Fokus

Huti najavili odgovor na napade SAD i Velike Britanije: "Neće nas odvratiti"

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

10:19

Huti najavili odgovor na napade SAD i Velike Britanije: "Neće nas odvratiti"
Huti najavili odgovor na napade SAD i Velike Britanije: "Neće nas odvratiti" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da će odgovoriti na američke i britanske vazdušne napade na njihove položaje u Jemenu i da ih ti udari neće "odvratiti", iako je desetine njihovih pozicija gađano u okviru vojnih akcija SAD i Velike Britanije zbog napada te proiranske pobunjeničke grupe na brodove u Crvenom moru.

Portparol Huta, brigadni general Jahja Sare izjavio je da su proteklih sati američki i britanski bombarderi izveli 48 udara, uključujući 14 na glavni grad Sanu, devet na Hodeidu i 11 na Taiz, prenosi jemenska agencija Saba koja objavljuje saopštenja Huta.

Kako navodi Tajms of Izrael, ta područja su pod kontrolom te pobunjeničke grupe, koja ima podršku Teherana. Napadi nas neće odvratiti od podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće proći bez odgovora i kazne, upozorio je Sare.

Huti gotovo svakodnevno izvode raketne ili napade dronovima na komercijalne i vojne brodove koji prolaze kroz Crveno more i Adenski zaliv, kako su naveli, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika. Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu. Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom.

Komentari (0)

Svet