostao netaknut posle pada sa visine od 4.500 metara, kako je to moguće? - Copyright National Transportation Safety Board via AP/Sean Bates

veličina teksta

Aa Aa

Neki od predmeta koji su prošle nedelje pali sa visine od 4.500 metara iz rupe u avionu Boinga, nastale nakon što su sa letelice otpala vrata, izgledali su netaknuto kada su pronađeni na zemlji. Na letu Aljaske erlajnsa došlo je do pada pritiska nekoliko minuta nakon poletanja jer se deo vrata, jedan deo trupa, odvojio od aviona.

Avion je nedugo zatim sleteo u Portland, Oregon u SAD, a niko od putnika ili posade nije ozbiljno povređen.

Od tada deo aviona koji pokriva opcioni izlaz u slučaju nužde, pronađen je netaknut u dvorištu jedne kuće u Oregonu, prenosi Euronews.

Na mrežama je takođe postavljena fotografija Ajfona pronađenog pored puta koji je još uvek bio u režimu rada aviona i bio otvoren za potvrdu za preuzimanje prtljaga za pomenuti let.

U izjavi za Euronews Next, američki nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB) potvrdio je da su dva mobilna telefona zaista pronađena na zemlji nakon incidenta.

"Pronađena su dva mobilna telefona koja su verovatno sa leta. Oni su predati Aljaska erlajnsu. Oba su Ajfoni koji su bili u funkciji", rekao je portparol NTSB.

Kako je ovo moguće?

Sajmon Foster, naučnik na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je za Euronews Next da razlog zbog kojeg bi predmeti koji padaju hiljadama metara mogli ostati netaknuti je povezan sa terminalnom brzinom i zamahom.

National Transportation Safety Board via AP

 

Ako se predmet ispusti iz aviona, na primer, gravitacija će ga povući nadole, ali otpor vazduha će ga gurnuti u drugom pravcu.

"Što brže idem, na kraju će sila gravitacije biti jednaka potisku iz vazduha, otporu vazduha. U tom trenutku više ne mogu da ubrzam. To se zove terminalna brzina", rekao je Foster.

Zavisi od površine i oblika predmeta, rekao je. Kada, na primer, osoba skače s padobranom, otvara padobran, što povećava površinu. To znači da guraju više vazduha i usporavaju.

I Ajfon i deo vrata su u obliku pravougaonika i u zavisnosti od toga kako padaju, mogli bi da potisnu mnogo vazduha. Foster je grubo procenio na osnovu veličine mobilnog telefona da bi mu trebalo samo oko 12 sekundi da dostigne oko 45 kilometara na sat.

National Transportation Safety Board via AP

 

Sledeća stvar koja je važna u smislu da ovi predmeti ostanu netaknuti je kako slete i da li je sletanje usporeno tokom vremena.

"Kad biste mogli da učinite da sudar potraje duže... posebno je sila na vašem telu mnogo manja. Dakle, vreme tokom kojeg dolazi do vašeg usporavanja radikalno menja snagu koju osećate", rekao je.

Na primer, sila na vaše telo koja ide od 100 km/h do 0 km/h za 30 sekundi bila bi mnogo manja nego da se dogodi u saobraćajnoj nesreći za pola sekunde, pokazuje nam fizika. Vazdušni jastuci su dizajnirani upravo iz tog razloga.

"Udarite u taj vazdušni jastuk i on vas usporava. I dalje idete napred, ali vreme pre nego što ste udarili glavom o volan je potrajalo mnogo duže. Bizarno, to uveliko smanjuje snagu", rekao je Foster, koji je takođe predavao fiziku u srednjoj školi.

National Transportation Safety Board via AP

 

Ako bi Ajfon ili deo za vrata pali kroz drveće, to bi ih postepeno usporilo, smanjujući silu koja se primenjuje na njih kada udare o tlo.

Britanski narednik Nikolas Alkemade je jedan primer nekoga ko je pao 5.490 metara sa zapaljenog aviona tokom Drugog svetskog rata, a da nije imao nikakv prelom. Sleteo je u snežnu borovu šumu što je verovatno usporilo njegov pad.

Za deo na vratima aviona, koji je NTSB prikazao netaknut na društvenim mrežama, drveće je verovatno usporilo spuštanje, rekao je Foster.

"Ne bih želeo da mi padne na glavu i ne bih želeo da mi Ajfon padne na glavu, ali, u poređenju sa, recimo, metkom, ne putuje tako brzo", dodao je.

Ali ovi predmeti su ipak mogli da naprave ozbiljnu štetu da su nekoga udarili na zemlju, dodao je on, rekavši da je sreća da niko nije povređen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet