Fokus

Brat Džefrija Epstina ne veruje da je izvršio samoubistvo: "Želim potpunu istragu njegove smrti"

Komentari

Autor: Gardijan

22/01/2024

-

17:11

Brat Džefrija Epstina ne veruje da je izvršio samoubistvo: "Želim potpunu istragu njegove smrti"
Džefri Epstin - Copyright Tanjug AP/New York State Sex Offender Registry via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Noć pre nego što je Džefri Epstin odleteo iz Pariza u Njujork u julu 2019, pozvao je mlađeg brata Marka. Prema njegovim rečima, milijarder nije ni slutio da će biti uhapšen kada je izašao iz aviona u Nju Džersiju. Mislio je da je dobio imunitet od saveznog tužilaštva na osnovu sporazuma o priznavanju krivice iz 2007. kada se izjasnio krivim po državnim optužbama za podvođenje maloletnika.

Mesec dana kasnije, Džefri Epstin je pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu. Izvršio je samoubistvo iako je bio pod psihološkim nadzorom, piše Gardijan.

Bio je to tužan kraj potrage za pravdom za Epstinove žrtve, ali daleko od kraja misterije, drame i intrige koja u vezu dovodi moćne ličnosti koje su pile, večerale i zabavljale se sa njim širom sveta. 

Priča o Epstinu se svakako nastavila, i kroz suđenje njegove saučesnice Žislen Maksvel, ali i kroz puštanje na hiljade, do sada zapečaćenih, dokumenata tokom ovog meseca.

Mark Epstin ne prihvata izveštaj ministarstva pravde koji je proglasio zatvorske službenike krivim za nemar i nedolično ponašanje, i sumnja u to da je njegov brat stradao samoubistvom.

"Želim potpunu istragu njegove smrti. Ako pogledate sve dokaze, uključujući obdukciju, fotografije njegovog tela, izveštaje koji su puni netačnosti, nikada ne biste došli do zaključka da je ovo samoubistvo", rekao je Mark Epstin.

profimedia

 

Otvaranje zapečaćenih dokumenata za javnost su podstakli još veće interesovanje za Epstinov život i okolnosti njegove smrti.

Epstin je tada bio sam u svojoj ćeliji, u straži dvojice službenika koji su kasnije bili optuženi za falsifikovanje zatvorske evidencije. Optužbe su potom odbačene nakon što je Maksvel osuđena 2021. godine.

Mark Epstin smatra da je jedan od čuvara mogao da uđe u ćeliju njegovog brata i da ga ubije, jer kako tvrdi, rečeno mu je da nisu sva vrata ćelija bila zaključana te noći. Ali zatvorenici koji su imali pogled na Epstinovu ćeliju rekli su da nisu videli nikoga da ulazi, prema izveštaju Ministarstva pravde. Međutim kamera koja je bila uperena prema vratima Epstinove ćelije nije radila te noći.

Nekoliko dana nakon Epstinove smrti, tadašnji američki državni tužilac kritikovao je "ozbiljne nepravilnosti u ovom objektu koje su zabrinjavajuće i zahtevaju temeljnu istragu" i obećao da će "se istražiti šta se zaista dogodilo".

Mark Epsitn nije zadovoljan razultatima i veruje u teoriju zavere.

"Pitanje je ko je ubio mog brata?", reko je Mark.

On je pozvao na novu istragu o smrti njegovog brata, zahtev na koji nije dobio odgovor, bez obzira što je ime njegovog brata u centru priče o seksualnom podvođenju maloletnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet