Fokus

Odgovor na ubistvo američkih vojnika u Jordanu: SAD odobrile plan za napade na iranske ciljeve u Iraku i Siriji

Komentari

Autor: CBS

01/02/2024

-

16:47

Odgovor na ubistvo američkih vojnika u Jordanu: SAD odobrile plan za napade na iranske ciljeve u Iraku i Siriji
Odgovor na ubistvo američkih vojnika u Jordanu: SAD odobrile plan za napade na iranske ciljeve u Iraku i Siriji - Copyright Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti SAD odobrile su planove za niz vazdušnih napada na iranske ciljeve u Iraku i Siriji, objavila ja danas televizija CBS, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Kako se navodi, napadi će biti izvedeni u narednih nekoliko dana, a u pitanju je odgovor na napade dronovima i raketama usmerene na američke snage na Bliskom istoku, uključujući napad od 28. januara blizu granice sa Sirijom kada su ubijena tri američka vojnika.

Prema rečima neimenovanih izvora, glavni faktor za napade će biti vremenski uslovi od kojih će zavisiti kada će oni biti izvedeni.

Američki zvaničnici rekli su za CBS da je tokom noći oboren jedan dron iznad Adenskog zaliva, dok je pomorski dron uništen u Crvenom moru.

Brojne grupe na Bliskom istoku koje podržava Iran pojačale su napade na entitete povezane sa SAD i Izraelom usred rata Izraela sa Hamasom koji je u toku. Palestinska militantna grupa, koja godinama kontroliše pojas Gaze, izazvala je rat napadom na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno oko 1.200 ljudi.

profimedia

 

Izrael je od tog dana vodio razornu ofanzivu u Gazi.  Izrael insistira da preduzme sve moguće mere kako bi izbegao povredu civila, ali je obećao da će nastaviti svoju ofanzivu dok Hamas ne bude uništen.

Iran podržava Hamas i mnoge druge grupe širom regiona, uključujući pobunjenike Hute u Jemenu koji su napali brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, i Hezbolah u Libanu.

Rojters: SAD veruju da je američka baza u Jordanu napadnuta iranskim dronom

 SAD veruju da je dron kojim je izveden napad na američku bazu u Jordanu, kada su tri američka vojnika poginula, a više od 40 ranjeno,  proizveden u Iranu, rekla su četiri neimenovana američka zvaničnika za Rojters. 

Zvaničnici nisu otkrili model drona kojim je tokom vikenda izveden napad, ali su naveli da je zaključeno da je iranski nakon što su ispitani fragmenti bespilotne letelice.

Vašington je okrivio militante koje podržava Iran za napad u kojem su prvi put poginuli američki vojnici na Bliskom istoku od početka sukoba Izraela i Hamasa.

Vašington je takođe saopštio da u krajnjem slučaju smatra Iran odgovornim zbog podrške militantima.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da ne traži rat sa Iranom, čak i ako se povećava pritisak republikanaca da se Teheranu odgovori silom.

Islamski militanti napali su više od 160 puta američke trupe u Iraku, Siriji i Jordanu od 7. oktobra kada je počeo sukob Izraela i Hamasa. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet