Fokus

Lavine u planinskoj oblasti na severozapadu Kine blokirale oko 1.000 turista, u pojedinim krajevima sneg i do 7 metara

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

10:28

Lavine u planinskoj oblasti na severozapadu Kine blokirale oko 1.000 turista, u pojedinim krajevima sneg i do 7 metara
Lavine u planinskoj oblasti na severozapadu Kine blokirale oko 1.000 turista, u pojedinim krajevima sneg i do 7 metara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 1.000 turista je blokirano zbog lavina u udaljenom turističkom planinskom naselju u regionu Sinđang na severozapadu Kine, javili su danas kineski mediji.

Promenljivo vreme ometa evakuaciju, a pristup do turističkog sela Hemu, u blizini tromeđe Kazahstana, Rusije i Mongolije, gde su turisti zarobljeni nekoliko dana, presečen je zbog lavine, prenosi Rojters.

Neprekidne snežne padavine u pojedinim oblastima traju već 10 dana, što je pokrenulo više desetina lavina, ali manji broj turista je uspešno evakuisan helikopterom, navode kineski mediji.

Visina snežnog pokrivača u pojedinim krajevima dostiže čak sedam metara, što otežava rad mehanizacije za raščišćavanje puteva.

Čišćenje deonice zatrpanog puta duge 50 kilometara počelo je pre nedelju dana.

Spasilačke napore i radove na uklanjanju snega komplikuju kamenje, krhotine i grane drveća koje je nanela lavina, pa je mehanizacija za raščišćavanje puteva gotovo neupotrebljiva, a spasioci su zbog toga koristili lopate i bagere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet