Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar: Izrael pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas demantovao dogovor

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2024

-

08:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar: Izrael pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas demantovao dogovor
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Katar: Izrael pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas demantovao dogovor - Copyright Tanjug/AP/Majdi Mohammed, Fatima Shbair, Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 118 dana. Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su sa akcijama širom Pojasa Gaze. Najmanje devet civila, uključujući jedno dete, poginulo je u udaru na stambena naselja u toj palestinskoj enklavi. IDF je pokrenuo nove napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, nakon što je sa te teritorije ispaljeno nekoliko projektila ka severu Izraela. Jemenski pobunjenici Huti saopštili su danas da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač "Graveli" američke ratne mornarice.

Ključni događaji:

  • Palestinci pozivaju na istragu o navodnom pogubljenju zarobljenika u Gazi
  • SAD: Saliven razgovarao sa izraelskim ministrom o humanitarnoj pomoći za Gazu
  • Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu sa finansiranjem izraelske vojske
  • Islamski džihad: Netanijahuove pretnje neće uspeti
  • IDF ponovo gađao ciljeve Hezbolaha u Libanu 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.50 Zvaničnik Hamasa: Nismo dali odgovor na pariski predlog o primirju i taocima

Hamas je dobio predlog, dogovoren nedavno u Parizu, o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, ali još nije dao svoj odgovor, rekao je večeras medijski savetnik političkog biroa tog islamskog pokreta.

"Mi kažemo da trenutna faza pregovora je na nultoj tački i u isto vreme, ne možemo da kažemo da smo postigli sporazum", rekao je savetnik Taher al-Nono za Rojters.

21.36 Kameron: Britanija bi mogla da prizna palestinsku državu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da bi Britanija mogla zvanično da prizna državu Palestinu nakon prekida vatre u Gazi i pre ishoda višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o rešenju dve države, preneo je AP.

"Do priznanja ne može doći na početku procesa, ali mora da bude ni na samom kraju. To bi moglo da bude nešto o čemu bismo razmišljali u okviru procesa, dok zaista napredujemo ka rešenju", rekao je Kameron i dodao da je palestinskom narodu potrebno omogućiti da vidi bolju budućnost i "budućnost u sopstvenoj državi".

Dodao je da prvi korak ka tome mora biti "pauza u borbama", koja bi na kraju postala "trajni i održivi prekid vatre".

21.10 Američka vojska: Huti gađali teretni brod u Crvenom moru

Centralna komanda SAD saopštila je da su dve protivbrodske balističke rakete lansirane iz područja pod kontrolom jemenskih Huta prema teretnom brodu u Crvenom moru.

Rakete nisu pogodile brod i nije prijavljena šteta, navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters. SAD su saopštile da je brod plovio pod zastavom Liberije i u vlasništvu Bermuda.

Huti su u međuvremenu rekli da su njihove pomorske snage gađale "britanski trgovački brod" u Crvenom moru, u, kako se čini, istom napadu.

Profimedia

 

20.40 SAD uvele sankcije četvorici Izraelaca zbog nasilja na Zapadnoj obali

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je danas da je uvela sankcije četvorici Izraelaca koji su umešani u napade na Palestince na Zapadnoj obali, preneo je list Hil.

Bajden je izdao direktivu kojom se Stejt departmentu i Ministarstvu finansija daje ovlašćenje da kazne pojedince, što je praksa SAD kada žele da sankcionišu kriminalce, teroriste i prekršioce ljudskih prava.

Sankcije protiv individua koje su na crnoj listi blokira im pristup imovinini koju koje imaju u SAD, uvodi im se zabrana ulaska u Ameriku i zabranjuje se američkim državljanima da vrše bilo kakve transakcije sa kažnjenima. 

20.11 Katar: Izrael pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed Ansari.

"Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre i dobili smo prvu pozitivnu reakciju od Hamasa. Optimisti smo jer su se sada obe strane složile sa premisom koja bi dovela do primirja. Pred nama je još uvek veoma težak put", rekao je Ansari.

Katarski i egipatski posrednici predstavili su Hamasu ove sedmice prvi konkretan predlog za produženi prekid borbi u Gazi, dogovoren sa Izraelom i SAD u Parizu prošle sedmice.

Izrael i Hamas se još uvek nisu zvanično oglasili ovim povodom.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

20.08 Izraleski ministar: IDF ubio 10.000 palestinskih boraca u Gazi

Izraelske snage su uništile Hamasovu brigadu u Kan Junisu na jugu Gaze tokom gotovo četvoromesečnog rata u kome je ubijeno 10.000 palestinskih boraca i isto toliko ranjeno, rekao je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

"Ostvarujemo naše misije u Kan Junisu, a stići ćemo i do Rafe i eliminisati terorističke elemente terora koji nam prete", rekao je Galant, prenosi Rojters.

17.30 Lider Huta: Prošle nedelje izvedeno 10 napada na brodove u Crvenom moru

Vođa jemenske pobunjeničke grupe Huta Abdul-Malik al-Huti izjavio je danas je da je ta grupa tokom prošle sedmice izvela 10 vojnih operacija protiv brodova koji su plovili Crvenim morem i moreuzom Bab al-Mandab, a koji su povezani sa Izraelom, SAD i Velikom Britanijom.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, grupa Ansar Allah, koja je takođe poznata kao Huti, saopštila je da će napasti izraelsku teritoriju i sprečiti brodove koji su povezani sa tom zemljom da prođu kroz Crveno more i moreuz Bab al-Mandab dok se ne obustavi vojna operacija Izraela u Pojasu Gaze.

Huti su od sredine novembra napali desetine trgovačkih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Američki i britanski avioni, mornarički brodovi i podmornice napali su više puta položaje Huta, a glavna meta bila su podzemna skladišta i lokacije u vezi sa lansiranjem projektila i nadzorom iz vazduha. 

13.33 Sijarto u Bejrutu:Učiniti sve da se spreči eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da međunarodna zajednica mora da učini sve što je moguće kako bi sprečila eskalaciju oružanog sukoba na Bliskom istoku.

"Pretnja od eskalacije sukoba na Bliskom istoku predstavlja glavnu brigu za našu Mađarsku", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa šefom libanske diplomatije Abdalahom bu Habibom u Bejrutu, prenosi MTI.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Prema njegovim rečima, rat između Izraela i Libana doveo bi do regionalnog sukoba.

"Ogromnu odgovornost ima međunarodna zajednica koja mora da da sve od sebe kako bi sprečila eskalaciju", poručio je Sijarto.

13.26 Hamas: Broj stradalih Palestinaca u Gazi od 7. oktobra premašio 27.000

Broj Palestinaca ubijenih od početka izraelske operacije u Pojasu Gaze premašio je 27.000, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas.

"Od 7. oktobra prošle godine broj poginulih u izraelskoj agresiji porastao je na 27.019, a ranjeno je 66.139 osoba", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Dodaje se da je u prethodna 24 časa ubijeno 118 osoba, dok je 190 ljudi povređeno. Iz Hamasa napominju da se mnoga tela i dalje nalaze pod ruševinama.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

11.00 Borelj: Nastaviti podršku UNRWA

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas po dolasku na samit lidera EU u Briselu,  da će lideri EU razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i teškoj situaciji u Pojasu Gaze i dodao da će istaći koliko je važno da se nastavi podrška agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

profimedia

 

"Ne postoji alternativa UNRWA, kao što su UN jasno rekle, ako želite da održite život ljudi", rekao je Borelj. On je naglasio da Evropska unija nije donela odluku da prestane finansiranje UNRWA i poručio da u ovom trenutku smatra da se podrška toj agenciji mora nastaviti.

Više pročitajte OVDE.

09.22 Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u poslednja 24 časa

Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u sredu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis, piše Rojters. Vojska je saopštila i da se borbe nastavljaju u severnoj i centralnoj Gazi, gde su 162. divizija, 401. oklopna brigada i pešadijska brigada Nahal ubile desetine operativaca Hamasa i izvršile racije na lokacijama koje pripadaju ovoj palestinskoj grupi.

profimedia

 

08.23 Novi napad jemenskih Huta na američki kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač "Graveli" američke ratne mornarice.

"Gađali smo američki trgovački brod KOI sa nekoliko pomorskih raketnih projektila", izjavio je portparol Huta Jahja Sarea, prenosi Rojters.

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

08.10 Blinken i Šeps o napadu na trupe SAD u Jordanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Vašingtonu sa britanskim ministrom odbrane Grentom Šepsom i dva zvaničnika razgovarala su o nedavnim napadima na američke trupe u Jordanu, saopšteno je iz Stejt departmenta. Blinken je istakao da će SAD preduzeti mere protiv odgovornih za napade, dodato je u saopštenju. Kako navodi Stejt department, Šeps i Blinken su takođe razgovarali o situaciji u Crvenom moru i međunarodnoj akciji da se Huti pozovu na odgovornost za napade na plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

08.01 Vojska SAD: Oborena raketa i tri drona koje su ispalili Huti

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu, ispaljene sa teritorije Jemena koju kontrolišu militantni Huti, uz podršku Teherana. Raketa je ispaljena ka Adenskom zalivu oko 20:30 po lokalnom vremenu, a 40 minuta kasnije, američki brod "Karni" oborio je tri bespilotne letelice (UAV) iranske proizvodnje u blizini, prenosi "Hil". CENTCOM je saopštenju dodao da nije bilo povređenih, niti štete.

07.55 SAD: Islamski otpor u Iraku odgovoran smrt tri američka vojnika u Jordanu

Sjedinjene Američke Države veruju da je krovna ekstremistička organizacija Islamski otpor u Iraku odgovorna za napade dronom u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, saopštila je Bela kuća.

"Verujemo da je napad u Jordanu planirala, finansirala i omogućila krovna organizacija Islamski otpor u Iraku, koja okuplja više ekstremističkih grupa, uključujući Kataib Hezbolah", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi CNN. Iako više ne pripisuje odgovornost za ovaj napad grupi Kataib Hezbolahu, Kirbi je rekao da to nije jedina grupa odgovorna za prethodne napade na američke baze.

07.45 Palestinci pozivaju na istragu o navodnom pogubljenju zarobljenika u Gazi

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na formiranje međunarodnog istražnog tima koji će ispitati njegove tvrdnje da su izraelske snage pogubile zarobljenike. Prema svedočenjima palestinskih građana, više od 30 tela Palestinaca otkriveno je zakopano u severnom delu Pojasa Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva, koje je pod kontrolom Hamasa u Gazi.

Associated Press

07.33 Moskva: Izjave o deportaciji Palestinaca iz Pojasa Gaze neprikladne i provokativne

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su izjave izraelskih zvaničnika o, kako je rekla, deportaciji Palestinaca iz Pojasa Gaze, neprikladne i provokativne.

"Od početka smo govorili da je neprihvatljiv bilo kakav razgovor o deportovanju Palestinaca. Takve provokacije izraelskih zvaničnika smatramo neprikladnim", istakla je Zaharova odgovarajući na pitanje o konferenciji na kojoj su izrečene takve izjave, preneo je TASS.

Tanjug AP/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

 

07.10 Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu sa finansiranjem izraelske vojske

Sve države imaju obavezu da prestanu da finansiraju i olakšavaju izraelske vojne akcije u Gazi nakon što je Međunarodni sud pravde ukazao da bi te akcije izraelske vojske mogle biti genocidne, izjavila je južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

Međunarodni sud pravde je prošle sedmice naložio Izraelu da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči svoje trupe da počine genocid nad Palestincima u Gazi, u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, prenosi Rojters.

06.40 Islamski džihad: Netanijahuove pretnje neće uspeti

Abu Hamza, portparol brigada Al-Kuds, vojnog krila palestinskog Islamskog džihada, pozdravio je "akcije otpora" protiv izraelske agresije u Libanu, Jemenu i Iraku i poručio da pretnje premijera Izraela Benjamina Netanijahua neće uspeti.

"Pozdravljamo sledbenike našeg otpora, braću u Hezbolahu i Jemenu i hrabri otpor Iraka, i sve one koji slede njihov primer. Netanjahuove pretnje nastavkom rata neće uspeti. Cionistički zatvorenici se neće vratiti osim ako tako ne odluči pokret otpora", istakao je Hamza u video obraćanju, prenosi jemenska agencija Saba.

Komentari (0)

Svet