Fokus

Kubanski predsednik smenio dva ministra

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

23:15

Kubanski predsednik smenio dva ministra
Tanjug/AP/Ramon Espinosa - Copyright Tanjug/AP/Ramon Espinosa

veličina teksta

Aa Aa

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel smenio je danas ministra ekonomije Alehandra Gila i ministarku nauke, tehnologije i životne sredine Elbu Rosu Perez. 

Državni savet, pod upravom Dijaz-Kanela, imenovao je predsednika Centralne banke Hoakina Alonsa (60) da zameni Gila, prenosi Rojters. Preokret dolazi samo dva dana nakon što je vlada odložila nepopularno petostruko povećanje cena benzina planirano za 1. februar, rekavši da je sajber napad organizovan izvan Kube osujetio implementaciju.

Bivši ministar ekonomije Gil zalagao se za nepopularan plan za podizanje cena za mnoge usluge koje subvencioniše vlada i dugo je bio kritikovan zbog upravljanja ekonomijom zemlje koja je skoro bankrotirala.

Planirano povećanje cena koje je prvobitno najavljeno u decembru i početkom januara, potreslo je Kubu, gde stanovnici već duže vreme zavise od programa subvencionisane hrane, goriva i lekova.

Dijaz Kanel je takođe danas smenio ministarku nauke, tehnologije i životne sredine, a na njeno mesto postaio je Eduarda Martineza, poslanika i predsednika BioCubaFarma, kubanske farmaceutske kompanije.

Ministarstvo prehrambene industrije sada će predvoditi poslanik Alberto Lopez (56), guverner provincije Santa Klara, koji je zamenio Manuela Santjaga Sobrina, javili su državni mediji.

Komentari (0)

Svet