Fokus

Jemenski Huti ispalili raketu na američki razarač USS Karni

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

22:01

Jemenski Huti ispalili raketu na američki razarač USS Karni
Jemenski Huti ispalili raketu na američki razarač USS Karni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jemenski pobunjenci Huti ispalili su danas raketu na američki ratni brod koji patrolira Adenskim zalivom, primoravši ga da ispali projektil, a pogodili su i jedan britanski brod, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Napad na američki ratni brod, razarač USS Karni, označio je dalju eskalaciju u najvećoj konfrontaciji na moru kojoj američka mornarica svedoči na Bliskom istoku poslednjih decenija, pošto je večeras na još jednom komercijalnom brodu izbio požar koga su Huti pogodili, preneo je AP.

Ovo je prvi put da su Huti direktno gađali američki ratni brod otkako su pobunjenici započeli napade na brodove u oktobru, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

To je u suprotnosti sa saopštenjem Centralne komande američke vojske, u kojoj se navodi da su Huti pucali "prema" Karniju.

Kao i u prethodnim napadima, Pentagon je naveo da je teško utvrditi šta tačno Huti pokušavaju da pogode.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, SAD su pokušavale da ublaže opise napada na svoje baze i ratne brodove kako bi sprečile da sukob preraste u širi regionalni rat.

Priznanje današnjeg napada kao direktnog napada na američki ratni brod je važno, rekao je Bred Bouman, viši direktor Fondacije za odbranu demokratija.

"Oni sada konačno zovu stvari pravim imenom i govore da pokušavaju da napadnu naše snage, pokušavaju da nas ubiju", rekao je on.

U današnjem napadu, protivbrodska balistička raketa došla je u blizinu USS Karnija, razarača klase Arli-Berk koji je bio uključen u američke operacije koje pokušavaju da zaustave kampanju Huta od novembra, saopštila je Centralna komanda.

"USS Karni je uspešno oborio projektil", navodi se u saopštenju i ističe da tom prilikom nije bilo povređenih niti je pričinjena materijalna šteta.

Kasnije danas, Pomorske operacije Velike Britanije britanske vojske, koje nadgledaju plovne puteve na Bliskom istoku, priznale su da je jedan brod pogođen projektilom i da je zapaljen u Adenskom zalivu.

Portparol vojske Huta, general Jahja Sari nije priznao napad na Karni, ali je potvrdio raketni napad na komercijalni brod koji se zapalio. On je naveo da je reč o tankeru Marlin Luanda koji je plovio pod zastavom Maršalskih ostrva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet