Fokus

SAD nude nagradu do 10 miliona dolara za informacije o liderima kriminalne grupe Hajv rensomver

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2024

-

18:14

SAD nude nagradu do 10 miliona dolara za informacije o liderima kriminalne grupe Hajv rensomver
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

SAD nude nagradu od do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije ključnih vođa organizovane kriminalne grupe Hajv rensomver (Hive), saopštio je danas američki Stejt department.

Na meti Hajv rensomvera našle su se žrtve iz više od 80 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, naveo je Stejt department.

Počevši od kraja jula 2022, FBI je prodro u računarske mreže Hajva, otkrio ključeve za dešifrovanje i ponudio ih žrtvama širom sveta u i tako im pomogao da ne plate i do 130 miliona dolara otkupnine, stoji u saopštenju.

Današnje saopštenje dopunjuje saopštenje Ministarstva pravde da je, sa Evropolom, nemačkim i holandskim vlastima i Tajnom službom Sjedinjenih Američkih Država, preuzelo kontrolu nad Hajvovim serverima i sajtovima, čime je poremetio Hajvovu sposobnost da dalje napada i iznuđuje novac od žrtava saopštio je Stejt depratment.

"Nastavićemo da radimo sa saveznicima i partnerima na ometanju i odvraćanju aktera rensomvera koji ugrožavaju kičmu naših ekonomija i ključnu infrastrukturu", navedeno je u saopštenju.

Ova nagrada se nudi u okviru Programa nagrađivanja transnacionalnog organizovanog kriminala Stejt departmenta (TOCRP), koji podržava napore organa za sprovođenje zakona da ometaju transnacionalni kriminal na globalnom nivou i privedu begunce pravdi, saopštio je Stejt department.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet