Fokus

"Nema povlačenja": Mačado neće da povuče predsedničku kandidaturu uprkos zabrani suda u Venecueli

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

23:48

"Nema povlačenja": Mačado neće da povuče predsedničku kandidaturu uprkos zabrani suda u Venecueli
"Nema povlačenja": Mačado neće da povuče predsedničku kandidaturu uprkos zabrani suda u Venecueli - Copyright AP Photo/Ariana Cubillos

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado rekla je danas da neće povući kandidaturu na predstojećim izborima uprkos odluci Vrhovnog suda zemlje prošle nedelje koji joj je potvrdio zabranu da obavlja funkciju.

Odluka zabranjuje Mačado, 56-godišnjoj industrijskoj inženjerki, da se registruje za predsedničke izbore zakazane za drugu polovinu ove godine, zbog podrške američkim sankcijama i umešanosti u korupciju. 

"Nema povlačenja. Imamo mandat i završićemo ga. Zamenski kandidat je plan onih koji ne žele promene, a naš plan je promena, tačka“, rekla je Mačado na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Presuda je "pravosudni zločin", rekla je ona, dodajući da će biti još mnogo prepreka koje treba prevazići, ali da će izbori biti ove godine.

AP Photo/Ariana Cubillos

 

Sjedinjene Američke Države su ranije uslovile nastavak ublažavanja sankcija odobrenih u oktobru kao deo izbornog sporazuma potpisanog na Barbadosu, da predsednik Venecuele Nikolas Maduro oslobodi zatvorenike, uključujući "pogrešno pritvorene" Amerikance, i postigne napredak ka ukidanju zabrana brojnim opozicionarima, podseća Rojters.

Venecuela je u decembru oslobodila 24 svoja državljana i 10 Amerikanaca u zamenu za slobodu za Madurovog zvaničnika i izručenje malezijskog biznismena kojeg traže SAD.

SAD preispituju svoju politiku sankcija, saopštio je u subotu Stejt department.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet