Fokus

Krajem februara počinje četvrta faza ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

11:17

Krajem februara počinje četvrta faza ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime
Krajem februara počinje četvrta faza ispuštanja radioaktivne vode iz Fukušime - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Japanska elektroenergetska kompanija Tepco krajem februara planira da otpočne četvrtu fazu ispuštanja u okean tretirane radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči, izjavio je danas zvaničnik te kompanije i potvrdio da se nastavlja proces koji je kritikovala Kina.

Ispuštanje vode počelo je prošlog avgusta kao ključni korak u razgradnji nuklearnog postrojenja koje je 2011. godine pogođeno zemljotresom i cunamijem koji su izazvali najgoru nuklearnu katastrofu još od havarije u Černobilju.

Kina i Rusija su zabranile uvoz morskih plodova iz Japana zbog zabrinutosti za bezbednost hrane iako je zvanični Tokio saopštio da je takva zabrinutost "naučno neutemeljena".

U četvrtoj fazi, u vode Pacifika će biti ispušteno oko 7.800 kubnih metara prečišćene vode, slično kao i u prethodne tri faze, izjavio je Juniči Macumoto, zvaničnik Tepca koji nadgleda operaciju.

U međuvremenu Akira Ono zvaničnik kompanije Tepko zadužen za razgradnju Fukušime, rekao je da najveća nuklearna elektrana na svetu Kašivazaki-Kariva, nije pretrpela "nikakvu specifičnu štetu" tokom zemljotresa koji je 1. januara pogodio prefekturu Nigata u kojoj se nalazi ova nuklearka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet