Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Jemenski Huti lansirali projektil, američki razarač oborio protivbrodsku krstareću raketu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

08:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 117 dana. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da neće biti vojnog povlačenja iz Gaze niti oslobađanja hiljada zatvorenih militanata, što su dva ključna zahteva palestinskog Hamasa u posrednim pregovorima o primirju koji se vode u Parizu. On je ponovo obećao da se rat neće završiti bez "apsolutne pobede" nad Hamasom. Desetine Palestinaca poginulo je u napadima IDF-a na grad Gazu, a Izrael je izdao novu naredbu za evakuaciju zapadnog dela grada. Izraelska vojska je saopštila da je ubila tri naoružana pripadnika radikalnih palestinskih organizacija u bolnici u Dženinu na Zapadnoj obali.

Ključni događaji:

  • Ministarstvo zdravlja u Gazi: Do sada stradalo 26.900, ranjeno 65.949 osoba 
  • Netanijahu: Neće biti vojnog povlačenja iz Gaze
  •  Bela kuća pozvala Katar da izvrš ipritisak na Hamas kako bi se oslobodili taoci
  • IDF: Nećemo dozvoliti da bolnice postanu "sklonište za teror"
  • Bi-Bi-Si: Više od polovina zgrada u Gazi uništeno ili oštećeno
  • Intenzivni udari IDF-a na grad Gazu, Izrael izdao novu naredbu za evakuaciju zapadnog dela

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.27 SAD: Islamski otpor u Iraku odgovoran smrt tri američka vojnika u Jordanu

Sjedinjene Američke Države veruju da je krovna ekstremistička organizacija Islamski otpor u Iraku odgovorna za napade dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, saopštila je danas Bela kuća.

"Verujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila krovna organizacija Islamski otpor u Iraku, koja okuplja više ekstremističkih grupa, uključujući Kataib Hezbolah", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi CNN.

19.35 SAD pokrenule kod izraelskih vasti pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi

Sjedinjene Američke Države su pokrenule pred izraelskim vlastima pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare, dodajući da se zvanični Vašington protivi svakom smanjenju teritorije Pojasa Gaze.

Upitan o izraelskoj raciji na bolnicu u Dženinu i uništenje univerziteta u Gazi, Miler je rekao da nema ažuriranih podataka o proceni efekata tih izraelskih operacija, prenosi Rojters.

On je potvrdio da su SAD pokrenule pitanje rušenja lokacija, a Izrael je odgovorio da su akcije sprovođene samo na lokacijama sa kojih su smišljane, planirane i sprovođene terorističke aktivnosti.

16.36 Tedros: Zaustavljanje finansiranja UNRWA imaće katastrofalne posledice u Gazi

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je danas da bi zaustavljanje finansiranja agencije UN za pomoć palestinske izbeglice UNRWA dovelo do "katastrofalnih posledica" za ljude u ratom razorenoj Gazi.

"Nijedan drugi entitet nema kapacitet da pruži obim i širinu pomoći koja je hitno potrebna za 2,2 miliona ljudi u Gazi. Apelujemo da se najave preispitaju", istakao je generalni direktor SZO.

14.56 Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu sa finansiranjem izraelske vojske

Sve države imaju obavezu da prestanu da finansiraju i olakšavaju izraelske vojne akcije u Gazi nakon što je Međunarodni sud pravde ukazao da bi te akcije izraelske vojske mogle biti genocidne, izjavila je danas južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor. Međunarodni sud pravde je prošle sedmice naložio Izraelu da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči svoje trupe da počine genocid nad Palestincima u Gazi, u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, prenosi Rojters.

Južna Afrika decenijama, kako navodi britanska agencija, podržava palestinski narod i uspostavljanje države Palestine, upoređujući tešku situaciju Palestinaca sa položajem crnaca u Južnoj Africi za vreme aparthejda. Izrael je negirao navode o genocidu i odbacuje poređenje sa periodom aparthejda.

14.25 Američki razarač oborio projektil lansiran sa teritorije koju kontrolišu Huti

Američka centralna komanda (CENTCOM) saopštila je da je razarač navođenih raketa klase "USS Grejvli" američke mornarice uspešno oborio protivbrodsku krstareću raketu, lansiranu sa teritorije koju kontrolišu Huti u Jemenu. Ovo je drugi napad jemenskih militanata na američki ratni brod koji patrolira u Crvenom moru poslednjih dana.

Kako je saopštila američka mornarica, brod nije oštećen, a u napadu nije bilo povređenih ili materijalne štete. Prethodno je jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila da je ispaljeno nekoliko projektila na američki razarač "USS Grejvli" u Crvenom moru i da će nastaviti sa napadima na američke i britanske snage, u znak podrške Palestincima, prenosi agencija Saba.

profimedia

 

14.00 Islamski džihad: Netanijahuove pretnje neće uspeti

Abu Hamza, portparol brigada Al-Kuds, vojnog krila palestinskog Islamskog džihada, pozdravio je "akcije otpora" protiv izraelske agresije u Libanu, Jemenu i Iraku i poručio da pretnje premijera Izraela Benjamina Netanijahua neće uspeti.

"Pozdravljamo sledbenike našeg otpora, braću u Hezbolahu i Jemenu i hrabri otpor Iraka, i sve one koji slede njihov primer. Netanjahuove pretnje nastavkom rata neće uspeti. Cionistički zatvorenici se neće vratiti osim ako tako ne odluči pokret otpora", istakao je Hamza u video obraćanju, prenosi jemenska agencija Saba.

13.16 Agencija WAFA: Bolnica Al-Amal pod izraelskom vojnom opsadom

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da medicinski kompleks Naser i bolnica Al-Amal ostaju pod izraelskom vojnom opsadom u Kan Iounisu, prenosi Gardijan. Kako se navodi, izvor je obavestio da "oklopni tenkovi nastavljaju intenzivno da gađaju i okružuju bolnicu Al-Amal deseti dan, usred konstantne pucnjave kako bi se sprečilo bilo kakvo kretanje na zemlji".

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca pozvalo je međunarodnu zajednicu da zaštiti zdravstvene ustanove. Ranije je saopšteno da je u izraelskoj vatri ubijen radnik obezbeđenja u bolnici.

 

 

12.30 Ministarstvo zdravlja u Gazi: Do sada stradalo 26.900, ranjeno 65.949 osoba 

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 7. oktobra u toj palestinskoj enklavi u izraelskim napadima ubijeno 26.900 Palestinaca, a ranjeno njih 65.949. Kako navode, prema njihovim rečima u posladnja 24 sata ubijeno je 150 Palestinaca, a 313 ih je ranjeno, piše Gardijan.

10.20 Sijarto: Katar imao ključnu ulogu u oslobađanju talaca koje drži Hamas

Katar je do sada imao ključnu ulogu u obezbeđivanju oslobađanja talaca koje je Hamas oteo iz Izraela, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ističući da oslobađanje tri mađarska državljanina ne bi bilo moguće bez pomoći te zalivske zemlje.

"Sada sam zamolio svog prijatelja Soltana bin Saada Al-Muraikija, ministra spoljnih poslova, da Katar pomogne u oslobađanju poslednjeg mađarskog državljanina koga drže kao taoca", napisao je Sijarto na Fejsbuku, preneo je MTI.

profimedia

 

10.10 Pogledajte neke od poslednjih fotografija iz Pojasa Gaze

09.35 Borelj: Ukrajina, odbrana EU i situacija u Crvenom moru teme sastanka u Briselu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je danas da će vojna podrška Evropske unije (EU) Ukrajini, jačanje odbrambene industriju EU, kao i bezbednosni izazovi u Crvenom moru, Sahelu i Gvinejskom zalivu, biti glavne teme neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

Više pročitajte OVDE.

profimedia

 

09.05 Izrael: Najmanje 25 palestinskih militanata i tri vojnika IDF poginula u Gazi

Izraelske snage ubile su najmanje 25 palestinskih militanata u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, saopštile su danas Izraelske odbrambene snage (IDF). U borbama u severnim i južnim delovima te palestinske enklave stradala su tri izraelska vojnika, dodaje se u saopštenju IDF, prenosi Rojters.

08.30 Huti: Nastavićemo napade na američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru

Jemenski Huti koji su povezani sa Iranom nastaviće da ciljaju američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u samoodbrani, rekao je vojni portparol grupe. U saopštenju portparola jemenskih Huta, koje je prenela jemenska televizija "Al Masira", dodaje se da je ta islamistička organizacija ispalila projektile na američki ratni brod "USS Graveli". U utorak uveče, kako prenosi Rojters, centralna američka vojna komanda objavila je da je američka vojska oborila jednu protivbrodsku krstareću raketu koja je ispaljena iz Jemena prema Crvenom moru, dodajući da šteta nije prijavljena.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

08.16 Gutereš se sastao sa donatorima UNRWA

Generalni sekretar Ujedinjenih naicja Antonio Gutereš sastao se da donatorima UNRWA u Njujorku i tokom dva sata sastanka razgovarali o akcijama koje se preduzimaju kao odgovor na optužbe Izraela da je neko osoblje agencije učestvovalo u napadu militanata Hamasa 7. oktobra.

Novinska agencija Rojters javila je da je nekoliko ambasadora okarakterisalo sastanak kao konstruktivan.

Profimedia

 

08.05 Iran upozorava: Odlučno ćemo odgovoriti na svaku vrstu napada

Iran će odlučno odgovoriti na bilo kakav napad na svoju teritoriju, interese, ili državljane van svojih granica, upozorio je iranski izaslanik u Ujedinjenim nacijama Amir Saed Iravani. Upozorenje iranskog izaslanika pri UN, kako prenosi Rojters, dolazi dan nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država objavio da je doneo odluku kako će Vašington odgovoriti na napad dronom iračkih grupa povezanih sa Iranom na američku vojnu bazu duž granice između Sirije i Jordana. U tom napadu poginula su tri američka vojnika.

Tanjug/AP/Yuki Iwamura

 

07.75 Izraelska vojska će u martu prevremeno regrutovati oko 1.300 Izraelaca

Izraelska vojska će u martu obaviti prevremenu regrutaciju oko 1.300 Izraelaca koji trenutno pohađaju programe predvojničke obuke, specijalnih jevrejskih škola ješiva ili učestvuju u društveno-korisnim programima, najavljuju izraelske odbrambene snage (IDF) i Ministarstvo odbrane u zajedničkom saopštenju.

Predviđeno je da većina Izraelaca završi svoje programe na kraju akademske godine u junu, a zatim da se prijave negde, u zavisnosti od njihovog staža u IDF, preneo je Tajms of Izrael. 

07.35 Bela kuća pozvala Katar da izvrš ipritisak na Hamas kako bi se oslobodili taoci

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pozvao je katarskog premijera Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija da se ''izvrše svi potrebni pritisci na palestinsku militantnu grupu Hamas kako bi se obezbedilo oslobađanje talaca bez odlaganja'', saopšteno je iz Bele kuće.

Kako prenosi Tajms of Izrael, reč je o ''najvećem nastojanju'' administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da utiče na Katar kako bi se izvršio pritisak na Hamas.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

07.25 Netanijahu: Neće biti vojnog povlačenja iz Gaze

 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da neće biti vojnog povlačenja iz Gaze niti oslobađanja hiljada zatvorenih militanata, što su dva ključna zahteva palestinskog Hamasa u tekućim posrednim pregovorima o primirju.

Tokom događaja u okupiranoj Zapadnoj obali Netanjahu je ponovo obećao da se rat neće završiti bez "apsolutne pobede" nad Hamasom.

"Nećemo okončati ovaj rat bez postizanja svih naših ciljeva. Nećemo povući izraelsku vojsku iz Pojasa Gaze i nećemo osloboditi hiljade terorista", rekao je on.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

07.10 IDF: Nećemo dozvoliti da bolnice postanu "sklonište za teror"

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general potpukovnik Herci Halevi, izjavio je, povodom sinoćnjeg napada na bolnicu u Dženinu, da Izrael ne želi da se bori u medicinskim centrima, već da će krenuti za teroristima gde god da se kriju.

"Ne želimo da medicinske centre pretvaramo u bojna polja, ali smo mnogo odlučniji da ne dozvolimo da bolnice u Gazi, Judeji i Samariji (Zapadnoj obali) ili Libanu, ni iznad zemlje, ni u oknima i tunelima ispod bolnica, postanu skloništa za teror", rekao je Halevi, navodi se u saopštenju vojske, prenosi "Tajms of Izrael".

06.50 Britanija uznemirena pozivom na ponovno naseljavanje Gaze

Velika Britanija je uznemirena konferencijom "Naselja donose sigurnost", koja je održana u Jerusalimu 28. januara, sa koje je, u prisustvu izraelskih ministara, upućen poziv na ponovno naseljavanje Pojasa Gaze jevrejskim naseljenicima.

"Stav Velike Britanije je jasan: Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države", navedeno je u saopštenju britanskog Forin ofisa.

Komentari (0)

Svet