Fokus

Trka do Bele kuće u Vašingtonu počinje 15. januara

Komentari

Autor: Fonet

13/01/2024

-

19:50

Trka do Bele kuće u Vašingtonu počinje 15. januara
Trka do Bele kuće u Vašingtonu počinje 15. januara - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Trka za Belu kuću zvanično počinje 15. januara, kada će početi unutarstranački izbori u Republikanskoj partiji kokusima u Ajovi, gde će članovi stranke birati predsedničkog kandidata republikanaca.

I Demokratska i Republikanska stranka će ove godine održati kokuse u Ajovi 15. januara, ali će samo ovi drugi imati efekat na predsedničku trku, objavio je AP.

Demokratski kokusi će biti održani samo da bi formalno počeo izbor delegata za završnu konvenciju na leto. Za razliku od republikanaca, demokrate će za svoje kanditate u Ajovi glasati poštom i ti rezultati se neće znati do marta.

Za demokrate kokusi neće imati uticaja na predsedničku trku, jer aktuelni predsednik Džo Bajden nema ozbiljne protivkandidate u stranci, dok će kod republikanaca biti drugačije.

Njihovi birači će prvi put pokazati ko je njihov favorit, a u odnosu na broj glasova svaki kandidat će dobiti i određeni broj delegata za završnu konvenciju. Iz Ajove ukupno dolazi 40 delegata, što je svega 1,6 odsto od ukupnog broja republikanskih delegata širom SAD, prenosi Glas Amerike.

Izbori u Ajovi ipak imaju značaj, jer oni koji se dobro pokažu dobiju zamah, a oni koji loše prođu moraju da se "vade" u drugim državama. Osim toga, šalje se signal glasačima u drugim državama.

Šefovi biračkih mesta na kokusima mogu da određuju kako će se glasati, ali se uglavnom glasa tajno i nema liste kandidata, već se glasačima daje mogućnost da glasaju za kandidata kojeg sami odaberu. Nekada su se štampala imena kandidata i biračima su nuđene opcije, ali obično birači na parčetu papira samo napišu ime onoga koga žele.

Izbori u Ajovi dolaze u nevreme, jer su u toj državi temperature rekordno niske. Prognozira se da će temperature u većem delu države pasti na 18 stepeni ispod nule, nakon što je u petak u glavnom gradu Demojnu izmereno 28 stepeni ispod nule.

Zbog toga je republikanska kandidatkinja Niki Hejli otkazala sva tri mitinga, a otkazan je i planirani skup pristalica Donalda Trampa, favorita za osvajanje nominacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet